Kuchnia Yotama Ottolenghi. Jak gotować niczym profesjonalista?

Ottolenghirep_rep_2
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Yotama Ottolenghi
Kuchnia Yotama Ottolenghi
Platynowy jubileusz królowej Elżbiety II
Platynowy jubileusz królowej Elżbiety II
Polacy otworzyli pierwszy second hand na Oxford Street
Polacy otworzyli pierwszy second hand na Oxford Street
Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka
Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka
Imposter – Dave Gahan & Soulsavers wracają z nowym albumem
Imposter – Dave Gahan & Soulsavers wracają z nowym albumem
Chińczycy witają nowy rok
Chińczycy witają nowy rok
Wielka Brytania wspiera Ukrainę
Wielka Brytania wspiera Ukrainę
Spotkanie rodziny królewskiej bez królowej
Spotkanie rodziny królewskiej bez królowej
Tamiza pełna skarbów
Tamiza pełna skarbów
Co się działo w Westminster Abbey?
Co się działo w Westminster Abbey?
Jak Londyn stał się Londongradem?
Jak Londyn stał się Londongradem?
Yotam Ottolenghi to jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie. Jest właścicielem kilku restauracji w Londynie oraz współautorem książek kucharskich. Dziennikarka Dzień Dobry TVN Anna Senkara spotkała się z nim podczas promocji jego najnowszej książki pod tytułem "Spiżarnia dobrych pomysłów", którą napisał razem z Murad Noor. Co udało im się wspólnie ugotować?

Yotam Ottolenghi - szef kuchni ujawnia rodzinne smaki

Yotam Ottolenghi to pochodzący z Izraela szef kuchni, który robi co może, by udowodnić światu, że gotowanie na wysokim poziomie wcale nie musi być trudne. Wraz z Murad Noor napisał właśnie książkę "Spiżarnia dobrych pomysłów", która pokazuje proste przepisy w najlepszym wydaniu. O kuchni Bliskiego Wschodu opowiedział Annie Senkarze, z którą wspólnie ugotował jednogarnkowy przysmak z jego rodzinnych okolic.

- Kuchnia poszczególnych regionów jest szczególnie trudna do odtworzenia tutaj, zawsze uzyskujesz inne smaki. Nawet jeśli starasz się stworzyć konkretne dania, tutaj w Londynie, to są konkretne smaki, które najlepiej smakują tam (przyp. red. w Izraelu) – tłumaczył kucharz.

Proste przepisy w najlepszym wydaniu

"Spiżarnia dobrych pomysłów" narodziła się pod w czasie pandemii. Yotam chciał odtwarzać smaki znane z rodzinnego domu przy użyciu składników, które miał pod ręką. Zrozumiał wówczas, że ludzie, którzy mają ograniczony dostęp do produktów spożywczych, będą gotowali w prosty sposób, zwłaszcza gdy wszystkie sklepy były zamknięte z powodu lockdownu. W swojej książce ekspert prezentuje nieskomplikowane przepisy pełne smaku i produktów, które w razie potrzeby z łatwością można wymienić na inne.

- Książka narodziła się na początku pandemii. Ciężko było znaleźć składniki, ciężko było z ich dostępnością. Sklepy były zamknięte i brakowało towarów. Ludzie gotowali w domu i musieli zadowalać się tym, co mieli i to właśnie na półce znajdowałaś to, co kochasz – wyjaśniał Yotam Ottolenghi.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości