Materiał promocyjny

Tajemnice cejlońskiej herbaty. Po tym znaku rozpoznasz, że napar jest najwyższej jakości

Magdalena Miszczak i Magdalena Bober
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie lada gratka - wiosenna herbatka!
Nie lada gratka - wiosenna herbatka!
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Sri Lanka to kraj słynący m.in. z wyśmienitej herbaty cejlońskiej. Magdalena Miszczak, znawczyni tego naparu, zdradziła widzom Dzień Dobry TVN, jaka tajemnica kryje się za niepowtarzalnym smakiem i aromatem ulubionego napoju Polaków. Jak rozpoznać, czy herbata jest najwyższej jakości?

Herbata cejlońska. Tradycja i smak

Herbata cejlońska uprawiana jest na odległej Sri Lance, gdzie musi spełnić szereg wymagań, by ostatecznie trafić do polskich sklepów. Jak powiedziała Magdalena Miszczak, jest ona pozyskiwana w szlachetny sposób – zbierana ręcznie, tradycyjnie suszona, poddawana rolowaniu, czyszczeniu oraz oksydacji. Ponadto Sri Lanka nie pozwala na mieszanie gatunków suszonych liści, dzięki czemu kupując herbatę certyfikowaną cejlońską, klient ma pewność, że jego napar jest czysty.

- W pierwszej kolejności polecam cejlońską herbatę Remsey. [...] Ta herbata rośnie w terenach górskich, gdzie poranki są rześkie, a noce zimne z przymrozkami, w efekcie otrzymujemy piękny bukiet smakowy. Herbatę w odcieniu złoto-pomarańczowym, o głębokim aromacie i wykwintnym, orzeźwiającym, delikatnym smaku – tłumaczyła ekspertka.

Jak rozpoznać wysokiej jakości herbatę?

Na Sri Lance działa organizacja Tea Board, której zadaniem jest dopilnowanie, by każda partia herbaty, która chce otrzymać certyfikat z logo lwa cejlońskiego, była przebadana i przetestowana. Co wpływa na fakt, że to właśnie na Sri Lance udało się stworzyć napar, który jest tak wysokiej jakości?

- Pierwszym czynnikiem są doskonałe optymalne warunki klimatyczne i geograficzne wyspy. [...] Na Sri Lance herbatę wciąż zbiera się ręcznie i robią to profesjonaliści. Jest to zawód bardzo ceniony na wyspie i gwarantuje precyzyjne zbiory. [...] Gwarancją jakości herbaty cejlońskiej jest ten oto znaczek. To jest logo lwa cejlońskiego. [...] Oznacza to tyle, że jest to herbata jednorodna, czysta, nie jest mieszana z innymi herbatami, jest uprawiana na Sri Lance, jest ręcznie zbierana i jest tradycyjnie produkowana – podsumowała Magdalena Miszczak.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości