Starożytni Chińczycy ze zwykłej czynności parzenia herbaty uczynili godną podziwu sztukę. Ich sekretne metody przyrządzania tego aromatycznego naparu były doskonalone przez wieki. Współcześni amatorzy herbaty chętnie wykorzystują tradycyjne chińskie metody, dzięki którym napój ma wyjątkowy, głęboki smak. Jedną z nich jest użycie gaiwanu – niewielkiego czajniczka do parzenia i picia herbaty. To niepozorne naczynie sprawia, że picie herbaty w jednej chwili staje się magicznym rytuałem.
Polacy, po Brytyjczykach, piją najwięcej herbaty w Europie. Dlaczego warto ją pić? Czy kupować tę w liściach, czy w torebkach? Czym charakteryzują się herbaty: czarna, zielona, czerwona i biała? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. Natomiast Dorota Wellman i Marcin Prokop pokazali, jak rakietę z herbaty wysłać w kosmos. Zobaczcie, jak skończył się ten lot ;)