"W marcu jak w garncu". Przepisy Andrzeja Polana na obwarzanki, bajgle, smalec z fasoli, twarożek, zupę karpielankę i gulasz z moskolami

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Andrzej Polan
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski Dzień Dobry TVN
wideo 2/7

W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym skupiamy się na smakach regionalnych. Tym razem w podróż kulinarną zabierze nas Andrzej Polan, który pochodzi z Olkusza i przybliży nam specjały kuchni małopolskiej i smaki swoich rodzinnych stron. Jak zrobić obwarzanki, bajgle, smalec z fasoli, twarożek, zupę karpielankę i gulasz z moskolami.

Domowe obwarzanki i bajgle - przepis

Domowe obwarzanki i bajgle według przepisu Andrzeja Polana
Domowe obwarzanki i bajgle Domowe obwarzanki i bajgle według przepisu Andrzeja Polana Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka czubata cukru
  • 1.5 łyżki soli
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • Sezam, mak, sól, gruba
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. 1Z drożdży, podgrzanego delikatnie mleka, wody i cukru przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2Kiedy tylko podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. 3Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje, każdą turlamy robiąc dłuższy wałeczek.
  4. 4Składamy w pół, zwijamy i na koniec owijając na ręce tworzymy obwarzanek.
  5. 5Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. 6Wodę w patelni zagotowujemy, dodajemy miód, sodę oczyszczoną.
  7. 7Kiedy zacznie się gotować, wrzucamy obwarzanki i obwarzamy po 3 minuty z każdej strony.
  8. 8Obwarzone wykładamy na blaszkę, posypujemy ulubionymi ziarnami i wstawiamy do pieczenia w temp. 220 stopni czas około 12-15 minut.
  9. 9Bajgle przygotowujemy z tego samego ciasta i tą samą techniką, tylko bajgle to bułki z dziurką, czyli porcja ciasta w kształcie kulki, wbijamy palce i machamy nim, aż dziurka w bajglu będzie odpowiednia.
  10. 10Do bajgli dobrze smakuje smalec z fasoli Jaś albo twarożek domowej roboty - przepisy niżej.

Wskazówka: aby obwarzanki były bardziej okazałe i smaczniejsze do wody należy dodać łyżkę miodu i sody oczyszczonej.

Smalec z fasoli z majerankiem i orzechami - przepis

Składniki:

  • 300 g fasola Jaś - wcześniej namoczona min 8 godzin
  • 1 szt. cebula biała
  • 1 szt. cebula czerwona
  • Ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • Majeranek świeży
  • Kminek, cząber
  • 100 g orzechów włoskich
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól, pieprz czarny
  • Koperek

Sposób przygotowania:

  1. 1Fasolę namoczoną dzień wcześniej odcedzamy, zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną studzimy.
  2. 2Na oleju przesmażamy cebule pokrojone w drobną kostkę, pamiętając, że posypujemy ją solą i cukrem, pod koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i jabłko.
  3. 3Kiedy fasola nam ostygnie, miksujemy ją z majerankiem, kminkiem i cząbrem. Doprawiamy na ostro czarnym pieprzem.
  4. 4 Mieszamy z przesmażonymi na złoty kolor cebulami i orzechami.
  5. 5Gotowy smalec schładzamy, ogórki kroimy w plasterki.
  6. 6Smalec smakuje najlepiej na dobrym pieczywie z plasterkami ogórka kiszonego.

Wskazówka: Strąki namaczamy na 12 godzin w wodzie, ale możemy ten proces przyspieszyć podlewając je gorącą wodą lub dodając sody oczyszczonej. Wodę z namaczania odlewamy i zalewamy nową przed gotowaniem. Aby nie były zbyt wzdymające, nie przykrywamy garnka podczas gotowania pokrywką i gotujemy ze sporą ilością ziół.

Twarożek domowy kremowy - przepis

Składniki:

  • 1 l jogurt gęsty
  • Sól
  • Rzodkiewka
  • Szczypiorek
  • Kiełki słonecznika
  • Gaza duża z apteki

Jogurt mieszamy z solą, przekładamy na gazę i zawieszamy nad miską na noc. Rano mamy już swój pyszny domowy twaróg, który wystarczy doprawić wedle uznania.

Wskazówka: Aby nadać twarożkowi większego smaku, dodaj zioła świeże lub nasiona w trakcie mieszania.

Zupa karpielanka - przepis

Zupa karpielanka według przepisu Andrzeja Polana.
Zupa karpielanka Zupa karpielanka według przepisu Andrzeja Polana. Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 500 g brukwi
  • włoszczyzna
  • Kilka ziemniaków
  • 1 rzodkiew lodowa
  • Garść szpinaku
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól, majeranek
  • 200 ml śmietanka 36%
  • Natka pietruszki
  • Koperek

Sposób przygotowania:

  1. 1Brukiew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli.
  2. 2W drugim garnku gotujemy rosół ze skrzydełek i włoszczyzny wraz z przyprawami.
  3. 3Ugotowaną brukiew miksujemy na krem i łączymy z rosołem dla odpowiedniej konsystencji, dodajemy śmietankę i raz jeszcze doprawiamy.
  4. 4Ziemniaki kroimy w plasterki i smażymy na chipsy. Możemy też ugotować pokrojone w kostkę i dodać do zupy.

Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis

Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis Andrzeja Polana.
Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis Andrzeja Polana. Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1200 g dobrej baraniny lub wieprzowiny
  • 5 szt cebuli
  • 200 g smalcu
  • 300 g kapusty kiszonej
  • ½ główki kapusty młodej
  • Ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kminek
  • Sól, pieprz czarny, papryka ostra
  • 3-4 oscypki
  • Natka pietruszki
  • Ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:

  1. 1Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy wszystko w przyprawach odważnie i obsmażamy na smalcu.
  2. 2Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy rosołem lub wodą i wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni.
  3. 3 Po godz do mięsa dodajemy kapustę kiszoną, kapustę młodą. Ponownie wstawiamy do pieczenia.
  4. 4Kiedy mięso będzie już miękkie zabieramy się za moskole. Przed podaniem gulasz posypujemy natką pietruszki i oscypkami.

Wskazówka: Mięso baranie dobrze jest zamarynować w occie i przyprawach . dzięki temu będzie bardziej kruche i delikatne w zapachu.

Moskole - przepis

Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis Andrzeja Polana.
Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis Andrzeja Polana. Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 150 ml mleka zsiadłego
  • 1 jajko
  • ok. 200g mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. 1Ziemniaki gotujemy w łupinie, przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  2. 2Do ziemniaków dodajemy zsiadłe mleko, mąkę jajko i sól.
  3. 3Dokładnie wyrabiamy i formujemy podłużne placki, które wypiekamy na suchej patelni.

Wskazówka: Jeżeli gotujemy ziemniaki w mundurkach i chcemy je przepuścić przez praskę, to nie obieramy ich ze skórki, ona pozostanie w prasce.

Zobacz także:

  1. 1"W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
  2. 2"W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
  3. 3"W marcu jak w garncu". Rusza nowa akcja kulinarna Dzień Dobry TVN. Jak dołączyć?

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości