Wiadomość

Zupę pomidorową krem możemy przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej smakuje wersja ze świeżych warzyw, ale często wykorzystuje się pomidory z puszki lub gotowe przeciery. Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia oraz ser. Zupę możemy przygotować w wersji fit lub jako danie pikantne.

Pomidory to warzywo cieszące się szczególną sympatią i uznaniem. Są bogate w potas, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi i wpływają korzystnie na pracę serca. Duża zawartość witaminy C sprawia, że pomidory pomagają wzmacniać odporność organizmu. Dodatkowo wspomagają pracę układu pokarmowego i działają przeciwnowotworowo. Zupa pomidorowa nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też posiłkiem zdrowym i wartościowym.

  • Zupa krem pomidorowa - jak przygotować
  • Zupa krem pomidorowa z mozzarellą
  • Zupa krem pomidorowo-paprykowa

Zupa krem pomidorowa - jak przygotować

Zupa krem pomidorowa ze świeżych pomidorów smakuje najlepiej, jednak nie zawsze mamy dostęp do tych warzyw. Alternatywnie może być to zupa krem z pomidorów z puszki lub z passaty czy przecieru pomidorowego. Świeże pomidory warto wykorzystywać przez całe lato, przyrządzając pyszną zupę krem. Przed ugotowaniem należy pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić na małe kawałki. Aby przygotować proste i smaczne danie obiadowe, wystarczy kilka składników:

· 1,5 kg pomidorów

· oliwa z oliwek

· oregano, bazylia, sól, pieprz

· cebula i kilka ząbków czosnku

· 2 marchewki

· 1 pietruszka

· 3 szklanki wody

Pokrojony czosnek i cebulę podsmażamy delikatnie na oliwie, a następnie dodajemy do nich pokrojoną pietruszkę i marchewkę. Całość podsmażamy kilka minut, ciągle mieszając. Dodajemy szklankę wody i dusimy warzywa, przygotowując w tym czasie pomidory (sparzamy, obieramy i kroimy). Dodajemy pomidory do warzyw, zalewamy wodą, aby je przykryć i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec zupę blendujemy na krem i przyozdabiamy listkami świeżej bazylii. Zupa krem pomidorowa jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli nie dysponujemy świeżymi pomidorami, możemy ugotować zupę krem z przecieru. Dobrym pomysłem jest serwowanie takiego dania z grzankami. Przecier łączymy z pomidorami z puszki (wybieramy te bez skórki), blendujemy razem i przelewamy do garnka. Na dwa przeciery pomidorowe potrzebujemy dwóch puszek pomidorów. Do pomidorów dodajemy kostkę rosołową, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy 20 minut, następnie doprawiamy i dodajemy dwie łyżeczki oliwy. Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną. Zupa krem pomidorowa z grzankami smakuje najlepiej, gdy pieczywo pokroimy w drobną kosteczkę i mocno zrumienimy na maśle.

Zobacz też: Zupa pomidorowa – z ryżem, makaronem i nie tylko.

Zupa krem pomidorowa z mozzarellą

Zupa krem pomidorowa z mozzarellą przyrządzona ze świeżych pomidorów, ugotowana na domowym wywarze warzywnym i ozdobiona bazylią to doskonały pomysł nie tylko na pożywny obiad, ale posiłek o każdej porze dnia. Zupę można zawekować i przechowywać przez kilka dni w lodówce, można też zamrozić w woreczkach i delektować się nią przez długi czas. Taką zupę możemy również przygotować w wersji pikantnej. Zupa krem pomidorowa pikantna powstanie, gdy dodamy do niej nieco papryczki chilli. Składniki, których potrzebujemy do sporządzenia dania:

· 5 większych pomidorów

· 700 ml bulionu warzywnego

· mozzarella (może być w kuleczkach)

· cebula

· kilka ząbków czosnku

· pietruszka

· marchewka

· sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru

· oregano

· świeża bazylia

· ½ papryczki chilli

· śmietana do zupy

Cebulę wraz z czosnkiem kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy papryczkę chili, marchew i pietruszkę, uprzednio drobno pokrojone. Smażymy 5 minut, a następnie dodajemy przygotowane pomidory (obrane i pokrojone). Po minucie podsmażania i mieszania dodajemy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zupę gotujemy, póki warzywa nie zmiękną, następnie blendujemy i dodajemy liście bazylii. Zabielamy śmietaną, przelewamy do miseczek, na wierzch układamy kulki mozzarelli. Zupę możemy serwować z grzankami. Zupa krem pomidorowa z mozzarellą i bazylią smakuje wyjątkowo dobrze, dlatego przed podaniem możemy udekorować ją dodatkowo listkami świeżego, aromatycznego zioła.

 Zobacz też: Passata pomidorowa

Zupa krem pomidorowo-paprykowa

Zupa krem pomidorowo-paprykowa to danie, które przygotujemy w pół godziny. Do ugotowania potrzebujemy, oprócz pomidorów i bulionu, papryki. Najlepiej podawać ją z makaronem lub ryżem. W garnku szklimy cebulę i 3 ząbki czosnku, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i pomidory. Dusimy, blendujemy i zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną. Na wierzchu posypujemy świeżą, pokrojoną natką pietruszki. Im gęstsza zupa, tym lepiej smakuje. Zupa krem pomidorowa z papryką, dzięki dodatkowi tego warzywa, zyskuje nieco inny smak, jest więc ciekawą alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki. Danie możemy zrobić także w wersji fit. Jak jest przygotowana zupa krem pomidorowa fit? Wystarczą pomidory, cebula, czosnek, marchew, bulion i przyprawy. Jak w tradycyjnym przepisie, najpierw podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy marchew, pomidory i zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie i blendujemy zupę na krem. Doprawiamy, a zamiast śmietany do zabielania używamy jogurtu naturalnego. Możemy zupę ozdobić bazylią lub natką pietruszki. W ten sposób powstanie prawdziwa dietetyczna zupa krem pomidorowa. Możemy ją śmiało jeść, gdy się odchudzamy.

Zobacz też: Pomidorowa na trzy sposoby

Zobacz film: Zupa pomidorowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
54
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0