5 warzyw, które warto jeść w sierpniu

sezonowe warzywa w sierpniu
alle12/Getty Images
Źródło: E+
Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.

Polskie warzywa najlepsze w sierpniu

Do najpyszniejszych i najbardziej wartościowych warzyw rosnących w Polsce w sierpniu należą:

  • pomidor
    • kalafior
      • cukinia
        • papryka
          • szpinak

            Warzywa, które dojrzewają w swoim sezonie, od razu zbierane i nie przechowywane długo, zawierają najwięcej naturalnych składników odżywczych. Warto właśnie wtedy po nie sięgać, ponieważ są dobre dla ludzkiego organizmu.

            Pomidory

            Pomidory zawierają dużo witaminy C – jeden spory pokrywa nawet 50 proc. dziennego zapotrzebowania na nią. Zawierają też sporo witaminy E, beta-karotenu, a także witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy. Dodatkowo posiada witaminę K, która wpływa na krzepliwość krwi.

            Pomidory zawierają też dużo cennych składników mineralnych: potas, wapń, magnez, żelazo, oraz mikroelementy: mangan, miedź czy kobalt. Największym bogactwem pomidorów jest jednak likopen – naturalny barwnik, który daje pomidorom intensywnie czerwony kolor, będąc jednocześnie niezwykle silnym antyutleniaczem. Dieta bogata w pomidory, a więc w likopen, pomaga zapobiec zawałom serca, rozwojowi miażdżycy, może zmniejszać ryzyko raka szyjki macicy i hamować proces zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Świeże, sezonowe pomidory zawierają aż 93 proc. wody i są niskokaloryczne - ok. 15 kcal/100g.

            Przepisy na dania z pomidorami:

            Kalafior

            Kalafior jest niezwykle bogaty w witaminę C. Nawet 100 g tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a także na witaminy z grupy B. Zawiera również sporo składników mineralnych: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, fosfor, a nawet fluor. Substancje te wspierają w organizmie procesy, dzięki którym prawidłowo funkcjonuje. Spożywanie kalafiora pomaga zapobiegać stanom zapalnym i łagodzić te obecne. Kalafior jest również niskokaloryczny - ok. 25 kcal w 100 g warzywa.

            Przepisy na dania z kalafiorem:

            Cukinia

            Delikatna w smaku cukinia zawiera cenne minerały: potas, żelazo, magnez oraz witaminy: A, C, K, PP i B1, a także beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Jest niskokaloryczna - ok. 16 kcal w 100 g warzywa. Cukinia jest niezwykle wszechstronna. Można ją smażyć, dusić, piec, marynować, a nawet jeść na surowo.

            Przepisy na dania z cukinią:

            Papryka

            Papryka to warzywo bardzo bogate w witaminę C - zawiera jej nawet 4,5 razy więcej niż cytryna. Posiada też silne przeciwutleniacze w postaci witaminy E i beta-karotenu, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Posiada również likopen, który także odpowiada za wychwytywanie wolnych rodników. Papryka dostarcza nieco witamin z grupy B oraz minerały: potas, fosfor, żelazo i magnez. Zawiera również kapsaicynę, która nadaje jej lekko (lub bardziej, w zależności od gatunku) piekący smak i ma działanie rozgrzewające oraz przeciwbólowe. Ostrą paprykę należy jednak jadać z umiarem, by uniknąć podrażnień przewodu pokarmowego.

            Przepisy na dania z papryką:

            Szpinak

            Zielone liście szpinaku zawierają beta-karoten, witaminę C oraz luteinę, czyli przeciwutleniacze o właściwościach m.in. przeciwnowotworowych. Szpinak jest bogaty także w kwas foliowy, szczególnie cenny w przypadku kobiet w ciąży, a także w witaminę K, ważną dla krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Posiada też magnez, który dobrze wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uspokaja i obniża podatność na stres. Obecny w szpinaku potas, w połączeniu z magnezem korzystnie wpływa na pracę serca. Zawiera też nieco żelaza, ale nie tak dużo jak głosi powszechna opinia. Jest niskokaloryczny – ma tylko 16 kcal w 100 g.

            Przepisy na dania ze szpinakiem:

            Zobacz wideo: Jedz sezonowo! Na jakie warzywa postawić wiosną i latem?

            x-news

            Autor: Diana Ryściuk

            Źródło zdjęcia głównego: E+

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości