Przepis na pierogi idealne

Przepisy kulinarne


W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Piotr Kucharski, który przygotował polskie pierogi. Pojawiły się klasyczne pierogi ruskie, pierogi z kapustą, kaszą i grzybami. W wersji na słodko Piotr przygotował pierogi z prażoną gruszką. Aż ślinka cieknie!

Ciasto na pierogi

Składniki:

400 g mąki pszennej typ 500

Płaska łyżeczka soli

200 ml gorącej wody

2 łyżki roztopionego masła

2 jajka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą i energicznie wymieszać, dodać roztrzepane jajka i masło. Wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę, ciasto również oprószyć i zagniatać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto klei się do rąk, lekko obsypywać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i każdą włożyć do plastikowego woreczka. Odstawić na 10-15 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie wyjąć z worka, obsypać stolnicę i rozwałkować cienko ciasto.

Ruskie z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

1 porcja ciasta z przepisu powyżej

400 g ziemniaków

150 g twarogu

1 cebula

2 łyżki masła

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki upiec w całości w piekarniku lub jeśli mamy możliwość w ognisku. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich pokruszony twaróg. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Delikatnie wymieszać całość aby ser się nie rozpadł za bardzo. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszać. Podawać z kwaśną śmietaną, podsmażona cebulką na maśle lub z wywarem.

Pierogi z kapustą, kaszą i grzybami

Składniki:

1 porcja ciasta na pierogi

200 g kiszonej kapusty

1 listek laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

200 g kaszy gryczanej

1 cebula

2 łyżki masła

Sól i pieprz

Pure grzybowe

40 g suszonych borowików

100 g namoczonych orzechów nerkowca

Olej rydzowy lub oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiszoną kapustę ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości, odcedzić i drobno posiekać. W tym czasie ugotować też kaszę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, gdy będzie miękka dodać posiekaną kapustę i kaszę. Całość przesmażyć razem przez około 10 minut. W trakcie doprawić sola i pieprzem. Przełożyć do miski i schłodzić.

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i dobrze wypłukać, odstawić na 30 minut do nasiąknięcia. Odlać wodę, grzyby przełożyć do rondelka, zalać czystą wodą i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować z orzechami nerkowca i olejem na gładkie pure. Pierogi ugotować w osolonej wodzie i podawać z pure grzybowym.

Pierogi z prażoną gruszką

Składniki:

1 porcja ciasta na pierogi

4-6 gruszek

1 łyżka miodu

Sok z jednej cytryny

1 łyżeczka cynamonu

3-5 łyżek mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Posypać cynamonem i wstawić na 10 minut do piekarnika.Gruszki przełożyć do miski i wymieszać z tartymi migdałami, wystudzić i nadziać pierogi. Pierogi podawać ze śmietaną i płatkami prażonych migdałów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN