Materiał promocyjny

Najlepsze sosy do mięs i warzyw z grilla. Jak odmienić smak każdego dania za pomocą kilku składników?

Marieta Marecka
Marieta Marecka
Źródło: fot. Piotr Mizerski
Nie tylko ketchup i musztarda dobrze współgrają ze smakołykami z rusztu. Wystarczy kilka składników, by ekspresowo stworzyć pyszne i aromatyczne sosy z dodatkiem świeżych ziół, wyrazistego czosnku i kremowego majonezu. Znana ekspertka kulinarna Marieta Marecka pokazała krok po kroku, jak je przygotować.

Przepisy na sosy do kiełbasy i warzyw z rusztu

Sezon grillowy mamy w pełni, więc warto poeksperymentować z nowymi smakami i dodatkami do pieczonych potraw. Inspirację możemy czerpać od doświadczonych kucharzy – Mariety Mareckiej i Davida Gaboriauda, którzy w kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN dzielą się swoimi pomysłami oraz przepisami.

W 4. odcinku Marieta przygotowała dwa sosy: jeden na bazie kaparów, a drugi na bazie dużej ilości ziół, czosnku, migdałów oraz… anchois! Dodatek tych małych, słonych rybek doskonale podkręca smak zarówno mięsa, jak i warzyw. A co znalazło się na ruszcie? Tym razem Marecka przypiekła na złoty kolor szparagi i cukinie, a do tego kiełbasę z karkówką JBB Bałdyga idealnie doprawioną pieprzem, czosnkiem i gorczycą. Kiełbasa wieprzowa smakuje dobrze na zimno, ale dzięki obecności karkówki jest wręcz idealna na grillowe uczty oraz na ognisko.

Więcej inspiracji na dania z grilla znajdziesz w naszym ebooku – do pobrania tutaj.

SOS KAPAROWY

Składniki:

  • 3 czubate łyżki majonezu,
    • 2 łyżki kaparów,
      • dowolne zioła: pietruszka, mięta, melisa,
        • 1 ząbek czosnku,
          • 1-2 łyżki gęstego jogurtu,
            • 1 łyżeczka musztardy,
              • sól,
                • pieprz,
                  • skórka starta z cytryny.

                    Sposób przygotowania:

                    Kapary drobno posiekaj. Następnie poszatkuj zioła. Zatrzyj skórkę z cytryny. Dodaj sól i pieprz, łyżeczkę musztardy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dołóż trzy czubate łyżki majonezu. Opcjonalnie można dodać jeszcze 1-2 łyżki gęstego jogurtu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

                    Anchois są jednym ze składników sosu ziołowego w wydaniu Mariety Mareckiej
                    Anchois są jednym ze składników sosu ziołowego w wydaniu Mariety Mareckiej
                    Źródło: fot. Piotr Mizerski

                    SOS ZIOŁOWY

                    Składniki:

                    • 3 fileciki anchois,
                      • duża ilość ziół: 1 pęczek pietruszki, 1 pęczek mięty, pół pęczka melisy, 1 pęczek koperku,
                        • 1 ząbek czosnku,
                          • 4 łyżki oliwy,
                            • 1-2 łyżki soku z cytryny,
                              • 1 łyżka octu balsamicznego,
                                • 1/3 szklanki obranych migdałów,
                                  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego.

                                    Przygotowanie:

                                    Zioła poszatkuj i wrzuć do malaksera. Dodaj anchois, migdały i pokrojony czosnek. Dolej oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Zmiksuj wszystkie składniki na pastę. Następnie dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj.

                                    Przepis na grillowane kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga w towarzystwie pieczonych szparagów i cukinii

                                    Składniki:

                                    • 4 kiełbaski z karkówką JBB Bałdyga,
                                      • 1 pęczek zielonych szparagów,
                                        • 2 żółte lub zielone cukinie,
                                          • oliwa,
                                            • 4 placki lawasz,
                                              • miks młodych listków sałat,
                                                • 1 łyżeczka płatków chili.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Szparagi umyj, odetnij im twarde końcówki i włóż do miski. Z cukinii również odetnij końcówki, wytnij miękkie środki nasienne, a następnie przetnij wzdłuż na mniejsze kawałki i dorzuć do szparagów. Polej wszystko solidnie oliwą i posyp szczyptą płatków chilli.

                                                  2. Kiełbasę z karkówką JBB Bałdyga połóż na ruszcie, a następnie ułóż warzywa i piecz z każdej strony, aż się zarumienią.

                                                  3. Zgrillowaną kiełbasę przetnij na plastry. Weź jeden placek lawasz i rozłóż go. Na środku ułóż miks sałat, dodaj porządną porcję sosu np. z ziołami i czosnkiem, dodaj kiełbasę, warzywa z rusztu i całość zawiń.

                                                  Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

                                                  Sosy idealne do dań z grilla

                                                  Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą przygotować popularny na Bałkanach paprykowy sos ajwar. Świetnie komponuje się z różnymi gatunkami mięs.

                                                  Składniki:

                                                  • 2 czerwone papryki,
                                                    • 1 bakłażan,
                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                        • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
                                                          • 1 łyżeczka octu,
                                                            • miód,
                                                              • sól,
                                                                • pieprz,
                                                                  • płatki chili.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Papryki i bakłażana pokrój na duże kawałki, posyp solą, a następnie upiecz w piekarniku lub na ruszcie. Kiedy zmiękną, możesz zdjąć z warzyw skórkę, a następnie włóż oba składniki do kielicha blendera. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chili. Blenduj wszystko do momentu, aż uzyskasz gładką masę. Ajwar świetnie smakuje, kiedy jest schłodzony.

                                                                    Kolejny pomysł to sos tatarski. Pasuje nie tylko do jajek, ale również do soczystych mięs z grilla. To kolejna propozycja bardzo prosta w przygotowaniu.

                                                                    Składniki:

                                                                    • 2 ogórki konserwowe,
                                                                      • 1 mała cebula,
                                                                        • 1 ząbek czosnku,
                                                                          • 5 czubatych łyżek majonezu,
                                                                            • 1 łyżka kaparów,
                                                                              • 1 łyżka musztardy,
                                                                                • świeży koperek i pietruszka (ilość ziół wedle uznania),
                                                                                  • 1 łyżka soku z cytryny,
                                                                                    • sól,
                                                                                      • pieprz.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Ogórki konserwowe, cebulę, kapary, czosnek i zioła bardzo drobno posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki na minimum godzinę.

                                                                                        Następna propozycja to sos inspirowany kuchnią indyjską, którego głównym i najbardziej wyrazistym w smaku składnikiem jest przyprawa curry. Przyrządzenie tego dipu zajmie tylko kilka chwil.

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 3 łyżki majonezu,
                                                                                          • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
                                                                                            • pół łyżeczki przyprawy curry,
                                                                                              • łyżeczka miodu,
                                                                                                • łyżeczka soku z cytryny,
                                                                                                  • 1 mały ząbek czosnku,
                                                                                                    • sól,
                                                                                                      • pieprz.

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Majonez i jogurt umieść w miseczce. Następnie dodaj miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, a do tego curry, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia.

                                                                                                        Mięsa i warzywa z grilla będą smakować jeszcze lepiej, kiedy dodasz do nich aromatyczne sosy. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie są pyszne!

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski

                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości