Przepisy kulinarne

Pyszne burgery

Przepisy kulinarne

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kulinarne marzenia Roberta Kantereita spełniła, blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Jak myślicie co najbardziej smakowało Robertowi: klasyczny hamburger, hamburger śródziemnomorski czy może burger z ciecierzycy lub łososia? ;)

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Klasyczny hamburger

Składniki:

200 g mielonej wołowiny

1 mała cebula

1 łyżka siekanej natki pietruszki

1 łyżka sosu Worcestershire

Do smaku: sól, pieprz, pieprz Cayenne

Sos:

3 łyżki majonezu

1 łyżka ketchupu

Do smaku: sos Worcestershire

Dodatki:

Bułka do hamburgerów

bekon

Liście sałaty

Czerwona cebula

Ogórek konserwowy

Pomidor

Przygotowanie:

Mięso włóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi rękoma uformuj z mięsa kotlety. Smaż je na patelni grillowej lub zwykłej (na niewielkiej ilości tłuszczu). Na patelni usmaż na chrupko plastry bekonu. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu, przypraw do smaku. Bułeczki przekrój, podgrzej na patelni. Ułóż na jednej z połówek usmażony kotlet, warzywa i polej sosem. Przykryj drugą połową bułki.

Hamburger w śródziemnomorskim stylu

Składniki:

200 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)

1 mała cebula

1 łyżka siekanej natki pietruszki

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka sera pleśniowego np. Gorgonzola

Do smaku: sól, pieprz, pieprz Cayenne

Do podania:

Bułka

Suszone pomidory w zalewie

Liście bazylii

Wiórki parmezanu

Przygotowanie:

Mięso włóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi rękoma uformuj z mięsa kotlety, w środek każdego włóż ser, otocz go mięsem. Smaż na patelni grillowej lub zwykłej (na niewielkiej ilości tłuszczu). Bułeczki przekrój, podgrzej na patelni. Ułóż na jednej z połówek usmażony kotlet, na nim wiórki parmezanu oraz pomidory i liście bazylii. Przykryj drugą połową bułki.

Burgery z łososia

Składniki:

200 g filet z łososia

1 szklanka mleka

1 mała cebula

2 łyżki natki z pietruszki

½ szklanki bułki tartej+ 2 łyżki

2 jajka

1 łyżka mąki pszennej

Do smaku: sól, pieprz

Olej do smażenia

Do podania:

Bułka

Sałata

Świeży zielony ogórek

Sos:

3 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka siekanego koperku

Sok z cytryny

Do smaku- sól, pieprz

Przygotowanie:

Łososia ugotuj w mleku, odcedź i ostudź. W misce wymieszaj jego mięso z drobno pokrojoną cebulą, natką pietruszki i bułką tartą oraz jajkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotleciki, każdy obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.Wymieszaj składniki sosu, dopraw do smaku. Bułeczki przekrój, podgrzej na patelni. Ułóż na jednej z połówek sałatę, usmażony kotlet z łososia, na nim ogórek. Polej sosem. Przykryj drugą połową bułki.

Burger z ciecierzycy

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

3 łyżki mąki pszennej

½ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki siekanej natki kolendry

Do smaku: sól, pieprz

Olej do smażenia

Sos:

1 awokado

2 łyżki jogurtu greckiego

Sok z 1 limonki

1 ząbek czosnku

Kilka listków kolendry

Do smaku: sól, pieprz

Dodatki:

Pomidor

Czerwona cebula

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz z zalewy na sitku, następnie rozłóż na papierowym ręczniku i usuń całą wilgoć. Zmiksuj na gładką pastę, dodaj przyprawy, posiekaną kolendrę, zmiażdżony czosnek i mąkę. Z masy formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju na ciemno brązowy kolor. Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz listkami kolendry.

Dodatki:

Pieczone talarki z ziemniaków

3 duże ziemniaki

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm. W misce polej je oliwą, przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w temp. 200 oC do zbrązowania.

Sałatka Coleslaw

Składniki:

½ główki małej białej kapusty

2 marchewki

1 por

3 łyżki majonezu

3 łyżki siekanej natki pietruszki

1 łyżeczka musztardy Dijon

Do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj pokrojony w cienkie talarki por i startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj majonez, musztardę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw do smaku. Przed podaniem ostaw na ok. 30 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości