Kotlety schabowe u Patryka Galewskiego - te przepisy Cię zaskoczą

Patryk Galewski i jego schab
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował schabowe w różnych wersjach. Odpowiedział też na pytanie, jak wybrać dobre mięso. Sprawdź jego przepisy na klasyczny schab smażony na smalcu, schab pieczony z migdałami i rodzynkami, schab pieczony w warzywnej panierce oraz grillowany stek ze schabu z jabłkiem, gruszką, czerwoną cebulą i śliwką.

Jak odróżnić świeży schab od starego?

  • Najważniejsze jest, abyśmy się kierowali naszymi podstawowymi zmysłami, które mamy, czyli przede wszystkim musimy zaufać naszemu węchowi. Zapach i smak powinien być świeżo-maślany łagodny.
    • Odpowiedni kolor - sprawdzamy czy mięso nie jest za bardzo utlenione, czyli czy jest różowiutkie, delikatnie wchodzące w beż. Czy nie jest nigdzie przesuszone, zżółknięte.
      • Sprężystość mięsa - powinno być w odpowiedni sposób nawodnione, delikatnie je ściskając, widzimy jak tkanki cały czas jeszcze pracują - nie są zleżałe, rozluźnione i pozbawione wody.

        Porady Katarzyny Bosackiej

        Źródło: Dzień Dobry TVN
        Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
        Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
        Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
        Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
        Kasza czy ziemniaki?
        Kasza czy ziemniaki?
        Co to jest zdrowa przekąska?
        Co to jest zdrowa przekąska?
        Co nam mówią symbole na opakowaniach?
        Co nam mówią symbole na opakowaniach?
        Zdrowe grillowanie
        Zdrowe grillowanie
        Jakie ryby warto jeść?
        Jakie ryby warto jeść?
        Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
        Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
        Jak mądrze kupować?
        Jak mądrze kupować?
        Zdrowe śniadanie
        Zdrowe śniadanie
        Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
        Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

        Klasyczny schab smażony w smalcu - przepis krok po kroku

        Składniki:

        • 0,5 kg schab (najlepiej z kością żebrową),
          • 200 g tartego pieczywa,
            • kostka smalcu,
              • 4 jajka,
                • sól, pieprz,
                  • główka czosnku,
                    • łyżka maki żytniej,
                      • szklanka mleka,
                        • kilka gałązek rozmarynu.

                          Sposób przygotowania:

                          Schab dzielimy na odpowiednie, równe kawałki. W głębokim naczyniu z mleka, czosnku oraz rozmarynu robimy pewnego rodzaju marynatę. Moczymy schab około 2 godziny. Następnie mieszamy bułkę tarta z żytnią mąką i panierujemy (doprawione solą oraz pieprzem) w następującej kolejności: bułka, jajko, bułka. Smażymy na rozgrzanym smalcu.

                          Schab pieczony z migdałami i rodzynkami
                          Schab pieczony z migdałami i rodzynkami
                          Schab pieczony z migdałami i rodzynkami
                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                          Schab pieczony z migdałami i rodzynkami - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • 0,5 schabu bez kości w jednym kawałku,
                            • 100 g płatków migdałowych,
                              • 50 gramów rodzynek,
                                • cebula biała,
                                  • ząbek czosnku,
                                    • 2 łyżki oleju,
                                      • kilka gałązek rozmarynu,
                                        • łyżka musztardy sarepskiej,
                                          • łyżka miodu gryczanego,
                                            • sól, pieprz, majeranek.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Schab dzielimy na równe kawałki. Z majeranku, miodu, musztardy, rozmarynu, czosnku robimy marynatę. Zamarynowany schab smażymy na piękny złoty kolor, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i rodzynki, smażymy kilka minut. Następnie przedkładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki, posypujemy migdałami i pieczemy 15 min w 220 stopniach.

                                              Schab pieczony w warzywnej panierce
                                              Schab pieczony w warzywnej panierce
                                              Schab pieczony w warzywnej panierce
                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                              Schab pieczony w warzywnej panierce - przepis krok po kroku

                                              Składniki:

                                              • 0,5 kg schab bez kości,
                                                • marchew,
                                                  • seler,
                                                    • por,
                                                      • cebula,
                                                        • 2 ziemniaki
                                                          • korzeń pietruszki,
                                                            • 2 jajka,
                                                              • pęczek natki pietruszki,
                                                                • sól, pieprz, kumin.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Schab dzielimy na równe kawałki. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie smażymy, doprawiając solą, pieprzem oraz kuminem. Na samym końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Warzywa odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnych warzyw dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Kawałki schabu doprawiamy solą oraz pieprzem, następnie panierujemy w naszej masie warzywnej. Smażymy około 4 minuty z każdej strony.

                                                                  Grillowany stek ze schabu z jabłkiem, gruszką, czerwoną cebulą i śliwką
                                                                  Grillowany stek ze schabu z jabłkiem, gruszką, czerwoną cebulą i śliwką
                                                                  Grillowany stek ze schabu z jabłkiem, gruszką, czerwoną cebulą i śliwką
                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                  Grillowany stek ze schabu z jabłkiem, gruszką, czerwoną cebulą i śliwką - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki:

                                                                  • 0,5 kg schabu z kością,
                                                                    • 2 jabłka,
                                                                      • gruszka,
                                                                        • 2 czerwone cebule,
                                                                          • 300 g śliwek,
                                                                            • 2 ząbki czosnku,
                                                                              • 100 g surowego boczku,
                                                                                • łyżka oleju,
                                                                                  • kilka gałązek rozmarynu,
                                                                                    • sól, pieprz, kolendra.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Schab dzielimy na równe kawałki. Z rozmarynu, posiekanego czosnku, miodu, musztardy, papryki, oleju i kolendry przygotowujemy marynatę. Zamarynowane mięso smażymy na wytopionym boczku, następnie na patelnię dodajemy pozostałe pokrojone składniki i podsmażamy. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                      Źródło: Patryk Galewski

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości