Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.
Tradycja święcenia pokarmów sięga w Polsce XIII i XIV wieku. Do koszyczka wkłada się pieczywo, które w kościele skrapia się wodą święconą. Sprawdź, jak przygotować chlebek do święconki krok po kroku.
Strząska to potrawa wielkanocna, którą wykonuje się tradycyjnie w Małopolsce, a konkretnie we wsi Siedliszowice. Jej historia sięga już 100 lat. Jak ją przygotować? Co powinno się w niej znaleźć? Sprawdź przepis na strząskę.
Krzonówka to tradycyjna zupa wielkanocna, którą wykonuje się z chrzanu oraz różnych rodzajów mięs. Jest bardzo kremowa i sycąca. To pyszne danie, które pojawia się na wielu polskich, wielkanocnych stołach . Sprawdź przepis na krzonówkę i sposób przygotowania krok po kroku.
Żurek wielkanocny w chlebie to coraz bardziej popularna forma podawania tej potrawy. Tak zaserwowana zupa nie tylko wygląda bardziej okazale, ale również smakuje inaczej. Co trzeba wiedzieć, jeśli planujesz w ten sposób zaskoczyć bliskich w Wielkanoc?
W każde święta większość z nas przygotowuje w domu tradycyjną sałatkę jarzynową i przepis na nią raczej potrzebny nie będzie. Warto jednak urozmaicać wielkanocny stół. Pośród pysznych, ale w dużej mierze dosyć tłustych potraw, idealne będą lekkie sałatki na Wielkanoc. Poznaj sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki.
Na stole wielkanocnym królują baby, mazurki i serniki. A gdyby tak przygotować bezę? Dlaczego nie, każdy udany wypiek zadowoli domowników. Doskonale wie o tym Maja Bohosiewicz, która zdradziła swój autorski przepis.
Wielkanoc tuż tuż! Trudno wyobrazić sobie polski, wielkanocny stół bez obecności chrzanu. Najczęściej dodawany jest do żurku, białego barszczu, mięs, wędlin i jaj. Jest też idealnym pretekstem do zrobienia pysznej zupy chrzanowej. Jak przyrządzić chrzan?
Na świątecznym stole - poza żurkiem, sałatką jarzynową czy jajkami - muszą się znaleźć słodkości. Przygotowanie domowego mazurka wcale nie jest trudne. Jak go zrobić i czym ozdobić? Swoje patenty na słodkie świąteczne dekoracje zdradziła w Dzień Dobry TVN Anna Pietrzak-Gryc, cukierniczka.
Przepisy na jaja faszerowane. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował wielkanocne jajka w najrozmaitszych odsłonach. Co powiecie na jajka na zielono lub jaja z czerwonym farszem?
Daria Ładocha i jej propozycje na wielkanocny stół. Poznajcie jej przepisy na leczo z bakłażanem i granatem, kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem oraz białą kiełbasę z pomidorową kapustą kiszoną
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wiele pysznych dań na Wielkanoc. Na stole pojawiły się: jajka faszerowane w garniturze, biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany, schab pieczony z jajkami, chrzan wielkanocny, wiosenny sos tatarski i pascha wielkanocna.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora więc pomyśleć o przekąskach, które postawimy na świątecznym stole. Specjalnie dla was zebraliśmy proste przepisy na efektowne przysmaki.
Mazurki nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Rodzajów tego ciasta jest mnóstwo, proponujemy zrobić kajmakowy, wiosenny z daktylami oraz czekoladowo- orzechowy. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a my już zastanawiamy się co postawić na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych potraw warto trochą poeksperymentować. Babki, babeczki i muffiny. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na te słodkości. Zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej.
Baranek z cista piaskowego na święta. Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu chrześcijanina. Zgodnie z tradycją bliscy spotykają się przy jednym stole i wspólnie obchodzą ten wyjątkowy czas. Mimo że w święta wielkanocne królują jajka, podczas rodzinnego spotkania nie może zabraknąć słodkości. Poznaj klasyczny przepis na pysznego baranka wielkanocnego.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą tradycyjne ciasta - pyszne drożdżowe baby i mazurki. Wypiekiem, którego nie może zabraknąć jest również sernik wielkanocny. Jest lekki, kremowy, po prosu idealny!
Już niedługo Wielkanoc. Na naszym świątecznym stole nie powinno zabraknąć pysznych sałatek, które będą idealnych uzupełnieniem wszystkich potraw. Oto kilka prostych przepisów.
Rozpoczynamy przygotowania do Wielkanocy. Na świąteczny stół przygotuj babę wielkanocną, która pięknie wyrośnięta ma zapewnić powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy na babkę Brioche Kouglof, makową lub budyniową.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią kulinarne szaleństwo. Będziemy gotować, piec i dekorować. Aneta Kuroń pokazała Piotrowi Wojtasikowi, jak w prosty sposób zaangażować dzieci do pomocy. Wspólne pieczenie zajączka wcale nie jest trudne. Przekonajcie się sami.
Święta wielkanocne bez sernika? Nie ma mowy! W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na pyszny sernik klasyczny i w kąpieli na wodzie przedstawił szef kuchni Sebastian Olma. Nasz gość powiedział także, jak przygotowuje się wielkanocną paschę.
Pasztet klasyczny domowy lub drobiowy z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub część składowa wielkanocnego obiadu. Doskonale smakuje z chrzanem! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je szef kuchni Sebastian Olma.
Na Wielkanoc przygotuj świąteczne dania według przepisów Pauliny Pietrusik, gospodyni z Kodnia. Skorzystaj z tradycyjnych przepisów na żur, pieczeń drobiową, masło pokrzywowe, domowy chleb, pasztet jajeczno-pieczarkowy, jajka kiszone w burakach i sernik z kwiatami.
Czas na wielkanocne potrawy. Na świątecznym stole obowiązkowo musi się znaleźć babka. Jak ją przygotować? Który przepis jest najlepszy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Mikołaj Rey spotkał się Mirką Wilk, pasjonatką gotowania. Jaką mąkę wybrać do wypieku wielkanocnej baby?
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą to jedno z tradycyjnych dań, które co roku pojawia się na wielkanocnym stole. Potrawa znana jest na ziemiach polskich już od kilku wieków, choć dawniej mianem żuru określano dania z zakwaszonej mąki, które były bardzo popularne na Śląsku. Z tego względu w książkach kucharskich często pojawiają się przepisy właśnie na śląski żurek. W niektórych domach, w okresie świąt wielkanocnych, serwuje się także barszcz biały z jajkiem i kiełbasą. Zupy są do siebie bardzo podobne, a w niektórych regionach nazwa używana jest zamiennie. Różnią się jednak rodzajem mąki zawartej w zakwasie.
Kukurydza to warzywo małe i niepozorne, ale niezwykle przydatne. Można ją dodać do świątecznej pieczeni, przyrządzić z niej sałatki, a nawet upiec ciasto. Zobacz, jak w naszej kuchni robi to Grzegorz Zawierucha.
Mazurki wielkanocne to jeden z obowiązkowych deserów na święta wielkanocne. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wraz ze swoimi pomocnikami z MasterChef Junior przygotowała mazurki. Wyobrażacie sobie wielkanocny stół bez mazurka? My też nie! Zobaczcie, mazurki w wykonaniu Ani, Gabrysi i Norberta. Co powiecie na mazurka z białą czekoladą i wiśniami, mazurka czekoladowo-śliwkowego oraz mazurka cytrynowego?
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach odczarowała polski chrzan. Jak przygotować go w domu i ile może stać zanim zwietrzeje? Skorzystajcie z przepisów Anny na: kotlety jajeczne, jajka faszerowane chrzanem, najlepszą kanapkę na świecie oraz zupę chrzanową. Smacznego!