Przepisy kulinarne

Przepis na więcej, czyli rozmówki czesko-francuskie

Izabela Kapiasowa oraz Hasen Sahaoui z „Przepisu na życie” znów wspólnie rozpoczęli nowy projekt internetowy o nazwie „Przepis na więcej". W kuchni Dzień Dobry TVN gotowali swoje przepisowe dania. Zobacz, jak wzięli sobie do serca pichcenie w naszej kuchni!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

 

 

Przepisy Hasena:

Tabule
Składniki:
200 g kaszy kuskus (błyskawiczna)
250 g pomidorów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
3 cebule dymki (ze szczypiorkiem)
2 cytryny
2 dl oliwy z oliwek
1/2  pęczka świeżej natki pietruszki
1/2  pęczka świeżej mięty
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Kuskus należy wsypać do miski i po zalaniu wrzątkiem odstawić na kilka lub kilkanaście minut.
Paprykę, cebulę, ogórek, kroimy w drobną kostkę, natkę i miętę siekamy drobno. Wystudzony kuskus mieszamy z pokrojonymi warzywami i zieleniną.Następnie doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Zamiast kuskus można użyć bulgur albo ryż.

Tarta warzywna
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 por
2 cukinie
1 czerwona papryka
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
200g parmezanu albo sera żółtego Edam
sól i pieprz

Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem i opruszyć mąką, żeby ciasto się nie przyklejało, następnie wyłożyć formę ciastem i ponakłuwać widelcem. Por pokroić w ciękie plasterki i podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki. Następnie tak samo przygotować papryką i cukinę, ale smażyć bez dodatku masła. Potem zmieszać jajka, śmietanę, część potartego żółtego  sera, sól i pieprz oraz koncentrat pomidorowy.
Na wyłożoną ciastem formę wykładamy warstwowo: por, paprykę, cukinię na końcu zalewamy ją wcześniej wymiesznaymi jajkami i śmietaną
W połowie pieczenia wysypać na górę resztę tartego sera. Piec do uzyskania złotego koloru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni

Przepisy Izabeli:

Zupa czosnkowa
Skłaniki:
1 główka czosnku
1 cebula
2 ziemniaki
10 dg wędzonki
10 dg sera żołtego
4 lyżki posiekanej natki pietruszki
4 kromki pszennego chleba
4 jaja
masło
majeranek
sól
pieprz
kminek

Przygotowanie:
Obrana cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości masła. Dodać przeciśnięte przez praskę 4 lub  5 ząbków czosnku. Chwilę smażyć razem. Potem zalać wodą i dodać pokrpjone ziemniaki, sól oraz majeranek. Gotować około 10 minut, do czasu, kiedy ziemniaki będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz kminkiem. Zupę nalewać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajo.
Z kromek chleba odkroić skórki, miąższ posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Każdą porcję zupy posypać natką pietruszki, na małych talerzykach podawać grzanki oraz tarty żółty ser

Pieczeń wieprzowa z knedlikami i kapustą, czyli Vepřo Knedlo Zelo
Składniki:
1 kg pieczeni wieprzowej
2 cebule
1 kwaśniejsze jabłko
sól
pieprz mielony
czosnek
rozkruszony kminek
wywar
cały kminek
tłuszcz
według potrzeby woda

dodatek:
kapusta kwaszona
1 cebula
cały kminek
słonina
sól
cukier
1 łyżka średnio mielonej mąki

Przygotowanie:
Pieczeń wieprzową solimy, nacieramy delikatnie mielonym pieprzem, mielonym lub rozkruszonym kminkiem, roztartym czosnkiem i zostawimy w naczyniu pod przykryciem w lodówce do następnego dnia.
Obraną cebulę kroimy w pół-krążki, jabłka na plastry, umieszczamy w brytfannie, w której rozpuściliśmy już tłuszcz i pozostawiliśmy kminek, aż do spienienia. Następnie dodajemy pieczeń wieprzową, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 3/4 godziny pod przykryciem, następnie odkryjemy i pozostawimy, aż się zarumieni z jednej strony, następnie z drugiej. Przed ostatnim obróceniem dodajemy do wypieku wywar – ilość zależy od tego, jak dużo chcemy mieć sosu z pieczeni.
Przed tym przygotujemy kwaszoną kapustę, którą gotujemy z niewielką ilością kminku i soli. Kiedy kapusta będzie gotowa, słodzimy ją do smaku i zagęszczamy cebulową zasmażką. Zasmażkę przygotujemy w następujący sposób: dajemy na patelnię tłuszcz i cebulę delikatnie pokrojoną, smażymy, aż zacznie się rumienić, dodajemy średnio zmieloną mąkę i pozostawiamy chwilę, aż się spieni. Następnie dodajemy do ugotowanej kapusty. Możemy dosłodzić do smaku.

Czeskie knedliky
Składniki
4 jajka
6 kajzerek
50 dag mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki soli
pieprz
pietruszka

Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i mieszamy z solą, dodajemy mąkę, ponownie dobrze mieszamy.Wlewamy mleko, mieszamy. Bułki kroimy w kostkę, łączymy z ciastem. Przykryjemy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Gotujemy wodę i wkładamy knedle do posolonej wody. Gotujemy  15 minut. Ugotowane knedliky powinny wyplynąć na górę. Gotowe knedliky kroimy w plastry i życzymy dobrou chuť :-)

Deser Žemlovka
Składniki:
5 bułek maślanych, rogali lub 1 veka bułka paryska
około 5-8 słodkich jabłek
3 jajka
1 ,5 szklanek mleka
20 dkg twarożku
cukier
cukier waniliowy
cynamon
rodzynki
masło lub margaryna

Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki , zetrzeć na tarce (większe oczka), wycisnąć z nich sok, rogale lub vekę pokroić w plasterki o średnicy około 1cm, Rozbić jaja i wymieszać w misce z mlekiem. W mleku moczymy pokrojone rogale bardzo szybko - tak, aby się tylko zmoczyły.
Nasączone – 1 część kładziemy do wysmarowanego wcześniej masłem lub margaryną do naczynia żaroodpornego czy tortownicy. Na to kładziemy 1 warstewkę białego sera sypiemy cukrem, na to starte jabłka sypiemy cukrem, cynamonem i ewentualnie rodzynkami. Następnie kolejna porcja krojonych rogali, ser, jabłka i tak 2-3 razy. Na wierzchu powinny być rogale lub bułka.
Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze około 160-180 stopni do momentu zarumienienia się rogali, czyli około 20 minut.

Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0