Domowe mleko owsiane - jak je zrobić samodzielnie?

Mleko owsiane
Domowe mleko owsiane - jak je zrobić samodzielnie?
Źródło: Nataliya Kushnir/Getty Images
Mleka, a właściwie napoje roślinne, cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród wegan i wegetarian. To dobra alternatywa również dla osób, które mają nietolerancję laktozy lub po prosty chcą zrezygnować z mleka krowieko. Z okazji Dnia Mleka Roślinnego przygotowaliśmy przepis na domowy napój owsiany. Sprawdzi się do wielu dań. Sprawdź, jak go zrobić. 

Właściwości mleka owsianego

Mleko owsiane jest produktem, który nie uczula, ma niską zawartość białka i tłuszczu, jednak jest bogate w witaminy A, B2, B12, D2, a także w fosfor i wapń. Ma największą ilość błonnika ze wszystkim napojów roślinnych, przez co jest nieco bardziej kaloryczne. Co więcej, jest ono najbliższe mleku krowiemu zarówno w smaku, jak i konsystencji.

Napój owsiany można wykorzystywać do robienia: kisieli mlecznych, zup mlecznych, napojów (np. kawy), sosów, czy ciast. Pierwszy raz mleko owsiane w kartonach pojawiło się na rynku szwedzkim w latach 90. XX wieku. Produkt był odpowiedzią na coraz częstsze diagnozowanie zaburzeń tolerancji laktozy. 

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Mleko owsiane - napój roślinny

Mleko owsiane to napój, który można dodawać jako zamiennik mleka zwierzęcego. Idealnie sprawdzi się na dietach wegańskich, wegetariańskich, bezglutenowych, bez laktozy, a także przy ograniczaniu produktów odzwierzęcych. Jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy nam do tego litr przegotowanej wody, płatki owsiane (ważne aby nie były to otręby i płatki błyskawiczne) oraz blender.

Napój owsiany można przygotować też w nieco bardziej profesjonalny sposób. W takim przypadku wykorzystuje się wyciskarkę do soków lub wytłaczarkę. Przy użyciu drugiego naczynia, napój wychodzi bardzo gęsty i aksamitny. Wyciskarka do soków również dobrze się sprawdzi, jeśli chcemy bardziej intensywny smak.

Mleko owsiane - przepis krok po kroku

Składniki:

  • woda - 1 l,
    • płatki owsiane górskie - 60 g,
      • miód lub inny słodzik (opcjonalnie),
        • szczypta soli.

          Sposób przygotowania:

          1. Płatki owsiane namoczyć w litrze wody przez około 30 minut.
            1. Namoczone płatki przelać z wodą do wysokiego naczynia lub blendera.
              1. Można dodać słodzik lub miód, aby było słodsze. Dosypać szczyptę soli.
                1. Blendować na gładką masę przez około 1 do 3 minut na najwyższych obrotach.
                  1. Przelać do czystego naczynia i przechowywać w lodówce.

                    Jak długo można przechowywać domowe mleko owsiane?

                    Domowe mleko owsiane ma znacznie krótszy termin przydatności, aniżeli sklepowe. W lodówce można je przetrzymywać od 3 do 5 dni. Przed użyciem warto je wstrząsnąć, gdyż na dnie może pojawiać się osad.

                    Mleko takie, jak większość produktów domowej roboty, można pasteryzować. Wtedy będzie nieco dłużej przydatne do spożycia, gdyż pozbędziemy się z niego bakterii.

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło zdjęcia głównego: Nataliya Kushnir/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości