Przepisy kulinarne

Młoda kapusta i rabarbar, czyli wiosna w kuchni

Andrzej Polan zaprasza na wiosenną kuchnię! Mistrz skorzystał z pierwszych wiosennych warzyw, czyli młodej kapusty, marchewki i rabarbaru, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich smaczny obiad. A Wy koniecznie skorzystajcie z przepisów Andrzeja na gołąbki z młodej kapusty i ciasto z rabarbarem!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

 

Marchewka w groszku
Składniki:
20 sztuk młodej marchewki       
500 g zielonego mrożonego groszku   
marchew, pietruszka, seler
200 g serka  mascarpone       
200 ml soku jabłkowego       
2 cm świeżego imbiru           
150 g miódu               
50 ml octu winnego jabłkowego       
Sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Z warzyw korzennych przygotowujemy bulion, doprawiamy solą i białym pieprzem. Marchew młodą obieramy, pozostawiając 1 cm końcówki zielone. Blanszujemy w wodzie z solą i cukrem ok. 5 min i przesmażamy na miodzie z octem winnym i imbirem. Groszek rozmrażamy i miksujemy, dodajemy bulion, ser mascarpone i sok jabłkowy. Zupę nalewamy do małych kubków i wstawiamy do każdej po 2,3 marchewki.

Gołąbki z młodej kapusty
Składniki:
1 szt. młodej kapusty           
200 g żurawiny suszonej       
200 g kaszy perłowej       
500 g mięsa wieprzowego mielonego   
500 ml passaty pomidorowej       
4 cebule           
koper, natka pietruszki, świeża bazylia
sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Kapustę parzymy i obieramy z liści, pamiętamy o wycięciu twardych białych części. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kaszę perłową i smażymy chwilę. Do kaszy z cebulą dodajemy bulion warzywny i mieszamy. Gotujemy kaszę w ten sposób na półtwardo. Podgotowaną łączymy z mięsem, połową żurawiny i natką. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Farszem wypełniamy liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy na plastrach włoszczyzny w rondlu. Z passaty pomidorowej, przesmażonej cebuli i pozostałej żurawiny przygotowujemy sos i zalewamy gołąbki. Dusimy w piekarniku. Podajemy posypane suto koprem i bazylią.

Ciasto z rabarbarem
Składniki:
400g mąki
200 g masła
4 żółtka           
100 g cukru           
cukier wanilinowy, szczypta soli

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy a następnie wyklejamy połowę ciasta na dnie tortownicy. Podpiekamy krótko ok. 10 minut w temp. 170 stopni.

6 białek           
300 g cukru       
200 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, powoli nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Na koniec płatki migdałowe, delikatnie mieszamy.

2 kg rabarbaru
100 g cukru       
100 g cukru wanilinowego   
30 g żelatyny

Przygotowanie: 
Rabarbar zasypujemy cukrem, cukrem wanilinowym i żelatyną.  Wykładamy na podpieczony spód. Na rabarbar wykładamy bezę migdałową i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0