Śniadanie uważane jest za jeden z podstawowych elementów dobrego rozpoczęcia dnia. W połączeniu z dobrą herbatą daje jeszcze więcej energii. Jak zrobić jajka na miękko, sałatkę z jajkami, tosty z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką oraz omlet biszkoptowy z owocami? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego.
Projekt Zima w ten weekend dotarł do Białki Tatrzańskiej. Na miejscu na uczestników czeka wiele atrakcji, konkursów, a także rozgrzewająca herbata i słodkie śniadanie w wykonaniu Marleny Cichockiej, finalistki programu MasterChef.
Herbata i kanapki to śniadaniowy klasyk większości Polaków. Proste w wykonaniu, mało czasochłonne - to najbardziej pożądane cechy posiłku serwowanego o poranku. Kuba Tomaszczyk postanowił na przepisy z lekkim twistem.
Zużyte torebki po herbacie zazwyczaj są wyrzucane do kosza na śmieci. Tymczasem istnieje wiele sposobów na ich ponowne wykorzystanie. Edukatorka ekologiczna Sylwia Majcher zaprezentowała kilka z nich.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Ze względu na stwierdzenie zanieczyszczenia surowca nadchloranem muszą zniknąć z rynku niektóre partie herbat miętowych. Które znalazły się na liście?
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Herbata z ostrokrzewu paragwajskiego (inaczej zwana herbatą paragwajską) to napój parzony z suszonych liści, często również drobnych patyczków pochodzących ze wspomnianej rośliny. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak – jak ze wszystkim – nie należy przesadzać z ilością herbaty paragwajskiej.
Chcesz być piękny i gładki? Pij herbatki. A właściwe te jedną, konkretną. Kombucha to naturalne lekarstwo dla jelit, antidotum na zmęczenie i bóle głowy oraz świetny sposób na problemy skórne i alergie. Jak i kiedy pić napój nieśmiertelność?
Michał Cessanis odwiedził Sri Lankę. To na jej malowniczych wzgórzach rośnie najlepsza, najbardziej aromatyczna herbata. W swoim cyklu w Dzień Dobry TVN dziennikarz pokazał proces jej powstawania.
Końcówka maja to ostatnia chwila, żeby w pełni nacieszyć się kwiatami lilaków. Za chwilę zaczną też kwitnąć czarne bzy. Jak przygotować z nich herbatę?
Właściwości czarnej herbaty znajdują zastosowanie w zwalczaniu dolegliwości trawiennych oraz przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Czarna herbata ze względu na zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów serca.
Czajnik to podstawowy sprzęt w każdej kuchni. Jednak w dobie galopujących cen prądu i gazu ważne jest, żeby był on energooszczędny. Zatem jaki wybrać: elektryczny czy gazowy? Który z nich najszybciej zagotowuje wodę? Na te pytania odpowiedział Konrad Koterba, poszukiwacz gadżetów.
Piotr Wojtasik oraz Filip Chajzer wybrali się do świątecznego miasteczka Dzień Dobry TVN w Kłodzku. Były kolędy i warsztaty robienia aniołków z drewna i sznurka. Prowadzący dowiedzieli się też sporo o właściwościach herbaty.
Z początkiem sezonu jesienno-zimowego zmienia się nie tylko pogoda, ale i nasze upodobania kulinarne. Kiedy słupek rtęci na termometrze skutecznie zniechęca do wychodzenia na zewnątrz, wiele osób z nieskrywaną przyjemnością sięga po rozgrzewające napoje. W gronie miłośników tego zwyczaju znalazła się także Ania Starmach. Jak znana kucharka przygotowuje swoją ulubioną zimową herbatę?
Herbata zimowa nie tylko doskonale smakuje, ale jest również skutecznym sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni, a przy tym ma wiele prozdrowotnych właściwości. Można przygotować ją na podstawie różnych przepisów, a do najpopularniejszych należą te z wykorzystaniem goździków, pomarańczy lub imbiru.
Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.
Przywędrowała do nas z Chin, choć obecnie znane są także inne jej odmiany, np. zielona herbata cejlońska czy japońska. Poleca ją wiele gwiazd dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, a także dietetycy i lekarze. Na czym polega jej fenomen?