Dania na Dzień Chłopaka serwuje Daria Ładocha

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha
Z okazji Dania Chłopaka rozpieszczamy mężczyzn. W naszej kuchni powstają dania specjalnie z myślą o nich: szakszuka z bekonem, awokado, chili i kolendrą, makaron z chorizo i krewetkami oraz wołowina duszona w sosie winno-figowym, a na deser kruche ciasto ze śliwkami. Poznaj przepisy Darii Ładochy.

Szakszuka z bekonem, awokado, chili i kolendrą 

Składniki na szakszukę z bekonem: 

  • 5 jajek
    • 1 papryczka chili 
      • 1 szalotka 
        • 500 g pomidorow malinowych 
          • 100 cienko pokrojonych plastrów boczku 
            • 1 awokado 
              • 1 łyżka masła 
                • Sól. Pieprz 
                  • papryka wędzona w przyprawie 
                    • kmin rzymski w przyprawie mielony 
                      • kolendra 

                        Jak przygotować szakszukę z bekonem

                        Szalotkę  obierz i drobno posiekaj. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Na suchej patelni lub w piekarniku podpraż bekon, aż stanie się chrupki.

                        Następnie na tej samej patelni rozpuść masło i podsmsaż szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj pomidory, dopraw solą , pieprzem, kminem i papryką i duś, aż pomidory odparują wodę. Wówczas zmniejsz ogień i wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż całość, aż białko się zeszkli, a żółtko pozostanie miękkie. Na koniec udekoruj posiekaną papryczką chili, kolendrą i dodaj na wierzch pokrojone awokado. 

                        Makaron z chorizo i krewetkami 

                        Składniki na makaron z chorizo:

                        • cebula – 1 szt.
                          • czosnek – 3 ząbki
                            • masło – 2 łyżki
                              • chorizo 
                                • makaron tagliatelle świeży – 500 g
                                  • Szare krewetki – 500g
                                    • pomidorki koktajlowe – 250 g
                                      • wino białe wytrawne – 300 ml
                                        • mascarpone – 250 g
                                          • pietruszka zielona – 2 łyżki
                                            • orzeszki piniowe - 50g

                                              Jak przygotować makaron z chorizo:

                                              Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzanej rozpuść masło. Dodaj chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smaż, aż puści sok i odparuje.

                                              Następnie dodaj czosnek z cebulą i smaż dalej. Dodaj krewetki i pomidorki przekrojone na pół. Podlej winem i czekaj, aż odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Dodaj serek mascarpone. Pietruszkę posiekaj i dodaj na końcu. Dodaj skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Wymieszaj sos z makaronem i udekoruj orzeszkami piniowymi.

                                              Kruche ciasto ze śliwkami i gorzką czekoladą 

                                              Składniki na kruche ciasto ze śliwkami:

                                              • 300 g mąki 
                                                • Łyżeczka cynamonu 
                                                  • 150 g masła 
                                                    • 80 g cukru trzcinowego 
                                                      • 1 jajko 
                                                        • 1 kg śliwek 
                                                          • dżem malinowy 
                                                            • 1 gorzka czekolada 
                                                              • 100 g płatków migdałowych 

                                                                Jak przygotować kruche ciasto ze śliwkami:

                                                                Śliwki wydryluj z pestki i pokrój na ćwiartki. Włóż je do szerokiego rondla, dodaj cukier i cynamon i przez 15 min duś, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z łyżką zimnej wody i odstaw na bok.

                                                                Ze składników na ciasto zagnieć ciasto. ⅔ ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce do tarty. Wstaw do lodówki wraz z pozostałą częścią.

                                                                Wyjmij z lodówki, wysmaruj dżemem, dodaj śliwki oraz pokruszoną czekoladę, a następnie pokrusz resztę ciasta na wierzchu. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 40 minut.

                                                                Wołowina duszona w sosie winno-figowym z buraczkami 

                                                                Składniki na wołowinę duszoną:

                                                                • 1 kostka masła 
                                                                  • 700 g wołowiny na gulasz 
                                                                    • 15 świeżych fig
                                                                      • 2 szalotki
                                                                        • szklanka wina czerwonego 
                                                                          • 1 łyżka miodu
                                                                            • 2 goździki
                                                                              • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                                                • sól, pieprz
                                                                                  • szczypta mielonego cynamonu 
                                                                                    • 2 szklanki pęczaku
                                                                                      • opakowanie gotowanych buraków 
                                                                                        • 1/4 czerwonej kapusty 
                                                                                          • 2 łyżki suszonej żurawiny 
                                                                                            • 1 cytryny 
                                                                                              • 2 jabłka

                                                                                                Jak przygotować wołowinę duszoną:

                                                                                                Pęczak ugotuj do miękkości. Szalotki posiekaj i podsmaż na łyżce masłą. Dodaj goździki, wołowinę i całość wymieszaj. Dodaj wino i duś całość dodając liście laurowe, owoce jałowca i cynamon. Gdy płyn odparuje, dodaj wodę oraz ocet balsamiczny, figi i miód. Duś na małym ogniu około 2 godziny. Następnie dodaj pokrojone buraczki i duś kolejne 30 minut.

                                                                                                W osobnym garnku podduś czerwoną kapustę z dodatkiem żurawiny oraz jabłka. Możesz dodać odrobinę czerwonego wina. Na koniec dopraw sokiem z cytryny.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości