Róże w kuchni - jak je wykorzystać? Przepisy Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry Online
Róże to piękne kwiaty o bogatej symbolice. Oprócz zdobienia ogrodów i wnętrz, są jednak także doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jak wykorzystać róże w kuchni? W Dzień Dobry TVN zaprezentował to Jasiek Kuroń. Poznaj jego przepisy.

Piersi z kurczaka z patelni duszone w sambal oelek i płatkach róży

Składniki:

  • 3 łyżki sambal oelek
    • 1 łyżka mielonego kuminu
      • 4 piersi z kurczaka
        • mąka pszenna do obtoczenia
          • 2 łyżki oleju rzepakowego
            • 2 cebule
              • 50 ml octu
                • płaska łyżeczka cynamonu
                  • szklanka wody
                    • 2 łyżki cukru
                      • łyżka wody różanej
                        • 2 łyżki świeżych płatków róży
                          • sól, pieprz

                            Sposób przygotowaniu:

                            1. Mięso zamarynuj w paście sambal oelek lub innej pikantnej z dodatkiem kuminu i soli. Najlepiej odstaw do lodówki na noc.
                              1. Na patelni rozgrzej olej, piersi obtocz delikatnie w mące i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni i dodaj na nią posiekane w pióra cebule, kiedy ta się zrumieni dodaj pokrojone w kostkę jabłka, ocet, cynamon, wodę i cukier.
                                1. Zredukuj płyn o połowę i ułóż w powstałym sosie przesmażone piersi. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
                                  1. Na koniec dodaj sól pieprz i wodę różaną. Zamieszaj sos i duś dodatkowe kilka minut.
                                    Piersi z kurczaka z patelni duszone w sambal oelek i płatkach róży
                                    Piersi z kurczaka z patelni duszone w sambal oelek i płatkach róży
                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                    Mleczno-różany deser z nasionami chia

                                    Składniki:

                                    • 4 szklanki płatków róży
                                      • 4 łyżki miodu lub cukru
                                        • półtorej szklanki mleka lub napoju na bazie roślin
                                          • pół szklanki śmietany 30% lub "śmietany" kokosowej
                                            • 5 łyżek nasion chia
                                              • ½ łyżki wody różanej
                                                • łyżeczka mielonego kardamonu

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużej misce i odstaw do lodówki. Poczekaj aż złapię odpowiednią gęstość (dzięki nasionom chia).
                                                    1. Przelej do szklaneczek lub pucharków, serwuj z orzechami i płatkami róży. Ewentualnie z owocami.
                                                      Mleczno-różany deser z nasionami chia
                                                      Mleczno-różany deser z nasionami chia
                                                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                      Różane trufelki z białej czekolady z pistacjami

                                                      Składniki:

                                                      • 300 g białej czekolady
                                                        • 100 ml śmietany 36%
                                                          • 60 g masła
                                                            • 2 łyżki wody różanej
                                                              • pół szklanki malin suszonych lub liofilizowanych
                                                                • kilka łyżek płatków róży
                                                                  • kilkanaście pistacji

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    1. Maliny i płatki róży zmiksuj. W rondlu rozpuść czekoladę i śmietanę z masłem. Dodaj maliny i wodę różaną i delikatnie wymieszaj. Nakryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Przełóż na godzinę do lodówki.
                                                                      1. Formuj kuleczki, a w każdą wciśnij obraną pistację. Dekoruj w cukrze i płatkach róży.

                                                                        Woda różana domowej produkcji

                                                                        Składniki:

                                                                        • 1 szklanka lekko ściśniętych płatków róży
                                                                          • 1,5 szklanki wody destylowanej

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            1. Wlej wodę do rondla, dodaj płatki róży i jak najszybciej doprowadź do „migotania” (ok. 85 C).
                                                                              1. Zmniejsz moc grzania do minimum i podgrzewaj przez 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
                                                                                1. Przecedź przez sito i przelej do szklanego pojemnika, np. buteleczki lub słoiczka. Możesz przechowywać w lodówce około 2 miesiące lub zamrozić bez straty smaku.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                  Zobacz wideo: Cztery sery to przeżytek. Paryski szef pobił rekord Guinnessa swoją pizzą z 834 serami

                                                                                  Źródło: x-news

                                                                                  Autor: Kamila Glińska

                                                                                  Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry Online

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości