Materiał promocyjny

Jak przygotować najlepszą czarną herbatę? "Warto dodać składniki już po zaparzeniu"

Jak perfekcyjnie zaparzyć czarną herbatę?
Five o’ clock - czas na herbatę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Aromatyczna, ciepła i pełna smaku herbata to doskonały napój o poranku. Wielu z nas z przyjemnością popija ją również przez cały dzień. Jak odpowiednio parzyć herbatę, by uniknąć goryczki? Co można dodać do naparu, by podkreślić jego smak? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedział ekspert, teabarista Julian Karewicz.

Jak poprawnie parzyć herbatę?

By przygotować idealną herbatę, trzeba wiedzieć, ile stopni Celsjusza musi mieć woda, którą wlejemy do kubka lub filiżanki oraz po jakim czasie parzenia należy wyjąć torebkę lub liście.

- Mamy przed sobą trzy formaty czarnej herbaty o kenijskim rodowodzie: kultowa yellow label w torebkach oraz dwa typy ciętej herbaty. Najważniejsze jest to, żeby zalać herbatę gorącą wodą, taką prosto z czajnika. Herbatę w torebce parzymy około 2 minut, to jest taka ekspresowa forma. Natomiast herbaty liściaste zaparzamy w zaparzaczach i czas parzenia trwa od 3 do 5 minut - wyjaśnił Julian Karewicz.

Dla osób, które są zabiegane, świetnie sprawdzi się herbata w torebkach, ponieważ przygotowuje się ją najszybciej. Z kolei osoby, które lubią celebrować rytuał przyrządzania tego napoju, mogą sięgnąć po liściastą. Jeśli zbyt długo parzymy herbatę, to pojawia się goryczka. Czy jest szkodliwa?

- Goryczka nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ale po pięciu minutach parzenia w herbacie pojawiają się tzw. garbniki, które są odpowiedzialne za rodzaj absmaku w herbacie. Jest pewien mit, który głosi, że im dłużej parzymy czarną herbatę, tym mocniejsza ona będzie. Tego jednak nie potwierdzają badania naukowe - podkreślił teabarista.

Dodatki do herbaty - jakie wybrać?

Co można dodać do herbaty, by podkreślić jej smak?

- Herbata przyjmie tak naprawdę każdy składnik. Warto dodać składniki już po zaparzeniu, żeby pozwolić wodzie nabrać smaku herbaty. (...) W przypadku herbaty z torebki zaproponuję klasyczną opcję, czyli plasterek cytryny. Do herbaty granulowanej dodałbym odrobinę z cytryny, wrzucam też skórkę, by olejki eteryczne weszły w herbatę. Mogę sobie pozwolić też na kilka plastrów imbiru. Na koniec propozycja dla entuzjastów bawarki, czyli herbaty z mlekiem. Mam taką sugestię, jeśli słodzicie ją miodem, to dolejcie najpierw mleczko, by ostudzić napar i następnie miód, by nie stracił właściwości. Osoby, które kochają oryginalne smaki, po dodaniu miodu, mogą pozwolić sobie na szczyptę ekstrawagancji, czyli odrobinę przypraw korzennych i pić tzw. pumpkin spice tea - powiedział teabarista.

Więcej ciekawostek na temat herbaty poznasz w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości