Przepisy kulinarne

Jak zrobić placuszki z cukinii, żeby były chrupiące? Sprawdź prosty sposób

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Placki z cukinii podane na talerzu

Placuszki z cukinii to pyszna przekąska, która może być podawana zupełnie jak placki ziemniaczane. Są proste w wykonaniu, jednak źle przyrządzone mogą nie być tak chrupiące. Sprawdź nasze sposoby na chrupiące placuszki z cukinii.

Placki z cukinii są niezwykle proste w przygotowaniu, nawet dla osób bez doświadczenia w kuchni. Wystarczy prosty trik, aby były pyszne i chrupiące nawet następnego dnia.

Dlaczego placuszki z cukinii nie są chrupiące?

Cukinia to warzywo zawierające duże ilości wody. Niepoprawnie przygotowana może sprawić, że potrawy, które będziemy z niej robić staną się miękkie, a czasem nawet lekko surowe w środku. Aby nadać temu daniu chrupkości, wystarczy prosty sposób - pozbycie się nadmiaru wody.

Warzywo przed przygotowaniem placuszków należy dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowaną cukinię łatwiej jest odcisnąć z nadmiaru wody. Dodatkowo można ją posolić i odstawić na pół godziny. Sól jest higroskopijna, dzięki czemu dodatkowo wyciągnie wodę z warzywa - po tym czasie wodę można odlać i dodatkowo odcisnąć.

Innym sposobem jest smażenie na głębokim tłuszczu lub pieczenie. Cukinia przygotowywana w ten sposób nabierze odpowiedniej chrupkości, a dzięki pieczeniu w piekarniku oszczędzimy sobie dodatkowych kalorii, więc placuszki będą fit.

Placuszki powinno się przechowywać w przewiewnym opakowaniu, w którym nie będzie zbierała się para wodna. Do lodówki powinny być wkładane dopiero wtedy, kiedy wystygną. Przed ponownym odgrzaniem placuszki powinno się ponownie odcisnąć z wody. Odgrzewać najlepiej ponownie podsmażyć na patelni, ale o połowę krócej, lub w piekarniku z włączonym wentylatorem.

Chrupiące placuszki z cukinii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukinia - 1 duża,
  • cebula - 1 mała,
  • mąka - 45 g,
  • jajko - 1,
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. 1Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zasypać ją łyżeczką soli i odstawić na 30 minut.
  2. 2Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. 3Sok z cebuli i cukinii o odsączyć papierowym ręcznikiem.
  4. 4Warzywa wymieszać z rozbełtanym jajkiem, mąką i przyprawami.
  5. 5Na patelni rozgrzać olej i nakładać po łyżce masy. Smażyć 3-4 minuty na stronę.
  6. 6Usmażone osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju.

Placuszki można również piec w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 100 stopni Celsjusza, na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną olejem wykładać masę i piec przez 20 minut.

Smacznego!

Zobacz wideo: Dyniowe love!

Dyniowe love!
Dyniowe love! Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Tatiana Volgutova/Getty Images

Pozostałe wiadomości