Pizza z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Źródło:
- Piotr Kucharski
Pizza z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym
Arx0nt/Getty Images
Sery pleśniowe mają wielu fanów i coraz częściej goszczą na naszych stołach. W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z ich użyciem przygotował Piotr Kucharski. Jak zrobić pyszną pizzę z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym ? Sprawdź przepis.
Pizza z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym - przepis
Składniki na ciasto:
- 220 ml/g wody
- 5 g drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 200 g sera pleśniowego
- 2-3 dojrzałe gruszki
- 1 czerwona cebula
Pizza z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym - sposób przygotowania
- 1W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa.
- 2Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
- 3Następnie podzielić ciasto na trzy części i uformować kule zaciągając jak okrągły bochenek chleba.
- 4Każdy kawałek ciasta dokładnie obtoczyć w mące i rozwałkować na cienki placek.
- 5Rozgrzać piekarnik do 250ºC, jeśli mamy kamień do pizzy rozgrzać go w piekarniku.
- 6Każdy placek ciasta posmarować śmietaną i posypać pokruszonym serem.
- 7Gruszki pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Cebulę pokroić w krążki, które ułożyć na pizzy.
- 8Każdą pizzę piec w gorącym piekarniku przez 8-10 minut.
- 9Pizze pokroić na kawałki i podawać.
Zobacz także:
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości