Masło w roli głównej. Jak przygotować smaczne smarowidła do chleba na jego bazie?

Źródło: Dzień Dobry TVN
 Idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi? Deska masła!
Idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi? Deska masła!
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Ich siła tkwi w miłości… do jedzenia!
Ich siła tkwi w miłości… do jedzenia!
To, co jesz, wpływa na Twój mózg
To, co jesz, wpływa na Twój mózg
Dlaczego jemy oczami i uszami?
Dlaczego jemy oczami i uszami?
Niegdyś na imprezach i w restauracjach serwowano deski serów lub wędlin. Teraz przyszedł czas na masło. Butter boards, czyli "deski masła" to nowy kulinarny trend, który podbija media społecznościowe. Jego celem jest pokazanie, że odpowiednio przygotowane masło może być świetną przystawką. Swoje autorskie deski w Dzień Dobry TVN przygotowali Beata Tadla, dziennikarka oraz Bartek Boratyn, cukiernik.

Deska masła Beaty Tadli

Dziennikarka wykluczyła ze swojej diety gluten oraz laktozę, dlatego zdecydowała się przygotować deskę w wersji wege. Pieczywo zastąpiła pieczonymi w grubych plastrach warzywami.

Blacha warzywna – warzywa zamiast chleba

  • duża marchew;
    • batat albo dynia (piżmowa, 2-3 plastry);
      • zielone szparagi;
        • czerwona papryka;
          • pak choi;
            • przyprawy: sól, pieprz, chili w proszku, oliwa z oliwek, świeży rozmaryn.

              Warzywa kroimy w plastry, układamy na blasze (bez szparagów i miękkiej/zielonej części pak choi - szparagi dokładamy później, a kapustę na samym końcu). Musi być kolorowo! Za pomocą pędzelka smarujemy oliwą, przyprawiamy, kładziemy gałązki rozmarynu. Pieczemy (160 st.) do stanu al dente. Jemy na ciepło albo na zimno.

              Pasta z suszonych pomidorów: zblendować pomidory z oliwkami, posypać kolendrą.

              Smarowidło z awokado: rozgnieść awokado widelcem, zmieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i wyciśniętym czosnkiem, skropić oliwą i cytryną.

              Smalec z fasoli: cebulę i jabłko udusić na patelni. Zblendować z fasolą na jednolitą masę. Zmieszać z prażonym słonecznikiem i przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami. 

              Deska masła Bartka Boratyna

              Autorska deska masła Bartka Boratyna wygląda następująco:

              Składniki:

              • 3 kostki masła w temp pokojowej;
                • 3 świeże figi;
                  • 2 świeże borowiki; 
                    • 1 mała cebula;
                      • 2 ząbki czosnku;
                        • parmezan;
                          • 100 g wędzonego łososia w plastrach;
                            • świeża natka pietruszki,
                              • świeża czarna trufla lub oliwa truflowa 

                                1. Masło przekładamy do miseczki i za pomocą rózgi blendery ubijamy na puch, dodając do niego szczyptę soli oraz posiekany drobno czosnek. 

                                2. Ubite masło przekładamy na drewnianą deskę, a następnie nakładamy na nie wszystkie wymienione wyżej składniki. 

                                3. Kroimy na niewielkie kawałeczki wędzonego łososia, cebule możemy opcjonalnie zeszklić na patelni. 

                                4. Świeże figi kroimy na 8 części i układamy równomiernie ma maśle, surowe borowiki kroimy w cienkie plasterki i układamy pośród pozostałych składników. 

                                5. Na samym końcu wykańczamy świeżą czarną truflą, lub opcjonalnie polewamy oliwą truflową. 

                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

                                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                Zobacz także:

                                Autor: Katarzyna Oleksik

                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości