Często jako dorośli na nowo odkrywamy smak warzyw znienawidzonych w dzieciństwie. Tak nierzadko bywa ze szpinakiem – po latach doceniamy jego smak i aromat. W połączeniu z chrupiącym, lekko maślanym ciastem francuskim i intensywnym w smaku czosnkiem zyskuje w naszych oczach i często gości na naszych stołach. Szpinak w cieście francuskim to świetna przekąska, a także danie obiadowe, do którego mało kogo trzeba namawiać.

Szpinak w cieście francuskim to znane większości z nas danie. Można przygotować je na mnóstwo sposobów – przed Wami najsmaczniejsze propozycje.

Szpinak w cieście francuskim – przepis klasyczny

Szpinak w cieście francuskim z fetą to bardzo popularna przekąska, która świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli korzystamy z gotowego (np.mrożonego) ciasta francuskiego, przygotowuje się ją bardzo szybko. Zrobienie własnego ciasta francuskiego jest niestety bardzo pracochłonne i trudne.

Aby przygotować szpinak w cieście francuskim , należy 250 g szpinaku (najlepiej świeżego, ale mrożony również dobrze sprawdzi się w tym przepisie) opłukać, a następnie poddusić ok. 5 minut na maśle. Po zdjęciu z ognia dodajemy 100 g sera feta i 125 g sera ricotta – dzięki temu ostatniemu farsz będzie bardziej kremowy. Przyprawiamy masę gałką muszkatołową, suszonym estragonem, oregano lub natką pietruszki, a także solą i pieprzem. Dodajemy także łyżkę oliwy z oliwek. Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów, a w ich środek nakładamy po łyżeczce farszu. Kwadraty składamy na pół i sklejamy rożki. Wierzch można posmarować rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu trójkąciki będą bardziej chrupiące. Kieszonki należy piec około 15–20 minut w 200°C. Szpinak w cieście można również serwować w postaci ślimaczków. Płat ciasta należy posmarować cienką warstwą masy, zwinąć w rulon i pociąć na 12 pasków o szerokości ok. 2 cm.

Klasyczny przepis na szpinak w cieście francuskim zawiera fetę. Jego smak można również przełamać czosnkiem.

Szpinak w cieście francuskim – wariacje

Szpinak w cieście francuskim może być nie tylko lekką przekąską, ale i daniem obiadowym, jeżeli dodamy do niego mięso.

Szpinak w cieście francuskim z kurczakiem

Aby przygotować farsz do tego dania, należy pokroić w kostkę pojedynczą pierś z kurczaka (około 200 g), przyprawić ją solą, pieprzem i ewentualnie ulubioną przyprawą. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Następnie na tej samej patelni dusimy na maśle szpinak z dodatkiem rozdrobnionego ząbka czosnku. Gdy woda odparuje, dodajemy sól, pieprz oraz 2 łyżki śmietany 18%. Mieszamy z kurczakiem. Szpinak cieście francuskim z kurczakiem można podać w formie m.in. tarty lub sakiewek. By zrobić tartę, musimy wykleić formę ciastem francuskim (pamiętaj o podwójnym spodzie) i podpiec ją 5 minut w 200 °C. Następnie wlewamy do środka farsz i dalej pieczemy przez około 20 minut. Wykonanie sakiewek wymaga cięcia ciasta na kwadraty. Na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę szpinaku, rogi mocno sklejamy na górze. Całość można posmarować jajkiem. Z podanych składników uzyskamy ok. 4–6 porcji.

Szpinak w cieście francuskim z łososiem

Szpinak w cieście z dodatkiem łososia to bardzo aromatyczne i oryginalne danie. Aby je przygotować, należy ok. 100 g filetu z łososia podsmażyć na oliwie. 100 g szpinaku i 2 ząbki czosnku dusimy razem na maśle, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać śmietanę lub ricottę. Na cieście układamy łososia oraz farsz, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Odcinamy jego nadmiar i dokładnie sklejamy brzegi. Pieczemy 15 minut w 200°C. Jeżeli zdecydujemy się na szpinak w cieście francuskim, rolada jest świetną propozycją podania. Wygląda ona jeszcze efektowniej, gdy łososia wraz z masą szpinakową położymy na środku płatu ciasta, brzegi potniemy w wąskie paski i przepleciemy na górze, tworząc efektowny „warkocz”, który podzielimy na 6 porcji.

Szpinak w cieście francuskim z mozzarellą

Szpinak w cieście francuskim z mozzarellą jest łagodniejszą, lekką wersją tego przysmaku. Jego przygotowanie jest proste, a kompozycja smaku zachwyca. Aby móc cieszyć się tym daniem, należy 200 g szpinaku poddusić na maśle z dodatkiem małego ząbka czosnku oraz soli i pieprzu. W międzyczasie świeżego pomidora obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Z ciasta francuskiego wycinamy ok. 8 kół o średnicy 10 cm. Na połowie z nich kładziemy plaster mozzarelli oraz pomidora, całość przyprawiamy pieprzem i dodajemy łyżeczkę szpinaku. Taką „wieżę” przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Pieczemy je przez 15 minut w 240 ° C i kolejne 10 minut w 200 ° C. Szpinak w cieście francuskim z takimi dodatkami smakuje wybornie.

A jak jeszcze można urozmaicić szpinak w cieście?

Szpinak w cieście francuskim można modyfikować na wiele sposobów. Warto dodać do farszu suszonych pomidorów, które nadadzą śródziemnomorski charakter potrawie. Świeże pomidory również dobrze komponują się ze szpinakiem – można podawać je jako dodatek do szpinakowej tarty klasycznej lub z mięsem. Aby nasz szpinak cieście w formie sakiewek był jeszcze pyszniejszy, można posypać je przed pieczeniem rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub sezamem.

Zobacz film: Ciasto szpinakowe. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0