Zaskakująca przyczyna zachorowania na raka jelita grubego. Nowe badania

Dlaczego rak jelita grubego coraz częściej dotyka młodych ludzi?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dorota Gardias o raku piersi. "Komunikat, że jest to nowotwór, sprawił, że zesztywniałam"
Dorota Gardias o raku piersi. "Komunikat, że jest to nowotwór, sprawił, że zesztywniałam"
Ciąża po leczeniu onkologicznym
Rak jądra, nowotwór z którym można wygrać
Rak jądra, nowotwór z którym można wygrać
Życie z rakiem piersi – jak o siebie zadbać?
Życie z rakiem piersi – jak o siebie zadbać?
Panowie marsz do urloga!
Panowie marsz do urloga!
Rak jelita grubego coraz częściej diagnozowany jest u młodych osób. Najnowsze badania przeprowadzone przez Amerykańskich naukowców wykazują, że wzrost zachorowań może mieć związek z dietą. W jaki sposób?

Rak jelita grubego u młodych ludzi. Co mu sprzyja?

O tym, że niezdrowa dieta może prowadzić do rozwoju raka jelita grubego lekarze informowali już wielokrotnie. Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół specjalistów z Ohio State University rzucają na tę kwestię nowe światło. Menu, w którym dominuje cukier, a brakuje błonnika sprawia, że w układzie pokarmowym zaczynają namnażać się bakterie, które "przyspieszają starzenie się komórek". Z pierwszych analiz wynika, że stają się one bardziej podatne na mutacje, co znaczącą zwiększa ryzyko rozwoju zmian nowotworowych w jelicie grubym.

Eksperci tłumaczą, że nadmiar cukru w diecie sprawia, że w jelitach zaczyna się toczyć stan zapalny. Jego obecność również zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.

Ile błonnika spożywamy?

Pożywką dla tzw. dobrych bakterii w naszych jelitach jest przede wszystkim błonnik pokarmowy. Według zaleceń WHO każdy z nas powinien zjeść każdego dnia ok. 25-30 gramów tego związku. Tymczasem przeciętny Amerykanin spożywa ok. 10 do 15 gramów błonnika dziennie. Podobnie jest w Wielkiej Brytanii. Zaledwie 9 proc. Anglików spełnia te zalecenia. Skutek tego jest taki, że liczba zachorowań na raka jelita grubego - u osób poniżej 50 roku życia - na przestrzeni 20 lat wzrosła o 24 proc. - Dowody wskazują, że więcej dorosłych poniżej 50. roku życia może zachorować na raka niż kiedykolwiek wcześniej - powiedział brytyjski ekspert ds. nowotworów, prof. Charles Swanton.

Choć chorych jest więcej, to młodzi pacjenci wciąż są rzadkością. Nie zmienia to jednak faktu, że problem jest poważny. Lekarzy niepokoi nie tylko zła dieta, ale i nadwaga i otyłość, z którymi zmaga się coraz więcej osób. Nieprawidłowa masa ciała to również jest jednym z czynników ryzyka.

Energetyki a rak jelita grubego. Czy jest między nimi związek?

Tej kwestii będą się przyglądać specjaliści z Uniwersytetu na Florydzie. Naukowcy chcą zaprosić do udziału w badaniu 60 osób między 18. a 40. rokiem życia z rakiem jelita grubego. Badacze chcą sprawdzić, czy obecna w napojach energetycznych tauryna pobudza grupę bakterie do metabolizowania związków, które mają udział w tworzeniu się zmian nowotworowych. Rejestracja do badania zakończy się jesienią tego roku.

Warto dodać, że - jak pokazują badania - aż 32 proc. dorosłych w wieku od 18 do 29 lat regularnie spożywa napoje energetyczne. Popularnością i częstotliwością stosowania przewyższają je jedynie suplementy diety.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości