Newsy

Majonez - król wielkanocnego stołu. Który jest najlepszy?

majononez, sałatka z majonezem, sałatka jarzynowa

Sinan COŞKUN/Pixabay

Newsy

Majonez - król wielkanocnego stołu. Który jest najlepszy?

majononez, sałatka z majonezem, sałatka jarzynowa

Sinan COŞKUN/Pixabay

Majonez to produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Jego sprzedaż w tym czasie wzrasta nawet trzykrotnie. Króluje na świątecznych stołach dodawany do jajek, sałatek, a nawet ciast. Od lat toczy się spór, który jest najlepszy i po który klienci sięgają najchętniej. Odpowiedź na to pytanie przynosi przeprowadzone ostatnio badanie. 

Który majonez jest najlepszy? 

Producenci majonezu mają okres żniw. W koszykach wielkanocnych majonez bowiem jest jednym z najczęściej wybieranych produktów, a jego sprzedaż w tym okresie wzrasta nawet trzykrotnie. A po który sięgają najczęściej ankietowani? Sprawdzili to autorzy badania UCE Research i Grupy Blix dla money.pl. Okazuje się, że "Król Majonezu" jest tylko jeden i zdecydowanie wyprzedza konkurentów.

Majonez - który jest najlepszy? 

Ankietowani przez CE Research i Grupy Blix wybierają przede wszystkim Majonez Dekoracyjny marki Winiary, który wskazało niemal 58 proc. zapytanych. Przewaga nad konkurencją jest znaczna. Drugi w kolejności Majonez Kielecki uzyskał aprobatę 27,2 proc. respondentów. Dwa pierwsze miejsca zajęły tradycyjne polskie marki, choć oczywiście Winiary to dziś część międzynarodowego koncernu Nestle. Majonez Kielecki produkowany jest natomiast przez Spółdzielnię Społem. 

Dopiero na trzecim miejscu znalazł się znany na światowych rynkach amerykański Hellmans, należący do Unileveru. Jako swój ulubiony wskazało go 12,7 proc. respondentów. Na kolejnych miejscach znalazły się majonez marki Pudliszki (10,3 proc.) i Madero, czyli marki własnej Biedronki (10 proc.).

Majonezowa mapa Polski 

Globalne koncerny wciąż nie mogą zdominować rynku majonezu nad Wisłą. Polacy od najmłodszych lat są rozkochiwani w specjałach lokalnych. I z tą miłością pozostają do końca życia. Szczególnie zaskakująca jest reakcja wielbicieli poznańskiego Pegaza, którzy pod sondą bardzo mocno agitowali za sosem produkowanym w Wielkopolsce. A jednak badanie UCE Research i Grupę BLIX pokazuje, że Pegaza wybiera mniej niż 1 proc. badanych. Musi on uznać wyższość majonezów marek: Roleski (4,8 proc.), Ocetix - Pomorski (4,4 proc.), Mosso - Napoleoński (4,2 proc.), Develey (3,4 proc.), Mikado (2,3 proc.), Kania (2,2 proc.), Motyl (2 proc.) czy Kętrzyński (1,9 proc.).

Większością z wymienionych wyżej marek zajadają się przede wszystkim osoby mieszkające w pobliżu miejsca produkcji. Na przykład Kętrzyński najlepiej trafia w podniebienia mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego, a Napoleoński - podlaskiego. Ale już Majonez Pomorski - produkowany w Grudziądzu - dużą popularnością się cieszy na Kujawach, choć nazwa może sugerować co innego.

Majonez wegański 

Uwagę zwraca wysokie miejsce majonezu Go Vege. Na wielkanocny stół wybierze go 4,7 proc. respondentów. Czym różni się taki majonez? Różnica jest w zasadzie jedna - nie ma on w swoim składzie proszku jajecznego. Pozostałe składniki są takie same, czyli olej rzepakowy lub oliwa, cytryna albo ocet cytrynowy oraz przyprawy (sól, pieprz).

Majonez - czy jest zdrowy

W ciągu najbliższych świąt zjemy zdecydowanie więcej majonezu, niż w pozostałe dni. Czy jednak powinniśmy z niego zrezygnować? Dietetycy uważają, że nie.

- Majonez ma zły PR, ale nie do końca zasłużony - mówi dietetyk i psychodietetyk Edyta Piesyk-Gratkiewicz. Zwraca uwagę na to, że - jak wszystkie sosy - jest niezwykle kaloryczny, 100 gramów może zawierać ok. 700 kalorii. Musimy go zatem jeść z umiarem. 

- Jednak jeśli już, to wybierajmy te dobrej jakości, które zawierają dobre tłuszcze, niezbędny element naszej diety - zaznacza w rozmowie z money.pl Piesyk-Gratkiewicz, autorka bloga cookandlife.pl.

- Ponadto poziom cholesterolu jest również znaczący, ale znacznie ważniejszą rolę pełnią zawarte w nim kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Majonez odznacza się także zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, co sprawia, że pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy - podkreśla z kolei dietetyk Joanna Dudziec (Wasiluk).

Dietetyczka zwraca również uwagę na to, że majonez - za sprawą wysokiej zawartości tłuszczu - ułatwia przyswajalność witamin A, D, E, K. Sam w sobie jest też źródłem witamin K i E, a także zawiera cenne składniki mineralne, takie jak selen czy potas.

Jaki majonez wybrać?

Majonez użyty z umiarem przyniesie więcej korzyści niż szkody, ale który wybrać?

- Odpowiedź jest prosta - im krótszy skład, tym lepiej. Dobry majonez powinien składać się jedynie z: oleju, żółtka jaj, musztardy, octu, wody, naturalnych przypraw - wylicza Joanna Dudziec i apeluje do konsumentów o czytanie etykiet.

Badanie zostało przeprowadzone przez UCE Research i Grupę BLIX w dniach 26-30 marca 2021 roku na grupie blisko 4 tys. konsumentów (18-60 lat) metodą CAWI. Respondenci mogli zaznaczyć maksymalnie cztery odpowiedzi.

Kuchnia z nutą majonezu. Zobacz wideo:

Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Wielki Piątek - czy w ten dzień obowiązuje ścisły post?

Prognoza pogody na Wielkanoc 2021 - jaka będzie pogoda na Święta Wielkanocne?

Dania wielkanocne według Sebastiana Olmy. Oto przepisy na jajka faszerowane, duszoną białą kiełbasę i babkę cytrynową

Źródło: money.pl |
Co sądzisz o tym artykule?
57
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0