Knedle, buchty i parzaki, czyli kluski słodkie i wytrawne. Poznaj przepisy uczestnika MasterChefa

Grzegorz Bień i jego przepisy na kluski.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kluski to taka "polska pizza" i nasza specjalność. Mamy ich kilkanaście rodzajów, na wytrawnie i na słodko. Kluski ciemne, knedle ze śliwkami, bryndzowe haluszki i buchty z sosem jagodowym przyrządza w naszej kuchni Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef. Sprawdź jego sprawdzone przepisy.

Kluski ciemne w sosie i warzywami

Składniki na kluski ciemne w sosie i warzywami:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
    • 400 g startych ziemniaków
      • mąka ziemniaczana
        • 1 jajko
          • sól/pieprz

            Składniki na sos warzywny:

            • brokuł
              • kalafior
                • marchew
                  • czosnek
                    • cebula
                      • zielony groszek (mrożony)
                        • pietruszka korzeń
                          • seler
                            • pomidor koktajlowy
                              • pietruszka zielona
                                • cukinia
                                  • fasolka szparagowa (mrożona)
                                    • wino białe wytrawne
                                      • masło
                                        • świeży rozmaryn.

                                          Jak przygotować ciemne kluski w sosie warzywnym?

                                          1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w naczyniu ubić je na równą powierzchnię i podzielić na równe 4 części, jedną cześć wyciągnąć na bok w misce i nasypać do powstałej dziury na równo mąki ziemniaczanej, doprawić odrobiną soli.
                                            1. Następnie dodać, jajko, starte ciemne odciśnięte od wody ziemniaki i wymieszać na jednolitą masę tak aby odchodziła od boków miski (podobnie jak ciasto drożdżowe).
                                              1. Z wykonanego ciasta uformować kluski i gotować w osolonej wodzie.
                                                1. Wszystkie warzywa pokroić w dowolnej formie, najlepiej zrobić to tak samo jak już mamy pokrojone w gotowych mieszankach warzywnych. Brokuł, kalafior, marchew, pietruszkę korzeń, seler, i fasolkę zblanszować i odstawić na bok. Pietruszkę zieloną poszatkować. Cebulę z czosnkiem zeszklić i wrzucić, rozmaryn do smaku, po małej garści w ręce (ok. 30-40 g) każdego z osobna warzywa, oprócz pomidora, pietruszki zielonej. Smażyć ok. 5 minut, podlać winem, zredukować o połowę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać, pietruszkę zieloną i pomidory koktajlowe przekrojone w pół, 50 g zimnego masła i mieszać energicznie płyn z masłem, aby uzyskać delikatny sos. Dodać do warzyw, kluski dobrze wymieszać i podawać.

                                                  Knedle ze śliwkami, kapustą z pomidorami ( kuchnia łódzka)

                                                  Składniki na knedle ze śliwkami, kapustą z pomidorami:

                                                  • 600 g ugotowanych ziemniaków
                                                    • 3/4 szklanki mąki pszennej
                                                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                        • 1 jajo
                                                          • 1/2 łyżeczki soli
                                                            • śliwki mrożone
                                                              • Kapusta biała,
                                                                • puszka pomidorów krojonych,
                                                                  • cebula,
                                                                    • cukier,
                                                                      • świeży majeranek

                                                                        Jak przygotować knedle?

                                                                        1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Z przygotowanego ciasta uformować knedle nadziane połową śliwki i ugotować.
                                                                          1. Kapustę poszatkować 500g, jedną cebulę pokroić w kostkę. Rozpuścić w garnku 100 g masła, przesmażyć chwile cebule i dodać kapustę dusić ok. 5minut i dodać puszkę pomidorów i przyprawić cukrem, majerankiem, solą i pieprzem.
                                                                            1. Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka i wyparuje większa ilość płynu.

                                                                              Bryndzowe haluszki z bryndzą i skwarkami

                                                                              Składniki na bryndzowe haluszki z bryndzą i skwarkami:

                                                                              • 500g ziemniaków
                                                                                • 1szklanka mąki pszennej
                                                                                  • 200g bryndzy
                                                                                    • 200g słoniny
                                                                                      • 200g boczku
                                                                                        • świeży szczypiorek

                                                                                          Jak przygotować haluszki?

                                                                                          1. Ziemniaki zatrzeć na tarce jak na placki, dodać mąkę i sól. Dobrze wymieszać i gotować na osolonej wodzie. Ciasto porcjować tak samo jak na kluski lane albo łyżką albo przez durszlak.
                                                                                            1. Słoninę i boczek wytopić, szczypiorek poszatkować. Ugotowane kluski odcedzić, dodać do nich 100 g bryndzy wymieszać delikatnie tak, aby się stopiła. Serwować oblewając skwarkami, posypując szczypiorkiem i pozostałą bryndzą.

                                                                                              Buchty/parzaki/bułki na parze z sosem jagodowym

                                                                                              Składniki na buchty:

                                                                                              • 500g mąki pszennej
                                                                                                • 1 szklanka mleka
                                                                                                  • 2 jajka
                                                                                                    • 30g drożdży
                                                                                                      • 2 łyżki masła
                                                                                                        • cukier/sól

                                                                                                          Składniki na sos jagodowy

                                                                                                          • mrożone jagody
                                                                                                            • maślanka
                                                                                                              • kefir
                                                                                                                • świeża mięta
                                                                                                                  • cukier puder, gęsta śmietana 18%

                                                                                                                    Jak przygotować buchty?

                                                                                                                    1. Do mleka (35 st. C) dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
                                                                                                                      1. Do miski dodać resztę składników i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto drożdżowe, uformować kluski następnie pozostawić do wyrośnięcia, i gotować na parze przez odpowiedni czas.
                                                                                                                        1. Z jagód, maślanki, kefiru i cukru zrobić mocny w smaku jagodowy gęsty jagodowy koktajl. Podawać kluski z sosem/koktajlem na górę dodać listki mięty oraz kleksy śmietany.

                                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                                          Proste dania z jabłkami - tarta, schab i biały barszcz. Oto niezwykłe przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                                          Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

                                                                                                                          Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy

                                                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                          Źródło: Grzegorz Bień

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana