Magdalena Gorzkowska w drodze na K2. "Na razie nic nas tu nie zaskakuje i oby tak dalej"

Z bieżni na K2
Magdalena Gorzkowska jest byłą zawodową lekkoatletką. Realizuje projekt zdobycia Korony Himalajów i Karakorum. Na swoim koncie ma już trzy ośmiotysięczniki: Mount Everest, Makalu i Manaslu, a 18 grudnia wyruszyła z zimową wyprawą na K2. Jak obecnie wygląda sytuacja?

Zimowa wyprawa na K2

Magdalena Gorzkowska to 28-latka, która jeszcze do niedawna zawodowo zajmowała się lekkoatletyką. W 2012 roku uczestniczyła w Letnich Igrzyskach Olimpijskich jako rezerwowa w sztafecie 4×400 metrów. Obecnie pasjonatka gór, alpinistka i himalaistka. Zdobywczyni m.in. szczytów Mont Blanc, Aconcagua, Kilimandżaro oraz Mount Everest. 18 maja 2019, jako pierwsza Polka, zdobyła Makalu bez wspomagania tlenem z butli, a 27 września 2019 zdobyła szczyt Manaslu. Teraz Magdalena jest w trakcie wyprawy na drugi najwyższy szczyt ziemi, którego do tej pory nikomu nie udało się zdobyć zimą. Jak wygląda droga na K2? Obecnie Magdalena wraz z ekipą czeka w bazie.

- Pogoda jest bardzo wietrzna, ledwo dało się dojść z namiotu. Niestety w himalaizmie zimą znaczna część czasu polega na tym, że trzeba czekać, ale już na horyzoncie pojawiają się dni bardzo dobrej pogody. Wyjdziemy z bazy i będziemy próbować dojść znowu jak najwyżej – powiedziała.

Magdalena zdradziła także, że przed wyprawą przez kilka miesięcy przygotowywała się za zmianę pogody. Niskie temperatury były zdecydowanie jej najsłabszą stroną, z tego względu kobieta dużo morsowała i próbowała przygotować na zimno swój organizm. Jak przyznała, będąc już na miejscu, organizm przyzwyczaja się do zmiany, a ona sama mimo -25 stopni na termometrze, nie odczuwa chłodu.

Wszystko przebiega tak, jak się tego spodziewałam. Zaraz po przyjściu wykorzystaliśmy natychmiastowo pogodę, która była. Wyruszyliśmy do obozu i zrobiliśmy wszystko, co się dało. Zdrowie też nam sprzyja, więc jest to ogromny plus. Na razie nic nas tu nie zaskakuje i oby tak dalej

- dodała.

Jedzenie podczas wyprawy

Nurtującą kwestią pozostaje sprawa jedzenia. Jakie posiłki spożywa ekipa podczas drogi na K2? Magdalena zdradziła nam, że są to głównie posiłki oparte na węglowodanach i mięsie. Niestety dieta nie jest wzbogacona o warzywa czy owoce.

- Mamy tutaj kucharzy, którzy bardzo się starają. Jemy ryż, ziemniaki, makaron, chleb odgrzewany. Nie mamy warzyw, bo musiałby być mrożone. Jemy głównie węglowodany i mięso, którego jest pod dostatkiem – wytłumaczyła.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz także:

Ciało 13-latki znalezione w strumyku. Dziewczynka uciekła z domu dziecka

Małgorzata Kożuchowska padła ofiarą oszustów. "Kochani, nie dajcie się nabrać!"

Jak dbać o buty zimą? Oto sposoby na impregnację obuwia

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak najlepiej zaplanować urlop w 2024 roku?

Jak najlepiej zaplanować urlop w 2024 roku?

Kiedy trzeba iść do kościoła w czasie Triduum Paschalnego i Wielkanocy?

Kiedy trzeba iść do kościoła w czasie Triduum Paschalnego i Wielkanocy?

Przed laty była obiecującą aktorką. Dlaczego żona Ryana Goslinga rzuciła karierę?

Przed laty była obiecującą aktorką. Dlaczego żona Ryana Goslinga rzuciła karierę?

Triduum Paschalne - najważniejsze wydarzenie w roku liturgicznym katolików

Triduum Paschalne - najważniejsze wydarzenie w roku liturgicznym katolików

Majonez odchudzony, wegański i tradycyjny. Jak wykonać je samodzielnie w domu?

Majonez odchudzony, wegański i tradycyjny. Jak wykonać je samodzielnie w domu?

Życzenia dla kapłanów – na Wielki Czwartek i inne okazje

Życzenia dla kapłanów – na Wielki Czwartek i inne okazje

Jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu? Przepis krok po kroku

Jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu? Przepis krok po kroku

W aptekach nie ma leków na ADHD. "Bez tego nie jestem w stanie pracować"

W aptekach nie ma leków na ADHD. "Bez tego nie jestem w stanie pracować"

"Możemy sobie wprowadzać nowy smak, nowy aromat". Dlaczego jeszcze warto jeść chwasty?

"Możemy sobie wprowadzać nowy smak, nowy aromat". Dlaczego jeszcze warto jeść chwasty?

Międzynarodowy Dzień Bez Kłamstwa - dlaczego kłamiemy?

Międzynarodowy Dzień Bez Kłamstwa - dlaczego kłamiemy?