Torciki bezowe a’la Dacquas - przepis
Blaty bezowe:
- 240 g białka,
- 360 g drobnego cukru,
- 12 g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki octu spirytusowego lub soku z cytryny,
- szczypta soli.
Sos karmelowy:
- 45 g cukru,
- 20 g masła,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- szczypta soli.
Krem kawowy:
- 350 ml śmietany kremówki 36%,
- 600 g sera mascarpone,
- 50 ml mocnego espresso,
- 1 czubata łyżeczka świeżo zmielonej kawy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 40 ml likieru kawowego.
Dodatkowo:
- kakao do obsypania
- ½ szklanki rodzynek (nie moczonych!)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka obranych z łupinek orzechów laskowych
Jak zrobić torciki bezowe a’la Dacquas?
- Do wysokiej miski wlewamy białka i zaczynamy ubijać. Na początku ustawiamy mniejsze obroty a w trakcie jak białka zaczynają zwiększać objętość obroty zwiększamy, ale maksymalnie o 1-2 stopnie.
- Jak białka zrobią się sztywne dodajemy sól i łyżkę cukru. Po chwili jak cukier się rozpuści, dodajemy kolejną łyżkę i miksujemy dalej. Za każdym razem dosypujemy cukier dopiero wtedy jak poprzednia porcja się rozpuści. Postępujemy tak aż cukier się skończy, następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ocet lub sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.
- Białka powinny być sztywne i zwarte. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni, blaszki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 12 małych kółek. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą tylką. Wyciskamy bezowe ślimaki wg zaznaczonych na papierze kółek - koła o średnicy ok. 23 cm.
- Dzielimy masę na pół i za pomocą szpatułki układamy bezy w narysowanych kołach. Staramy się tak rozłożyć masę by brzegi były ciut wyższe niż środek bezy.
- Wstawiamy do pieca i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. W tej temperaturze suszymy blaty ok. 2h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim bezy najlepiej na noc.
- Następnego dnia zaczynamy od przygotowania sosu karmelowego. W małym rondelku podgrzewamy krótko śmietankę, a na patelni rozpuszczamy cukier, nie mieszamy go w trakcie, ewentualnie poruszamy lekko patelnią, żeby równo się rozpuszczał. Jak tylko cukier zrobi się płynny od razu dodajemy do niego masło i sól a następnie jak masło się rozpuści dolewamy ciepłą śmietankę.
- Delikatnie mieszamy i jak tylko całość się połączy wyłączamy gaz i zostawiamy do przestudzenia.
- Orzechy kroimy w grubo, kawałki powinny być dość spore. Serek mascarpone ucieramy z przestudzoną kawą i likierem, tak by rozluźnić konsystencję i by serek zrobił się bardziej kremowy.
- Dolewamy co całości schłodzoną kremówkę i cukier puder i ubijamy aż zgęstnieje.
- Dodajemy zmieloną kawę i mieszamy dokładnie. Na blaciki bezowe wyciskamy krem np. za pomocą rękawa lub nakładamy go szpatułką. Następnie nakładamy pokrojone orzechy i rodzynki, polewamy sosem karmelowym i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy kakao.
- Przechujemy w lodówce do 2 dni, dobrze odseparowane od zapachów w lodówce.
Zobacz także:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze racuchy. Prościej się nie da!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: