Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej, która podawana jest zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Do tego grona zalicza się także Magda Gessler.
Wielkanoc
- Ja, jako dziecko, nie mogłam sobie wyobrazić Wielkanocy bez sałatki jarzynowej i zawsze na nią czekałam - wspomina restauratorka w mediach społecznościowych. Jaki jest jej sekret?
- Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy – napisała prowadząca "Kuchenne rewolucje". W nagraniu na Instagramie pokazała, jak przygotowuje swoją wersję tej potrawy.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Magda Gessler podkreśliła, że do przygotowania idealnej sałatki jarzynowej z jajkiem niezbędnych jest kilka podstawowych produktów. Zamiast cebuli, używa śląskich ziemniaków, które nie są mączyste. Marchewkę, pietruszkę i seler – gotuje w rosole. Dodaje do niej jajka ekologiczne, groszek o miękkiej skórce, dużo jabłek i odciśniętych wcześniej ogórków kiszonych. Natomiast najważniejszym składnikiem są kurki, dzięki którym sałatka nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Istotną rolę odkrywa też sos do sałatki: z odrobiny oleju rzepakowego, chrzanu, ostrej musztardy i majonezu.
Przepis na sałatkę jarzynową według Magdy Gessler
Składniki na sałatkę jarzynową Magdy Gessler:
- ugotowane ziemniaki;
- ogórki kiszone;
- grzybki kurki;
- jabłka;
- jaja na twardo;
- seler;
- pietruszka korzeń;
- marchewka;
- groszek konserwowy;
- majonez, chrzan, ostra musztarda;
- sól, świeżo mielony pieprz, cukier.
Warzywa należy ugotować w rosole. Następnie wszystkie składniki pokroić w równą kostkę. Ogórki oraz groszek odsączyć i dodać. Dorzucić całe grzybki. Przygotować sos z majonezu, chrzanu i ostrej musztardy. Doprawić.
Zobacz także:
- Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe
- Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana
- Kiedy wysiać owies na Wielkanoc? Czy można go jeść?
Zobacz wideo: Magda Gessler – Viva la rewolucja
Autor: Dominika Czerniszewska