Przepisy kulinarne

Pomysł na lunch - hummus z burakami

Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN królowała Ania Starmach. Przygotowała dania, które z powodzeniem mogą być alternatywą dla kanapek do pracy. Był hummus z burakami, soczewica z ziołami i kurczakiem, sałatka z ryżowym makaronem oraz tarta z pomidorami i kozim serem.

 

Hummus z burakami

Składniki:
200 g ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini
1 ugotowany burak
1 mały ząbek czosnku
natka pietruszki
sok z cytryny
oliwa z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżka czarnego sezamu
sól
pieprz

Przygotowanie:
Buraka obieramy i kroimy w kostkę, w robocie kuchennym mieszamy z resztą składników. Podajemy z pumperniklem. (buraka możemy zastąpić ugotowaną marchewką lub selerem).

Soczewica z ziołami i kurczakiem

Składniki:
100 g zielonej ciecierzycy
150 g piersi z kurczaka
2 łodygi selera naciowego
garść orzechów
1 łyżka pestek dyni
50 g sera feta
1 owoc granatu
sok z cytryny
6 rzodkiewek
mięta
cebulka dymka
pietruszka
tymianek
majeranek
kolendra

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą, po godzinie gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Kurczaka kroimy w paski, obsypujemy tymiankiem, solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i grillujemy na patelni. Ugotowaną soczewicę mieszamy z posiekanymi ziołami, dodajemy kurczaka, granat, fetę oraz orzechy i pestki dyni.

Sałatka z ryżowym makaronem

Składniki:
200 g makaronu ryżowego
2 cukinie
1 papryka
1 bakłażan
garść orzeszków ziemnych
1 papryczka chili
świeża kolendra
100g tofu

Sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
0,5 ząbka czosnku
sok z cytryny

Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i przysmażamy, żeby było chrupiące. Bakłażana, paprykę, cukinię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy. Łączymy z ugotowanym makaronem, posiekaną papryczką chili, kolendrą, orzeszkami. Składniki sosu mieszamy, dodajemy do sałatki. Całość posypujemy przysmażonym tofu.

Tarta z pomidorami i kozim serem

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
120 g masła
2 jajka
szczypta soli

Nadzienie:
100 g boczku
100 g koziego sera
świeży tymianek
10 suszonych pomidorków
15 pomidorków koktajlowych
śmietana 18% - duży kubek
3 jajka
pieprz
sól

Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce. Następnie wałkujemy, przekładamy do formy i podpiekamy ciasto. Boczek kroimy i podsmażamy, jajka łączymy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz, tymianek. Na podpieczony spód wykładamy boczek, suszone pomidory, kozi ser, pomidorki. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy 35 min. w 180 st. C.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0