Kamasja – atrakcyjne gatunki do ogrodu. Jak pielęgnować i uprawiać roślinę?

Cammasia
Cammasia
Źródło: Ron Evans/Getty Images
W małych ogrodach coraz większą popularnością cieszą się rośliny cebulowe. Rzadko słyszy się jednak o gatunku, jakim jest kamasja, czyli niezwykle dekoracyjny kwiat pochodzący z Ameryki Północnej i Południowej. Kamasja świetnie prezentuje się na niskich bylinach kwiatowych, ładnie wyróżnia się na tle ozdobnych traw. To jednak nie wszystko, co warto wiedzieć o roślinie. Sprawdź, jakie mieszańce gatunkowe można wyróżnić oraz jak o nie dbać.

Kamasja jest rośliną cebulową, którą warto uprawiać w swoim ogrodzie. Najlepiej sadzić ją w większych grupach, po kilka egzemplarzy danej odmiany. Pojedynczy kwiat w pojemniku nie prezentuje się już tak dobrze, lepiej znaleźć dla rośliny miejsca na rabacie. Jakie gatunki kamasji wybrać i jak je uprawiać?

Kamasja – gatunki i odmiany uprawiane w Polsce

istnieje 5 różnorodnych gatunków kamasji, w Polsce jednak uprawia się wyłącznie 3 z nich. Choć i tak nie są popularne, a często również trudno dostępne, zalicza się je do roślin najbardziej dekoracyjnych. Wśród nich znajdują się:

  • Kamasja Kusika (Camassia cusickii) – wyróżnia się wyjątkowo ozdobnymi, licznymi kwiatostanami, których liczba sięga nawet do 100 pojedynczych kwiatów, wyrastających na jednym pędzie rośliny. Ma podłużne, wąskie i błyszczące liście o delikatnie ząbkowanym obrzeżu. Gatunek osiąga do metra wysokości. Najchętniej wybieraną odmianą kamasji Kusika jest Zwanenburg o kwiatach w głębokim, niebieskim odcieniu;
  • Kamasja Kwamasz (Camassia quamash) – jest gatunkiem najniższym spośród wszystkich kamasji, dorasta do 50 centymetrów, choć równie często spotyka się nawet niższe egzemplarze. W okresie kwitnienia kwiatostany rośliny przybierają różne odcienie niebieskiego;
  • Kamasja Leichtlina (Camassia leichtlinii) – roślina cechuje się kolorowymi kwiatostanami, mogącymi występować w kolorze białym, błękitnym lub ciemnoniebieskim. Gatunek ma wąskie i długie liście, które po kwitnieniu zaczynają się charakterystycznie zwijać. Dorasta do 120 centymetrów wysokości. Kamasja Leichtlina ma dwie dekoracyjne odmiany – białą Cream oraz żółtą Semiplena.

Jakie wymagania ma kamasja?

Kamasja najlepiej rośnie na stanowiskach półcienistych. Jeśli podłoże jest odpowiednio wilgotne i zadba się o dodatkowe podlewanie w czasie upałów, można posadzić ją nawet w miejscu słonecznym. Większa ilość słońca sprawi, że roślina będzie kwitła znacznie obficiej, a jej kwiatostany będą prezentować się jeszcze bardziej dekoracyjnie. Warto wiedzieć jednak, że na suchej i kamienistej glebie gatunek sobie poradzi równie dobrze, o ile będzie regularnie podlewany.

Kamasje można uprawiać również na glebach torfowych i gliniastych, które będą zawierały odpowiednią ilość składników pokarmowych oraz wody. W wyjątkowo upalne i bezdeszczowe lato nawet w takich miejscach mogą potrzebować dodatkowego nawadniania, ponieważ nawet niewielkie niedobory wody mogą negatywnie odbić się na zdrowiu i wyglądzie kwiatów. W niektórych przypadkach kamasja może nawet nie przetrwać i trzeba będzie usunąć ją z ogrodu. Na terenach podmokłych z kolei cebule kamasji mogą gnić.

Przekwitłe kwiatostany rośliny należy jak najszybciej usunąć, dzięki czemu w następnym roku ma ona większe szanse na szybsze i zwiększone kwitnienie. Raz w roku warto przekopać cebule kamasji, aby sprawdzić, które z nich można już rozdzielić i wysadzić na nowe miejsca na rabatach.

W polskim klimacie kamasja zaliczana jest do roślin mrozoodpornych, jednak w przypadku bezśnieżnej zimy cebule mogą przemarznąć. Warto zabezpieczać je przy pomocy gałęzi drzew iglastych lub suchych liści, układając je na powierzchni ziemi i delikatnie przyklepując do podłoża.

Rozmnażanie kamasji – sposoby na zwiększenie liczebności roślin

Najczęściej stosowanym sposobem rozmnażania kamasji są cebulki przybyszowe. Dojrzałe cebule należy oderwać od cebuli matczynej. Jeśli nie odchodzą łatwo, nie powinno się wyrywać ich na siłę, ponieważ oznacza to, że są jeszcze za młode i nie nadają się do zasadzenia jako oddzielne egzemplarze.

Dojrzałe cebule przybyszowe powinno się rozdzielać w okresie spoczynku kamasji. Należy przy tym pamiętać, aby nie uszkodzić ich korzeni. Umieszcza się je w świeżym i żyznym podłożu. Później stosuje się już standardowe zabiegi, dzięki którym gatunek może się rozwijać.

Inną metodą rozmnażania kamasji jest wysiew nasion. Jest to jednak proces znacznie dłuższy i rzadko stosowany w prywatnej uprawie ogrodowej, zwłaszcza jeśli mają zostać zachowane cechy rośliny matecznej.

Choroby i szkodniki – czy kamasja jest na nie odporna?

Kamasja jest dość odporna na typowe choroby i szkodniki, które atakują rośliny kwitnące. Jednym problemem, który może pojawić się w związku z ich uprawą w ogrodzie, jest pojawienie się podziemnych gryzoni, żywiących się cebulami sadzonek.

Żeby uniknąć uszkodzenia rośliny, należy przygotować odpowiednie zabezpieczenie. Cebule kamasji są jadalne, a w niektórych krajach przygotowuje się je nawet jako potrawę dla ludzi, w związku z czym obecność nornic czy kretów nie powinna być zaskakująca. Warto jednak wiedzieć o tym, zanim posadzi się roślinę na rabacie, aby móc wcześniej przygotować podłoże.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Rośliny dla początkujących ogrodników. Maja Popielarska radzi

Rośliny dla początkujących ogrodników. Maja Popielarska radzi
Źródło: TVN Style
podziel się:

Pozostałe wiadomości