Materiał promocyjny

Jak dodać sobie energii o poranku? Wypróbuj śniadaniową propozycję półfinalisty programu "MasterChef"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Projekt Zima
Projekt Zima
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Bartek Jędrzejak zaprosił widzów Dzień Dobry TVN do miasteczka Projektu Zima w Szklarskiej Porębie. W plenerowej kuchni prym wiodła aromatyczna czarna herbata, która perfekcyjnie dopełniła posiłek przyrządzony przez półfinalistę programu "MasterChef". Jaki specjał przygotował Dominik Czeronek na dobry początek dnia?

Projekt Zima w Szklarskiej Porębie. Jak dodać sobie energii o poranku?

Zimowa aura wzmaga apetyt, a co za tym idzie - zachęca do kulinarnych eksperymentów. Nie umknęło to uwadze półfinalisty programu "MasterChef", Dominika Czeronka, który w plenerowej kuchni Projektu Zima przygotował marokański omlet z dodatkiem korzennych przypraw. Odżywczą potrawę dopełnił kubek aromatycznej herbaty Lipton.

- Dzisiaj parzymy pyszną czarną herbatkę, która dodaje energii. Do tego gotujemy oczywiście śniadanko (...). W połączeniu z herbatką idealnie się wszystko balansuje i podtrzymuje tę energię przez cały poranek - ocenił kucharz, jednocześnie zwracając uwagę na cenne właściwości rozgrzewającego naparu.

- Kofeina od razu dodaje energii, teina ją podtrzymuje później. Do tego smak, ciepło - wyjaśnił Dominik Czeronek.

Rozgrzewający marokański omlet z grzybami i kozim serem - przepis

Omlet przygotowany przez półfinalistę programu "MasterChef" to propozycja na śniadanie dla smakoszy w każdym wieku. Jak go przygotować?

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek;
    • pomidory w puszce;
      • 1 pęczek natki pietruszki;
        • 1 czerwona cebula;
          • 2 ząbki czosnki;
            • 1 papryka czerwona;
              • przyprawy (kumin, papryka, cynamon, sól, pieprz);
                • oliwa.

                  Dodatkowo:

                  • 200g grzybów lub brązowych pieczarek;
                    • 1 rolada sera koziego.

                      Przygotowanie:

                      1. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z czosnkiem, papryką czerwoną pokrojoną w cienkie paski oraz przyprawami.
                        1. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pomidory w puszce i całość gotujemy na dużym ogniu ok. 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i wbijamy na patelnię rozbełtane jajka.
                          1. Całość przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy grzyby pokrojone w talarki. Omlet wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy grzyby, pokruszony ser kozi oraz posiekaną natkę pietruszki.

                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                            Zobacz także:

                            Reporter: Bartek Jędrzejak

                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                            Materiał promocyjny
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana