Przez media okrzyknięta posiadaczką najdłuższych nóg w Polsce. Najważniejsze są dla niej jej córeczki, bliźniaczki, które uwielbiają występować w telewizji i rosną na prawdziwe gwiazdy. W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksandra Woźniak razem z Anią i Julią przygotowały... kanapki!

Kanapka z bałwankiem
Składniki:
2 kromki pieczywa ciemnego       
2 kromki pieczywa jasnego           
250g sera białego            
125g sera brie naturalnego       
kilka sztuk winogron           
1 łyżka masło       

Przygotowanie:
Połowę kromek smarujemy masłem i obsmażamy na patelni, na obsmażone kromki układamy plastry sera brie, plasterki winogron i składamy z pozostałymi kromkami, obsmażamy z drugiej strony. Kanapki dekorujemy serkiem, robiąc bałwanka, najlepiej za pomocą woreczka do szprycowania.

Uśmiechnięta kanapka z omletem, sałatą, szynką
Składniki:
4 kromki pieczywa żytniego           
4 jajka               
50ml śmietany 30%           
1 główka sałaty zielonej           
200g dobrej szynki wieprzowej   
2 łyżki ketchupu           
Pieprz, sól,

Przygotowanie:
Z jajek, śmietany, soli  i pieprzu przygotowujemy masę na omlety, wylewamy na rozgrzaną patelnię. Usmażony omlet wykładamy na pieczywo, uprzednio posmarowane delikatnie ketchupem. Przykrywamy plastrem szynki, liściem sałaty i kolejną kromką. Na wierzch kładziemy pozostałą porcję omleta. Z ketchupu robimy uśmiech i oczka.

Kanapka piesek z domowym kremem czekoladowym
Składniki:
300 g czekolady białej       
500 g orzechów laskowych   
150 ml śmietany       
6 kromek pieczywa żytniego    

Przygotowanie:
Orzechy laskowe wysypujemy na blaszkę i wstawiamy na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika. Podrumienione delikatnie wysypujemy na ściereczkę i obieramy ze skórki. Miksujemy na jednolitą masę najlepiej w malakserze. Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na koniec orzechy. Krem czekoladowy przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Kromki smarujemy kremem, wycinamy 4 większe i 4 mniejsze kółka. Składamy po dwa , w większym wycinamy trójkącik, mniejszy układamy na większym. Czekoladowym kremem rysujemy oczka oraz pyszczek.

Ślimaki  z ciasta francuskiego z serem, szynką i bazylią
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego       
1 op. sera ricotta           
200g dobrej szynki gotowanej   
100g sera żółtego           
1 op. szpinaku    baby           
1 jajko               
Bazylia świeża,

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, smarujemy ricottą, kładziemy szpinak, bazylię plastry szynki, posypujemy serem żółtym. Zwijamy roladę i kroimy w plastry 1.5cm. układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Paluszki z pieczywa tostowego z malinami i serkiem waniliowym
Składniki:
125g  serka waniliowego       
200g truskawek mrożonych       
10 kromek pieczywa tostowego       
4 jajka               
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego   
2 łyżki miodu           
Masło do smażenia

Przygotowanie:
Kromki pieczywa tostowego okrawamy ze skórek, za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj na cienkie plastry. Na rozwałkowane pieczywo dajemy troszkę serka waniliowego, układamy truskawki mrożone w plastrach. Zwijamy ruloniki i obtaczamy w jajku wymieszanym z jogurtem. Smażymy na maśle, przed podaniem polewamy miodem.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0