Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Wielkanocne przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym czasie z pewnością wiele z nas planuje już, co podać podczas świątecznych posiłków. Jeśli chcesz, by były to wyjątkowe dania i wypieki, skorzystaj z przepisów Sebastiana Olmy. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował on sernik z figami, mazurek z powidłem śliwkowym oraz zapiekane jajka z łososiem. Palce lizać!

Klasyczny pieczony sernik z figami 

Klasyczny pieczony sernik z figami 
Klasyczny pieczony sernik z figami 
Klasyczny pieczony sernik z figami 
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego Klinek,
    • 250 ml śmietanki 36%,
      • 150 g masła,
        • 250 g cukru,
          • 8 jajek,
            • 10 ml aromatu waniliowego,
              • 3 łyszki brązowego cukru,
                • skórka z pomarańczy,
                  • 100 g suszonych fig,
                    • cukier puder do posypania,
                      • 100 g świeżych fig.

                        Sposób przygotowania:

                        Suszone figi potnij na mniejsze kawałki, zamocz w ciepłej wodzie i po 15 minutach odcedź. W robocie kuchennym utrzyj ze sobą żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone masło i aromat waniliowy. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i śmietankę 36%. Wszystkie składniki dobrze ze sobą zmiksuj, aby stanowiły masę o jednolitej konsystencji. Białka ubij na sztywno i dodaj do przygotowanej wcześniej jednolitej masy twarogowej delikatnie mieszając. Okrągłą formę do pieczenia sernika wysmaruj masłem i obsyp cukrem brązowym. Wlej masę do środka i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 stopni na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak, że sernik jest już upieczony. Posyp sernik cukrem pudrem. Ułóż na wierzchu pocięte świeże figi.

                        Świąteczny mazurek z bakaliami, miodem i powidłami śliwkowymi 

                        Świąteczny mazurek z bakaliami, miodem i powidłami śliwkowymi 
                        Świąteczny mazurek z bakaliami, miodem i powidłami śliwkowymi 
                        Świąteczny mazurek z bakaliami, miodem i powidłami śliwkowymi 
                        Źródło: Ola Skowron/East News

                        Składniki na spód:

                        • 350 g mąki pszennej,
                          • 100 g cukru pudru,
                            • 200 g masła,
                              • mała łyżka soli,
                                • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego,
                                  • 2 żółtka,
                                    • 200 g powideł śliwkowych.

                                      Składniki na masę serową:

                                      • 750 g twarogu półtłustego Klinek,
                                        • 2 jajka,
                                          • budyń waniliowy,
                                            • 50 g cukru pudru,
                                              • 250 ml słodkiej śmietanki 36%.

                                                Dodatkowo:

                                                • 500 g mieszanki bakalii,
                                                  • 200 ml ciepłej wody,
                                                    • 150 ml miodu,
                                                      • 3 cytryny (jedna do starcia po wyjęciu z pieca),
                                                        • cukier puder do posypania.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Mąkę pszenną przesiej na stolnice za pomocą sitka, dodaj cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekaj nożem, dopóki nie zrobi się „kruszonka”, a następnie dodaj sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma, aż powstanie gładka masa. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm, wytnij za pomocą miski duże kręgi, a następnie nałóż na pergamin, nabij widelcem, aby ciasto się piekło równomiernie. Z reszty ciasta wytnij cienkie podłużne paski, zwiń jak warkocz i nałóż na ranty ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 15-18 minut. Spód po upieczeniu i ostudzeniu posmaruj warstwą powideł śliwkowych.

                                                          Twaróg przełóż do miski, dodaj do niego jajka, budyń waniliowy, cukier puder, słodką śmietankę 36% i masło. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i nałóż na ciasto z powidłami tak aby powstała masa o wysokości 2cm. 

                                                          Mieszankę bakalii zamocz w ciepłej wodzie, aby lekko spęczniała, a następnie dodaj do niej miód i sok z cytryny. Całość delikatnie gotuj na małym ogniu, a potem odstaw do ostygnięcia. Gdy bakalie z miodem ostygną, nałóż je na sernik i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 30 minut. Na ciasto po wyjęciu zetrzyj skórkę z cytryny i posyp je cukrem pudrem. 

                                                          Zapiekane jajka w skorupkach z twarogiem, pastą wasabi i wędzonym łososiem 

                                                          Zapiekane jajka w skorupkach z twarogiem, pastą wasabi i wędzonym łososiem 
                                                          Zapiekane jajka w skorupkach z twarogiem, pastą wasabi i wędzonym łososiem 
                                                          Zapiekane jajka w skorupkach z twarogiem, pastą wasabi i wędzonym łososiem 
                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                          Składniki:

                                                          • 5 jajek,
                                                            • 500 g twarogu półtłustego,
                                                              • 30g pasty wasabi,
                                                                • koperek i natka pietruszki,
                                                                  • 5 ugotowanych żółtek,
                                                                    • sól,
                                                                      • 50 g masła,
                                                                        • 2 duże łyżki bułki tartej,
                                                                          • 1 łyżka ziół prowansalskich,
                                                                            • 300 g wędzonego łososia.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Jajka ugotuj 8 minut, licząc od momentu zagotowania wody, a następnie przelej je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Jajka dokładnie przetnij na dwie równe części. Wyjmij żółtko i odłóż do przygotowania pasty.

                                                                              Twaróg wymieszaj dokładnie z pastą wasabi i posiekanymi ziołami. Ugotowane wcześniej żółtka posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do pasty, poza tym dodaj jeszcze szczyptę soli do smaku. Masę wymieszaj i nałóż na wierzch jajka tak, aby powstała lekka kopuła.

                                                                              W rondelku rozpuść odrobinę masła, dodaj do niego bułkę tartą i zioła prowansalskie. Gotową masą posmaruj za pomocą pędzla nafaszerowane wcześniej jajka. Jajka wstaw do zapieczenia na 5 minut do nagrzanego do temp 210 stopni piekarnika z funkcją grilla. Gdy tylko jajka nabiorą złotego koloru wyjmij je i udekoruj kawałkami wędzonego łososia oraz świeżymi ziołami.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana