Polski kurczak to nie tylko pyszny i uniwersalny składnik, ale także źródło pełnowartościowego białka. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, bardzo sycący oraz wszechstronny. Sprawdzi się zatem w wielu różnych daniach. Wypróbuj przepisy na lekkie potrawy z kurczakiem przygotowane przez Piotra Kucharskiego.
Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN cytrynowe nóżki z kurczaka, kebab drobiowy z warzywami oraz sznycel drobiowy z sosem kaparowym.
Cytrynowe nóżki z kurczaka
Składniki:
- 6 nóżek z kurczaka,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 2 duże cebule,
- główka czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- łyżeczka octu winnego,
- cytryna,
- pęczek natki pietruszki.
Dodatki:
- 200 g ryżu basmatti,
- mała puszka kukurydzy,
- duża różyczka brokuła,
- duża garść mrożonego groszku.
Przygotowanie:
Nóżki z kurczaka rozdzielić na udka i podudzia. Następnie ponacinać mięso do kości, dzięki czemu szybciej będzie miękkie. Potem przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym ząbkiem czosnku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć wszystkie kawałki na złoto-brązowy kolor. Po kilku minutach do kurczaka dodać posiekaną cebulę z posiekaną resztą czosnku. Później smażyć przez kolejnych kilka minut, a następnie dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość dusić pod przykryciem przez około 20 minut, a potem posypać posiekaną natką pietruszki. W tym czasie ugotować ryż. W połowie gotowania dorzucić do niego kukurydzę, groszek i brokuł podzielony na różyczki.
Kebab drobiowy z warzywami
Składniki:
- 700 g wytrybowanego mięsa z podudzi kurczaka,
- 700 g filetów z kurczaka,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka pieprzu,
- duża cebula,
- 2 patyki do szaszłyków.
Do podania:
- 2 czerwone cebule,
- łyżka miodu,
- 4 łyżki octu,
- główka sałaty lodowej,
- duża garść szpianku,
- pęczek natki pietruszki,
- czerwona papryka,
- ostra papryczka chilli,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 5 łyżek octu jabłkowego,
- sól i pieprz,
- 4 tortille (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Taką marynatą zamarynować mięso. Filety drobiowe pokroić na cienkie plastry i odstawić, najlepiej na całą noc. Cebulę przekroić na połowę, postawić przeciętą stroną obok siebie na blaszce do pieczenia. W każdą połówkę cebuli wbić po jednym patyku do szaszłyków. Na taką "konstrukcję" nabijać naprzemiennie kawałki mięsa, raz z podudzi, a raz z filetów. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Kebab wstawić do piekarnika i opiekać. Co jakiś czas wyjmować i odcinać opieczone mięso.
Cebule pokroić w piórka, zalać miodem i octem, a potem odstawić do zapiklowania. Sałatę lodową pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z posiekanym szpinakiem, natką pietruszki, a także z pokrojoną w kostkę papryką oraz posiekaną ostrą papryczką. Całość wymieszać z oliwą z oliwek, octem, solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Mięso podawać z sałatką oraz piklowaną cebulą. Opcjonalnie można podać z opiekaną tortillą.
Sznycel drobiowy z sosem kaparowym
Składniki:
- 4 medaliony z piersi indyka (po 200 g sztuka),
- sól i pieprz,
- mąka pszenna,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 50 g tartego parmezanu,
- 200 g bułki tartej,
- klarowane masło do smażenia,
- cytryna do podania,
- mini sałata rzymska do podania.
Składniki na sos kaparowy:
- mała cebula,
- 50 g kaparów,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki majonezu,
- żółtko,
- łyżeczka musztardy.
Przygotowanie:
Medaliony rozkroić wzdłuż, lecz nie do końca, tak, aby można było rozłożyć jak "motyla". Następnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Opanierować w mące, potem w roztrzepanych jajkach z mlekiem, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor. Podawać z listkami sałaty rzymskiej, sosem kaparowym i cząstkami cytryny.
Zobacz także:
- Smażony kurczak z ryżem - prosty i pyszny sposób na szybki obiad według przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Obiad z kurczakiem na 3 sposoby Andrzeja Polana. Poznaj sposób na pyszny obiad
- Zapiekanka z kurczakiem – prosty sposób na obiad
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News