Materiał promocyjny

Zaskakujące śniadania z herbatą. Kuba Tomaszczyk zdradził swoje przepisy na dobry początek dnia

Lipton: Projekt Zima w Karpaczu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Karkonosze w wersji slow - Lipton
Karkonosze w wersji slow - Lipton
Co zrobić, żeby nasz balkon zachwycał także zimą?
Co zrobić, żeby nasz balkon zachwycał także zimą?
Jak pięknie wyglądać zimą na ślubie? Stylizacje dla gości
Jak pięknie wyglądać zimą na ślubie? Stylizacje dla gości
Zima – idealny czas na projekt ogrodu
Zima – idealny czas na projekt ogrodu
Jak pielęgnować skórę zimą?
Jak pielęgnować skórę zimą?
Jak hartować niemowlaka zimą?
Jak hartować niemowlaka zimą?
Pływa zimą na elektrycznej desce po Bałtyku
Pływa zimą na elektrycznej desce po Bałtyku
Idzie zima. Jak dbać o włosy?
Idzie zima. Jak dbać o włosy?
Morsowanie czas zacząć
Morsowanie czas zacząć
Jak dbać o dłonie jesienią i zimą?
Jak dbać o dłonie jesienią i zimą?
Kajaki zimą
Kajaki zimą
Kożuchy jesień-zima 2022/23
Kożuchy jesień-zima 2022/23
Herbata i kanapki to śniadaniowy klasyk większości Polaków. Proste w wykonaniu, mało czasochłonne - to najbardziej pożądane cechy posiłku serwowanego o poranku. Kuba Tomaszczyk postanowił na przepisy z lekkim twistem. Jeden składnik pozostaje jednak niezmienny - jaki?

Śniadania z twistem Kuby Tomaszczyka

Kuba Tomaszczyk, zwycięzca 11. edycji programu MasterChef znalazł się na strefie Lipton Projektu Zima nieprzypadkowo. Chciał pokazać widzom Dzień Dobry TVN i gościom miasteczka, że śniadania wcale nie muszą być oklepane i nudne. Dla odwiedzających jego stanowisko przygotował smakowite późne śniadanie: fritattę. - W tej frittacie jest jarmuż, boczek, ser feta, czyli pełno znakomitości - dodał.

Oczywiście smaczne jedzenie to tylko połowa sukcesu, jeśli chodzi o pożywny posiłek na rozpoczęcie dnia. Musi mu towarzyszyć aromatyczny napar, który nas rozbudzi i doda energii. - Herbata jest uniwersalnym napojem do śniadania - podkreślił finalisa programu MasterChef Junior.

Strefa Lipton w Karkonoszach

W niedzielę, 5 lutego Projekt Zima zawitał do Karpacza. Tam w strefie Lipton nasi widzowie i fani mogli spotkać się z Kubą Tomaszczykiem, spróbować przygotowanego przez niego śniadania i rozgrzać się kubkiem aromatycznej herbaty Lipton.

Frittata z jarmużem, serem feta i karmelizowaną cebulą

Składniki (na 4 porcje) :

  • 6 jajek
  • 100 g jarmużu
  • 150 g sera feta
  • 100 g boczku lub włoskiej szynki
  • 2 cebule
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół pęczka posieknaego szczypiorku
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W dużej misce mieszamy jajka ze śmietaną tak, by masa się napowietrzyła. Dodajemy połowę sera feta, szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy.
  2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni z dodatkiem masła. W połowie smażenia przyprawiamy solą i tymiankiem, gdy nasza cebula będzie skarmelizowana, przekładamy ją do masy jajecznej. Na tej samej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, gdy się przyrumieni, przekładamy go do miski z jajkami. Znowu na tej samej patelni dolewamy oliwę i smażymy jarmuż, po 3-4 minutach na patelnię wlewamy wymieszaną masę jajeczną i posypujemy resztą fety, smażymy przez 2-3 minuty aż boki się zetną (nie mieszamy).
  3. Patelnię przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Jeśli nie mamy piekarnika, możemy smażyć pod przykryciem na patelni na bardzo małym ogniu. Frittatę wyciągamy i kroimy w trójkąty.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości