Cukier cynamonowy to ciekawsza wersja zwykłego cukru. Sprawia, że przeciętna kawa nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Cukier cynamonowy można także stosować w wielu przepisach, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Cukier cynamonowy to dodatek, który warto mieć w swojej kuchni. Można go kupić w sklepie, a także zrobić samemu. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, ponieważ można dostosować proporcje do własnych upodobań. Jak zrobić cukier cynamonowy?
Cukier cynamonowy – jak go używać?
Cukier cynamonowy to mieszanka cukru i sproszkowanej kory cynamonu. Stanowi idealne dopełnienie przepisów na ciasta owocowe, a także gofry, naleśniki, kompoty czy owocowe sałatki. Popularny niegdyś ryż na mleku doprawiony cukrem z cynamonem to prawdziwy rarytas, idealny do przygotowania na śniadanie. Warto wiedzieć, że cukier z cynamonem sprawdzi się także jako słodzik do kawy czy kakao. W sklepach można znaleźć cukier cynamonowy w saszetkach, a także w młynku. Lepiej jednak spróbować przygotować go samodzielnie.
Cukier cynamonowy – przepis
Jest to jeden z prostszych przepisów. By cieszyć się smakiem domowego cukru cynamonowego, wystarczą zaledwie dwa składniki i odrobina dobrych chęci.
Składniki (na ok. 40 porcji):
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1 laska kory cynamonu.
Przygotowanie:
- 1Wsyp cukier do miski.
- 2Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
- 3Przesyp cukier do szklanego, czystego pojemnika z zamknięciem lub słoika.
- 4Dodaj korę cynamonu połamaną na kilka kawałków.
- 5Potrząśnij pojemnikiem z cukrem, by kawałki kory dobrze się wmieszały w cukier.
- 6Pozostaw cukier na kilka dni, by nabrał aromatu.
Cukier cynamonowy do kawy
Cukier cynamonowy będzie wspaniałym dodatkiem do kawy.
Składniki (na 2 porcje):
- 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego,
- ½ szklanki mleka,
- 2 szczypty wiórków czekoladowych.
Przygotowanie:
- 1Kawę przygotuj w ulubiony sposób, choć najlepiej do tego celu użyć kawiarki.
- 2Podgrzej mleko i ubijaj, by powstała pianka.
- 3Gotową kawę przelej do filiżanek.
- 4Dodaj cukier cynamonowy i wymieszaj.
- 5Dodaj spienione mleko.
- 6Posyp kawę wiórkami czekoladowymi.
Zdrowsza wersja kawy z cukrem cynamonowym
Wiele osób z przyczyn zdrowotnych musi zrezygnować z picia kawy i mleka. Wówczas warto skorzystać z zamienników i cieszyć się pysznym smakiem kawy bez wyrzutów sumienia.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 łyżeczki kawy z cykorii instant,
- 1 szklanka wody,
- ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego,
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego.
Przygotowanie:
- 1Kawę wsyp do filiżanek.
- 2Zagotuj wodę.
- 3Zalej kawę ciepłą, ale nie wrzącą wodą.
- 4Dodaj cukier cynamonowy.
- 5Dodaj mleko.
Jabłecznik z cukrem cynamonowym
Dobrym towarzystwem dla kawy będzie deser z dodatkiem cynamonowego cukru. Aromatyczny jabłecznik z polskich jabłek będzie tutaj pasował jak ulał.
Składniki (na formę o średnicy 24 centymetrów):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka masła,
- ½ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Jabłkowe nadzienie:
- 1 kg jabłek szara reneta,
- 1 szczypta soli,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru.
Do posypania:
- 3 łyżki cukru cynamonowego.
Przygotowanie:
- 1Do dużej miski wsyp mąkę.
- 2Dodaj miękkie masło, cukier, jajko oraz śmietanę i sodę oczyszczoną.
- 3Ugniataj ciasto.
- 4Włóż ciasto do lodówki.
- 5Jabłka dokładnie umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne.
- 6Pokrój jabłka na kawałki średniej wielkości.
- 7Wrzuć jabłka do garnka i podgrzewaj, aż zmiękną.
- 8Dodaj cynamon i cukier i pozostaw na ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- 9Rozgrzej piekarnik do 180℃.
- 10Podziel ciasto na 2 części.
- 11Pierwszą połowę rozwałkuj i wyłóż nią formę do pieczenia.
- 12Wyłóż jabłka na ciasto.
- 13Drugą połówką przykryj ciasto lub wycinaj z niego listki czy inne kształty i ułóż na jabłkach.
- 14Włóż do piekarnika na pół godziny.
- 15Po tym czasie wyjmij ciasto i posyp cukrem cynamonowym.
- 16Włóż do piekarnika jeszcze na około 5 minut.
Naleśniki z cukrem cynamonowym
To wspaniały przepis dla fanów naleśników. Są przepyszne i można je podawać na śniadanie dla całej rodziny.
Składniki (na 4 porcje):
- 8 naleśników przygotowanych według sprawdzonego przepisu,
- 350 g dobrego twarogu,
- 2 łyżki miodu,
- 14 łyżek śmietany 18%,
- 8 łyżek cukru cynamonowego,
- 4 łyżki konfitury morelowej.
Przygotowanie:
- 1Przygotuj naleśniki.
- 2Ugniataj twaróg przy pomocy widelca lub przepuść go przez maszynkę do mięsa.
- 3Dodaj miód i 6 łyżek śmietany.
- 4Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- 5Posmaruj naleśniki nadzieniem i zawiń.
- 6Następnie obtaczaj naleśniki w cynamonowym cukrze.
- 7Podawaj z resztą śmietany i konfiturą.
Zobacz także:
Autor: Adrian Adamczyk