Jak wzmacniać odporność jesienią? Postaw na naturalne prebiotyki. "Zdrowe jelita to zdrowy człowiek"

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wraz z końcem lata nadchodzi okres osłabionej odporności i wzmożonej liczby zachorowań. Co sprawia, że kiedy tylko temperatura za oknem zaczyna spadać, natychmiast pojawiają się infekcje? Jak im zapobiegać? Jakich błędów nie popełniać? Jaka temperatura w pomieszczeniu jest optymalna? W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym Anna Krysiewicz, farmaceutka i blogerka znana w sieci jako Matka Aptekarka. Podała też przepis na syrop z cebuli.

Odporność jesienią. "Naszym największym grzechem jest to, że przegrzewamy"

Ekspertka, zapytana przez Damiana Michałowskiego o przyczyny wzrostu zachorowań w okresie jesienno-zimowym, podzieliła się z widzami zaskakującą (przynajmniej dla niektórych) refleksją: - Naszym największym grzechem jest to, że przegrzewamy, przez to nasz organizm jest przyzwyczajony do wysokiej temperatury. Nie jesteśmy przystosowani do życia w zmiennych temperaturach - dodała. Jaka temperatura jest optymalna dla dobrego i zdrowego funkcjonowania? - W dzień powinna być 20, maksymalnie 22 stopnie, a spać powinniśmy w 16-19 stopniach - wyjaśniła Anna Krysiewicz.

Niewątpliwie błędem, który większość z nas popełnia, jest też zbyt późne zajęcie się tematem odporności. - Na odporność pracujemy przez cały rok. Starałam się w kwietniu mówić o tym, że należy ją wzmacniać - wspomniała Matka Aptekarka

Jak prawidłowo wzmacniać odporność jesienią?

Nie jest dla nikogo tajemnicą, że jednym z istotnych elementów budowania zdrowego stylu życia jest prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta. Warto zadbać o to, żeby w naszych posiłkach znalazły się naturalne probiotyki, które idealnie wpisują się w ideę „lepiej zapobiegać niż leczyć”, ponieważ pielęgnowanie naszej fizjologicznej flory bakteryjnej oraz dbanie o jej jakość może zapobiec niejednej chorobie. - Może nie mają działania stricte leczniczego na zasadzie "jesteśmy chorzy, zrobimy sobie zakwas z buraka albo zrobimy sobie syrop z cebuli i od razu jesteśmy zdrowi". Tak to nie działa, ale to nas będzie wspomagało w infekcjach - podkreśliła Anna Krysiewicz.

Prawidłowa, fizjologiczna flora bakteryjna w dużym stopniu chroni przed chorobami. Nie bez kozery mówi się, że zdrowe jelita to zdrowy człowiek. Jeśli chodzi o naturalne probiotyki i substancje, które można stosować w okresie zwiększonej zachorowalności, to będą to przetwory z czosnku, cebuli, owoców bzu czarnego, kiszonki, buraka itd.

Syrop z cebuli na wzmocnienie odporności jesienią - sposób przygotowania

Syrop z cebuli to metoda, którą w budowaniu odporności stosowały już nasze babcie i prababcie. I choć, jak wspomniała nasza ekspertka, nie ma on właściwości leczniczych, warto go jednak wprowadzić na początku infekcji, żeby wspomóc organizm w walce. Jak go zrobić? W podstawowej wersji w słoiku układamy warstwę cebuli, przysypujemy słodzikiem: cukrem, miodem czy ksylitolem. Można dodać do środka także imbir, czosnek, szałwię czy podbiał. Odstawiamy w niezamkniętym słoiku na 24 godziny, żeby cebula puściła sok, następnie zamykamy pojemnik i przestawiamy do lodówki - tam powinien spędzić 1-2 dni. Po tym czasie przecedzamy, żeby pozbyć się farfocli. Gotowy syrop można przechowywać w lodówce, w zależności od ilości użytego cukru, nawet do dwóch tygodni. Można go podawać dzieciom od 1. roku życia.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN w telewizji? Wszystkie odcinki możesz zobaczyć w Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Lackowska

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości