Materiał promocyjny

Masz ochotę na lekki, smaczny i zdrowy obiad? Wypróbuj dania z kurczakiem według przepisów Piotra Kucharskiego [ZOBACZ WIDEO]

Masz ochotę na lekki, smaczny i zdrowy obiad? Wypróbuj dania z kurczakiem według przepisów Piotra Kucharskiego

Masz ochotę na lekki, smaczny i zdrowy obiad? Wypróbuj dania z kurczakiem według przepisów Piotra Kucharskiego
Kurczak na trzy sposoby
Źródło: Dzień Dobry TVN

Polski kurczak to nie tylko pyszny i uniwersalny składnik, ale także źródło pełnowartościowego białka. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, bardzo sycący oraz wszechstronny. Sprawdzi się zatem w wielu różnych daniach. Wypróbuj przepisy na lekkie potrawy z kurczakiem przygotowane przez Piotra Kucharskiego.

Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN cytrynowe nóżki z kurczaka, kebab drobiowy z warzywami oraz sznycel drobiowy z sosem kaparowym.

Cytrynowe nóżki z kurczaka

Cytrynowe nóżki z kurczaka
Cytrynowe nóżki z kurczaka
Cytrynowe nóżki z kurczaka
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 6 nóżek z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 2 duże cebule,
  • główka czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • łyżeczka octu winnego,
  • cytryna,
  • pęczek natki pietruszki.

Dodatki:

  • 200 g ryżu basmatti,
  • mała puszka kukurydzy,
  • duża różyczka brokuła,
  • duża garść mrożonego groszku.

Przygotowanie:

Nóżki z kurczaka rozdzielić na udka i podudzia. Następnie ponacinać mięso do kości, dzięki czemu szybciej będzie miękkie. Potem przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym ząbkiem czosnku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć wszystkie kawałki na złoto-brązowy kolor. Po kilku minutach do kurczaka dodać posiekaną cebulę z posiekaną resztą czosnku. Później smażyć przez kolejnych kilka minut, a następnie dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość dusić pod przykryciem przez około 20 minut, a potem posypać posiekaną natką pietruszki. W tym czasie ugotować ryż. W połowie gotowania dorzucić do niego kukurydzę, groszek i brokuł podzielony na różyczki.

Kebab drobiowy z warzywami

Kebab drobiowy z warzywami
Kebab drobiowy z warzywami
Kebab drobiowy z warzywami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 700 g wytrybowanego mięsa z podudzi kurczaka,
  • 700 g filetów z kurczaka,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • duża cebula,
  • 2 patyki do szaszłyków.

Do podania:

  • 2 czerwone cebule,
  • łyżka miodu,
  • 4 łyżki octu,
  • główka sałaty lodowej,
  • duża garść szpianku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • czerwona papryka,
  • ostra papryczka chilli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek octu jabłkowego,
  • sól i pieprz,
  • 4 tortille (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Taką marynatą zamarynować mięso. Filety drobiowe pokroić na cienkie plastry i odstawić, najlepiej na całą noc. Cebulę przekroić na połowę, postawić przeciętą stroną obok siebie na blaszce do pieczenia. W każdą połówkę cebuli wbić po jednym patyku do szaszłyków. Na taką "konstrukcję" nabijać naprzemiennie kawałki mięsa, raz z podudzi, a raz z filetów. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Kebab wstawić do piekarnika i opiekać. Co jakiś czas wyjmować i odcinać opieczone mięso.

Cebule pokroić w piórka, zalać miodem i octem, a potem odstawić do zapiklowania. Sałatę lodową pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z posiekanym szpinakiem, natką pietruszki, a także z pokrojoną w kostkę papryką oraz posiekaną ostrą papryczką. Całość wymieszać z oliwą z oliwek, octem, solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Mięso podawać z sałatką oraz piklowaną cebulą. Opcjonalnie można podać z opiekaną tortillą.

Sznycel drobiowy z sosem kaparowym

Składniki:

  • 4 medaliony z piersi indyka (po 200 g sztuka),
  • sól i pieprz,
  • mąka pszenna,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 200 g bułki tartej,
  • klarowane masło do smażenia,
  • cytryna do podania,
  • mini sałata rzymska do podania.

Składniki na sos kaparowy:

  • mała cebula,
  • 50 g kaparów,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki majonezu,
  • żółtko,
  • łyżeczka musztardy.
Sznycel drobiowy
Sznycel drobiowy
Sznycel drobiowy
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Medaliony rozkroić wzdłuż, lecz nie do końca, tak, aby można było rozłożyć jak "motyla". Następnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Opanierować w mące, potem w roztrzepanych jajkach z mlekiem, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor. Podawać z listkami sałaty rzymskiej, sosem kaparowym i cząstkami cytryny.

Materiały promocyjne
Materiały promocyjne
Materiały promocyjne
Źródło: Materiały promocyjne

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości