Makaron ze szpinakiem i fetą – z kurczakiem, suszonymi pomidorami, jajkiem. Poznaj proste przepisy!

Makaron ze szpinakiem
Fot. yulkapopkova/Getty Images
Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i fetą nie zajmuje wiele czasu, za to rezultat jest znakomity. Szczególnie, gdy urozmaicimy swoje danie np. przygotowując makaron ze szpinakiem i fetą i kurczakiem, suszonymi pomidorami lub jajkiem. Potrawa doskonale smakuje także zapiekana, np. posypana na wierzchu tartym serem.

Doskonałym dodatkiem będą też oliwki, słodka czerwona papryka, a w przypadku dietetycznego makaronu ze szpinakiem i fetą również lekki sos jogurtowy. Dowiedz się, jak przygotować różne warianty tego dania!

Makaron ze szpinakiem i fetą – przepis podstawowy

Do przygotowania podstawowej wersji makaronu ze szpinakiem i fetą potrzebne będzie:

· ok. 250 g makaronu,

· ok. 200 g szpinaku,

· ⅔ kostki sera typu feta (ok. 100 g),

· czerwona cebula,

· 4 łyżki śmietany 18%,

· 2 łyżki oleju do smażenia,

· odrobina ulubionych, suszonych ziół,

· trochę soli i pieprzu do smaku.

Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać na niej opłukany i wysuszony szpinak. Ser pokroić na plasterki i wrzucić na patelnię. Po rozpuszczeniu się fety, dolać śmietanę i doprawić całość ziołami, pieprzem i solą. Poczekać do zagotowania się całości. Następnie dorzucić jeszcze ciepły, odcedzony makaron. Pyszne i sycące danie gotowe! Możesz dodać mu wyrazistości w bardzo prosty sposób, po prostu dodając suszone pomidory. Taki makaron ze szpinakiem i

fetą i suszonymi pomidorami będzie nieco ostrzejszy i lekko kwaskowaty, a jego smak z pewnością Cię zachwyci.

Masz ochotę na wersję dietetyczną ? Wybierz ciemny makaron i ser feta light , a całość zasmażaj w lekkim sosie ze zmiksowanego jogurtu greckiego, ulubionych ziół i przypraw oraz odrobiny startego czosnku. Takim sosem możesz również polać gotową potrawę.

Makaron ze szpinakiem i fetą i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem i fetą i kurczakiem to zdrowy i smaczny posiłek, który będzie doskonale prezentować się na stole . Do jego przygotowania potrzebne będzie:

· 250 g makaronu,

· 400 g piersi kurczaka,

· 400 g szpinaku,

· garść oliwek,

· 1 cebula,

· dwa ząbki czosnku,

· pół kostki sera feta (ok. 75 g),

· 2 łyżki oleju,

· pół łyżeczki vegety lub innej ulubionej przyprawy.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i zeszklić, a następnie na patelnię dorzucić pokrojonego w kostkę lub paski kurczaka. Potem posypać mięso wybraną przyprawą. Po lekkim zarumienieniu dodać rozgnieciony czosnek, pokrojone oliwki i posiekany drobno szpinak. Cały czas mieszając, po ok. 10-15 minutach dodać rozdrobniony ser. Odcedzić makaron i wymieszać całość. Potrawę można udekorować listkami świeżej bazylii.

Makaron ze szpinakiem i fetą zapiekany

Makaronowa zapiekanka to szybki przepis na rodzinny obiad lub poczęstunek dla znajomych. Do jej przygotowania potrzebne będą:

· 500 g makaronu, np. kokardek lub penne,

· 500 g szpinaku,

· 75 g sera feta,

· 1 cebula,

· ząbek czosnku,

· łyżka oliwy z oliwek do smażenia,

· sól i pieprz do smaku,

· tarty ser do posypania.

Makaron ugotować, a pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Dodać roztarty czosnek, a następnie szpinak. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron ułożyć w brytfance, na wierzchu położyć podsmażony szpinak i posypać rozdrobnionym serem feta. Potem przykryć całość kolejną warstwą makaronu i posypać tartym serem. Piec w temperaturze 200°C przez co najmniej 20 minut. Zapiekanka gotowa!

Makaron ze szpinakiem i fetą i jajkiem

Taka potrawa jest nieco bardziej kaloryczna, ale za to doskonała w smaku. Do jej przygotowania potrzebne będzie:

· 500 g makaronu,

· 6 jajek,

· łyżka oleju do smażenia,

· garść tartego sera,

· 400 g szpinaku,

· ząbek czosnku,

· ok. 80 g sera feta,

· szczypta suszonej słodkiej papryki,

· sól i pieprz do smaku.

Makaron ugotować i odcedzić. Szpinak posiekać i podsmażyć ze zgniecionym ząbkiem czosnku, a następnie dodać ser feta. Smażyć do lekkiego rozpuszczenia się sera. Makaron wrzucić na patelnię i wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Smażyć do lekkiego ścięcia się jajek, cały czas mieszając.

Taki przepis można również wzbogacić, dodając podczas smażenia porwaną na drobne kawałki szynkę parmeńską . Ciekawy smak i teksturę można również uzyskać, wbijając jajka po kolei, zamiast wszystkie jednocześnie. Te wewnątrz będą bardziej ścięte, natomiast wierzchnia warstwa będzie rozpływać się w ustach.

Przepis na makaron ze szpinakiem i fetą ma wiele wariantów, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Wybierz swój ulubiony!

Zobacz film: Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!