Rozpocznij dzień w dobrym stylu
Ferie trwają w najlepsze, a część rodzin wraz z dziećmi spędza wolny czas w górach. W tym tygodniu dotarliśmy do Białki Tatrzańskiej, gdzie rozstawiliśmy strefę Projektu Zima.
W niedzielny poranek na gości czekała mała niespodzianka. Od samego rana Marlena Cichocka, finalistka VIII edycji programu MasterChef gotowała słodką jaglankę z owocami i orzechami. Jak śniadanie, to i pyszny napój. Do każdej porcji uczestnicy Projektu Zimna otrzymali pobudzającą i dodającą energii herbatę Lipton Yellow Label.
Zimowe śniadanie według Marleny Cichockiej
Finalistka MasterChefa przygotowała w miasteczku Projekt Zima wyśmienite śniadanie. Gościom zaserwowała jaglankę na płatkach z jabłkiem, figą i orzechami. Jak wykonać ją samodzielnie?
Składniki:
- płatki jaglane,
- mleko,
- syrop klonowy,,
- masło,
- jabłka,
- figi suszone,
- orzechy nerkowca/orzechy włoskie/migdały w płatkach,
- cynamon,
- do podania jogurt naturalny grecki.
Sposób przygotowania:
Mleko wlać do rondelka, dodać płatki jaglane i gotować kilka minut aż zgęstnieją, dodać łyżkę masła. Następnie dosłodzić syropem (miodem). Figi posiekać i dodać do jaglanki, wymieszać. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wyłożyć jaglankę, obok dużą łyżkę fartuch jabłek, posypać je cynamonem. Jaglankę posypać również migdałami. Podawać opcjonalnie z łyżeczką jogurtu naturalnego.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Torciki bezowe a’la Dacquas - przepis Mariety Mareckiej
- Kotlety schabowe u Patryka Galewskiego - te przepisy Cię zaskoczą
- Comfort food, czyli powrót do smaków dzieciństwa Szymona Czerwińskiego
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN