Jak zrobić placuszki z cukinii, żeby były chrupiące? Sprawdź prosty sposób

Placki z cukinii podane na talerzu
Jak zrobić chrupiące placki z cukinii
Źródło: Tatiana Volgutova/Getty Images
Placuszki z cukinii to pyszna przekąska, która może być podawana zupełnie jak placki ziemniaczane. Są proste w wykonaniu, jednak źle przyrządzone mogą nie być tak chrupiące. Sprawdź nasze sposoby na chrupiące placuszki z cukinii.

Placki z cukinii są niezwykle proste w przygotowaniu, nawet dla osób bez doświadczenia w kuchni. Wystarczy prosty trik, aby były pyszne i chrupiące nawet następnego dnia.

Dlaczego placuszki z cukinii nie są chrupiące?

Cukinia to warzywo zawierające duże ilości wody. Niepoprawnie przygotowana może sprawić, że potrawy, które będziemy z niej robić staną się miękkie, a czasem nawet lekko surowe w środku. Aby nadać temu daniu chrupkości, wystarczy prosty sposób - pozbycie się nadmiaru wody.

Warzywo przed przygotowaniem placuszków należy dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowaną cukinię łatwiej jest odcisnąć z nadmiaru wody. Dodatkowo można ją posolić i odstawić na pół godziny. Sól jest higroskopijna, dzięki czemu dodatkowo wyciągnie wodę z warzywa - po tym czasie wodę można odlać i dodatkowo odcisnąć.

Innym sposobem jest smażenie na głębokim tłuszczu lub pieczenie. Cukinia przygotowywana w ten sposób nabierze odpowiedniej chrupkości, a dzięki pieczeniu w piekarniku oszczędzimy sobie dodatkowych kalorii, więc placuszki będą fit.

Placuszki powinno się przechowywać w przewiewnym opakowaniu, w którym nie będzie zbierała się para wodna. Do lodówki powinny być wkładane dopiero wtedy, kiedy wystygną. Przed ponownym odgrzaniem placuszki powinno się ponownie odcisnąć z wody. Odgrzewać najlepiej ponownie podsmażyć na patelni, ale o połowę krócej, lub w piekarniku z włączonym wentylatorem.

Chrupiące placuszki z cukinii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukinia - 1 duża,
    • cebula - 1 mała,
      • mąka - 45 g,
        • jajko - 1,
          • sól, pieprz, majeranek, bazylia,
            • olej roślinny.

              Sposób przygotowania:

              1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zasypać ją łyżeczką soli i odstawić na 30 minut.
                1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
                  1. Sok z cebuli i cukinii o odsączyć papierowym ręcznikiem.
                    1. Warzywa wymieszać z rozbełtanym jajkiem, mąką i przyprawami.
                      1. Na patelni rozgrzać olej i nakładać po łyżce masy. Smażyć 3-4 minuty na stronę.
                        1. Usmażone osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju.

                          Placuszki można również piec w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 100 stopni Celsjusza, na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną olejem wykładać masę i piec przez 20 minut.

                          Smacznego!

                          Zobacz wideo: Dyniowe love!

                          Dyniowe love!
                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło zdjęcia głównego: Tatiana Volgutova/Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości