Caldo Verde z przepisu Piotra Kucharskiego

Zupa warzywna z kapustą i żółtą papryką
Zupa warzywna z kapustą i żółtą papryką
Źródło: Dzień Dobry TVN
Caldo verde to popularna zupa z tradycyjnej kuchni portugalskiej. W Dzień Dobry TVN przygotował ją Piotr Kucharski, który wrócił z podróży z Madery. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisu caldo verde. 

Caldo verde - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g kiełbasy chorizo,
    • oliwa z oliwek,
      • 1 cebula,
        • 2 ząbki czosnku,
          • 1 liść laurowy,
            • 250 g mącznych ziemniaków,
              • 750 ml bulionu drobiowego lub wody,
                • 200 g młodej zielonej kapusty,
                  • sól i pieprz,
                    • oliwa z oliwek do podania,
                      • jasny ocet winny do podania.

                        Sposób przygotowania caldo verde

                        1. Dwie trzecie kiełbasy pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek.
                          1. W trakcie dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i ziemniaki.
                            1. Chwilę przesmaż i zalej bulionem.
                              1. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksuj blenderem.
                                1. Dodaj bardzo cienko posiekaną młodą kapustę i przez chwilę gotuj.
                                  1. W tym czasie resztę kiełbasy pokrój na plasterki i wysmaż na patelni.
                                    1. Nakładaj zupę do misek, skrop oliwą z oliwek, octem a na wierzch ułóż plasterki kiełbasy.

                                      Zobacz także:

                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości