Przepisy kulinarne

Jak zaparzyć herbatę, by była słodka i aromatyczna? Wystarczy zastosować się do trzech prostych zasad

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Magdalena
Brzezińska
Źródło:
haps.pl, kuchnieswiata.com.pl
Kobieta pochylająca się nad szklanką z herbatą
JGI/Jamie Grill/Getty ImagesJak zaparzyć herbatę, by była słodka i aromatyczna? Wystarczy zastosować się do trzech prostych zasad

W niektórych krajach proces parzenia herbaty traktowany jest jako rytuał. Mieszkańcy Chin czy Japonii wierzą, że sposób przygotowywania gorącego naparu ma niebagatelny wpływ na jego walory smakowe, dlatego pozornie prostej czynności nadają ceremonialne znaczenie. Sprawdź 3 sposoby, jak ją parzyć, aby była pyszna i aromatyczna.

21 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Herbaty. Na wniosek Chin ONZ uchwaliło oficjalne obchody tego napoju. 

W natłoku codziennych obowiązków trudno byłoby podążać za azjatycką tradycją, jednak z całą pewnością warto zmienić podejście do przyrządzania ulubionego napoju. Zastosowanie się do trzech prostych wskazówek pozwoli rozkoszować się jego subtelną słodyczą i nieprzeciętnym aromatem. 

Parzenie herbaty wydaje się błahą i nieskomplikowaną czynnością, jednak zmiana rutynowych nawyków może znacząco wpłynąć na smak popularnego napoju. Większość z nas sięga po mieszanki liści czy ziół w torebkach i nie przykłada wagi do detali, mających niebagatelny wpływ na smak naparu. To błąd, zwłaszcza jeśli zależy nam na tym, by każdy łyk herbaty sprawiał nam przyjemność.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Herbata liściasta - dlaczego warto po nią sięgać?

Herbata ekspresowa cieszy się uznaniem wielu osób, jednak to jej liściasty odpowiednik pozwala delektować się wyrazistym smakiem. Mieszanki umieszczane w popularnych torebkach charakteryzują się wyższym poziomem gorzkich tanin, co znacząco wpływa na walory smakowe wywaru. Z kolei zalanie wrzątkiem niepołamanych liści wybranych roślin gwarantuje większą intensywność wydzielania naturalnych olejków eterycznych, a co za tym idzie lepsze doznania podczas konsumpcji.

Rodzaj herbaty ma znaczenie

Poszczególne gatunki herbaty różnią się procesem obróbki. Każdy z nich smakuje inaczej i wymaga innego czasu parzenia, jak również odpowiedniej temperatury, wpływającej na kolor, smak, aromat, ale i walory zdrowotne naparu. Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze 60-85 °C, czarną 95 °C, białą 75-85 °C, a czerwoną 95-98 °C. W tym miejscu warto podkreślić, że to właśnie zbyt gorąca woda pozbawia liście naturalnej słodyczy i często stanowi źródło nieprzyjemnego, cierpkiego posmaku.

Woda w kranie a jakość herbaty

W procesie parzenia herbaty niezwykle ważną rolę ogrywa woda, jakiej używamy. Twarda może nadawać napojowi metaliczny smak, natomiast miękka ma niebagatelny wpływ na proces ekstrakcji, przez co niesie za sobą ryzyko uzyskania gorzkiego, odrobinę cierpkiego naparu. Odpowiedzią na te problemy mogą okazać się specjalne filtry bądź butelki filtrujące. Nie bez znaczenia pozostaje także świeżość kranówki. Przed zaparzeniem ulubionej herbaty warto opróżnić czajnik i uzupełnić go zgodnie z potrzebami, zamiast kilkakrotnie gotować dużą ilość płynu.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Magdalena Brzezińska

Źródło: haps.pl, kuchnieswiata.com.pl

Źródło zdjęcia głównego: JGI/Jamie Grill/Getty Images

Pozostałe wiadomości