Caldo verde - przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g kiełbasy chorizo,
- oliwa z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 250 g mącznych ziemniaków,
- 750 ml bulionu drobiowego lub wody,
- 200 g młodej zielonej kapusty,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek do podania,
- jasny ocet winny do podania.
Sposób przygotowania caldo verde
- Dwie trzecie kiełbasy pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek.
- W trakcie dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i ziemniaki.
- Chwilę przesmaż i zalej bulionem.
- Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksuj blenderem.
- Dodaj bardzo cienko posiekaną młodą kapustę i przez chwilę gotuj.
- W tym czasie resztę kiełbasy pokrój na plasterki i wysmaż na patelni.
- Nakładaj zupę do misek, skrop oliwą z oliwek, octem a na wierzch ułóż plasterki kiełbasy.
Zobacz także:
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Zupa gołąbkowa - przepis krok po kroku
- Meksykańska zupa z guacamole z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: