Styl Życia

Książka kucharska dla osób, które przez COVID-19 straciły smak i węch. Można ją pobrać za darmo

DjordjeDjurdjevic/Getty Images

Styl Życia

Książka kucharska dla osób, które przez COVID-19 straciły smak i węch. Można ją pobrać za darmo

DjordjeDjurdjevic/Getty Images

Przepisy dla osób, które chorowały na COVID-19 i straciły smak oraz węch znalazły się w specjalnie opracowanej książce kucharskiej. To pierwsza taka publikacja przygotowana przez szefów kuchni. Co ważne, można ją pobrać bez opłat. 

Książka kucharska dla osób, które po COVID-19 straciły smak i węch

Publikacja została opracowana przez Ryana Rileya oraz Kimberleya Duke'a - współzałożycieli fundacji non-profit Life Kitchen. By odpowiednio dostosować przepisy do konkretnych potrzeb odbiorców, autorzy książki współpracowali ściśle z ekspertami z Centre for Study of the Senses.

Wiedzę przyniosły również doświadczenia z pracy z osobami chorymi na raka - z tym zaś wiąże się bardziej osobista pobudka jednego z twórców. Mama Ryana, Kristina, przez dwa lata toczyła walkę z nowotworem, a chemioterapia wywołała u niej zaburzenia odczuwania smaku i zapachu. To właśnie do takich osób skierowana jest książka z przepisami opatentowanymi w taki sposób, by pobudzić zmysły. Life Kitchen prowadzi też dla nich bezpłatne zajęcia z gotowania. 

Przepisy dla osób, które straciły smak i węch po COVID-19 

Książka kucharska Rileya i Duka to kompendium wiedzy kulinarnej dla osób dotkniętych parosmią (tj. zaburzeniami węchu), fantosmią (mających omamy węchowe) lub też anosmią (czyli utratą węchu). 

- Jesteśmy w stanie odróżnić pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ten chyba najważniejszy, umami. To jego wyczuwamy w mięsie, sosie sojowym czy w miso - tłumaczy Riley w rozmowie z "Daily Mail UK".

To na tym ostatnim postanowili skupić się autorzy książki. 

- "Zapala" przy okazji inne smaki, więc możesz bardziej nacieszyć się jedzeniem - wyjaśniają. Kulinarne duo w opracowywaniu przepisów postawiło na konsystencję, temperaturę i atrakcyjny wygląd. To zrozumiałe - od dawna wszak mówi się, że "jemy oczami". 

W książce znajdziemy pomysły na przekąski, pełnowartościowe obiady, desery i tzw. "comfort food". Przykłady? Pikantna zupa pomidorowa, tartaletki z wiśniami i migdałami, "zawijańce" z fetą albo makaron mac 'n' cheese z serem pleśniowym. Wszystkie są do pobrania za darmo -  po angielsku - tutaj. Chcesz zobaczyć przykładowe zdjęcia potraw? Przewiń slajdy w załączonym poście: 

Zobacz wideo: Wytrawne rarytasy Polana

Zobacz też: 

Dlaczego warto postawić na świeże kosmetyki? "Pozwalają zachować naturalność"

Czy amantadyna leczy COVID-19? Odpowiedź poznamy za kilka miesięcy

Nowy harmonogram szczepień w Polsce. Rząd zlikwiduje ograniczenia wiekowe?

Źródło: Daily Mail UK |
Co sądzisz o tym artykule?
58
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0