Puttanesca, z jajkiem, a może z serem pleśniowym? Kuchnia makaronowa!

Wielu z nas na czas kwarantanny zrobiło zapasy. Z pewnością w każdym domu makaronu teraz pod dostatkiem. Co z niego ugotować? Swoimi przepisami podzielił się z nami Grzegorz Zawierucha. Skorzystacie?

Makaron puttanesca

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
    • puszka pomidorów z puszki
      • 4 fileciki anchois
        • czarne oliwki
          • kapary
            • pomidory suszone w zalewie
              • płatki chili
                • oregano suszone
                  • natka pietruszki
                    • sól
                      • pieprz

                        Makaron z jajkiem:

                        Składniki:

                        • makaron nitki do rosołu
                          • sos sojowy
                            • 2 jajka
                              • cebula dymka
                                • szczypior
                                  • sól
                                    • pieprz
                                      • płatki chili

                                        Makaron z serem pleśniowym

                                        Składniki:

                                        • 80 -100 dkg sera pleśniowego typu rokpol
                                          • łyżka masła
                                            • 100 ml śmietany 36 %
                                              • garść natki pietruszki
                                                • ząbek czosnku
                                                  • świeżo zmielony pieprz
                                                    • makaron tagliatelle

                                                      Składniki na makaron:

                                                      • mąka pszenna
                                                        • 2 jajka
                                                          • Masło
                                                            • Woda

                                                              Makaron z krewetkami i suszonymi grzybkami:

                                                              Składniki:

                                                              • 500 g dużych krewetek
                                                                • 50 g suszonych grzybów
                                                                  • masło
                                                                    • oliwa
                                                                      • szalotka
                                                                        • czosnek
                                                                          • 250 ml śmietany 36%
                                                                            • 80 g parmezanu
                                                                              • suszona słodka papryka
                                                                                • zioła prowansalskie
                                                                                  • sól
                                                                                    • pieprz
                                                                                      • makaron penne

                                                                                        Zobacz też:

                                                                                        Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości