Czekoladowa tarta, za którą dałby się pokroić Arek Wróbel. Poznaj ulubiony przepis uczestnika MasterChefa

Arkadiusz Wróbel
Arkadiusz Wróbel
Każdy kucharz ma swój ukochany deser, który zawsze mu wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Uczestnik VIII edycji MasterChefa - Arek Wróbel zapewnia, że dałby się pokroić za pyszną tartę czekoladową. Poznajcie jego sekretny przepis! Czujemy, że zdobędzie Wasze serca.

Ulubiony przepis Arka Wróbla

Kto nie kocha słodkości? Idealne do popołudniowej kawy, poprawiają humor i zdecydowanie powodują uśmiech na twarzy. Arek przygotował dla Was przepis na tartę, która nie ma sobie równych. Co ważne, jej wykonanie nie jest skomplikowane - z pewnością poradzicie sobie z tym nieziemskim wypiekiem!

Czekoladowa kumulacja ukryta na kruchym spodzie ?? To tarta, która rozpływa się w ustach ❤️ Idealna dla wszystkich fanów czekoladowych wypieków

- zapewnił.

Czekoladowa tarta - przepis Arka Wróbla

Jak przyrządzić deser idealny? Poznajcie sposób Arka Wróbla.

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła
      • 1 żółtko
        • 2 łyżki zimnej wody
          • pół łyżeczki soli
            • 2 łyżki cukru waniliowego
              • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru

                Przygotowanie kruchego ciasta:

                Do żółtka dodać łyżkę wody, roztrzepać energicznie. Mąkę przesiać do miski, aby ją napowietrzyć. Dodać do niej szczyptę soli i cukier waniliowy. Jeśli przygotowujemy ciasto na słodką tartę, cukru można dodać więcej, a jeśli ma być to tarta wytrawna, cukier można pominąć. Wymieszać sypkie składniki. Na środku zrobić wgłębienie i włożyć pokrojone masło. Ciasto kruche nie lubi ciepła, a więc trzeba starać się wyrobić ciasto dosyć szybko. Dodać żółtko z wodą. Zagnieść ciasto. Stolnicę obsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować, a następnie uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto jest gotowe do wykorzystania.

                Przygotowanie spodu:

                Ciasto wyjąć z lodówki. Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać grochem lub fasolą i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180°. Następnie wyjąć ciasto, zdjąć folie z grochem, aby spód mógł się przyrumienić. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.

                Wierzch:

                • 250 g masła
                  • 100 g cukru
                    • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
                      • 175 g gorzkiej czekolady
                        • 175 g mlecznej czekolady

                          Przygotowanie wierzchu:

                          W rondelku zagotować śmietanę z cukrem. Dodać masło i rozpuścić je mieszając. Czekoladę połamać na cząstki. Wsypać ją do rondelka i odczekać 3 minuty. Następnie mieszać krem trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady. Wylać krem na spód ciasta w formie. Wstawić na całą noc do lodówki. Tarta jest najlepsza kolejnego dnia. Udekorujcie ją świeżymi owocami (maliny, truskawki lub borówki). Dodajcie parę listków mięty i orzechy włoskie do dekoracji.

                          Smacznego!

                          Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

                          Zobacz także:

                          Autor: Aleksandra Lewandowska

                          Źródło: Arkadiusz Wróbel

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości