Krem z cukinii z bazylią i zaskakującym dodatkiem. Wykwintne danie ze świeżych warzyw 

Zupa krem z cukinii
istetiana/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Masz ochotę na zupę z sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj kremu z cukinii z bazylią i... kozim serem według przepisu Sebastiana Olmy. Doświadczony kucharz pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie i cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Potrawa idealnie sprawdzi się jako przystawka lub obiad.

Krem z cukinii z bazylią i kozim serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 3 cukinie zielone
  • por
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 0,5 kg młodego szpinaku
  • 300 g koziego sera
  • świeża bazylia
  • pestki dyni
  • liście bazyli

Sposób przygotowania kremu z cukinii z bazylią i kozim serem

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pory przez kilka minut, aby zmiękły.
  2. Dodaj cukinię, przykryj patelnię i gotuj jeszcze przez 5 minut. Wlej bulion, przykryj i gotuj do miękkości warzyw.
  3. Dodaj młody szpinak, przykryj patelnię i gotuj przez minutę, aby zmiękł dosłownie.
  4. Zdejmij całość z ognia i zmiksuj, aż będzie naprawdę gładka za pomocą blendera ręcznego.
  5. Dodaj kozi ser i bazylię, a następnie ponownie zmiksuj.
  6. Gotowy krem podawaj z prażonymi pestkami dyni, pokruszonym kozim serem i liśćmi bazylii

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości