Mikroalgi - nowa "superżywność", która może wykarmić miliony ludzi

Hodowla alg
Mikroalgi - nowa "superżywność", która może wykarmić miliony ludzi
Źródło: Santiago Urquijo/Getty Images
Naukowcy od lat szukają produktów, które mogłyby wyżywić dużą liczbę ludzi przy jednoczesnym niskim obciążaniu planety. Algi są potencjalną "superżywnością", która miałaby właśnie pomóc w zapewnianiu dostatku jedzenia, ale również w ochronie środowiska. Jak twierdzą naukowcy z USA, w przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej z alg możliwe jest pozyskanie 10-20 razy więcej białka, niż z soi. 

Nowa "superżywność", która wykarmi ludzkość

Kryzys klimatyczny, ciągły wzrost populacji oraz deradacja środowiska naturalnego prowadzi do problemów z wyżywieniem coraz większej liczby ludzi. Jak uważają eksperci z University of California, San Diego (UCSD) rozwiązaniem może być masowa uprawa alg - podaje portal TVN24. Według analizy opublikowanej w magazynie "Frontiers in Nutritio" duży potencjał w tej kwestii miałyby mikroalgi, czyli mikroskopijne glony. 

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

- Wielu z nas zna potencjał alg od lat i pracowało nad nimi jako nad źródłem pożywienia. Teraz jednak, w obliczu zmian klimatycznych, wylesiania i populacji sięgającej 8 mld ludzi, większość z nas zdaje sobie sprawę, że świat po prostu musi stać się bardziej wydajny w produkcji białka - mówił prof. Stephen Mayfield, jeden z autorów publikacji.

W przeglądzie zwrócono uwagę na znane już technologie uprawiania mikroalg, a także towarzyszące im wyzwania. Jak wskazuje analiza zalety mikroglonów ciężko przecenić - według jednego z uwzględnionych w opracowaniu badań "algi mogą rocznie wytworzyć prawie 170 razy więcej biomasy z tej samej powierzchni uprawy, co kukurydza".

Największym wyzwaniem, przed jakim stoją obecnie naukowcy, jest produkcja wielkoskalowa. Jak zauważają, nie są w stanie przewidzieć, jakie przeszkody mogą się pojawić przy takich uprawach, dopóki nie zaczną one być prowadzone. Jak zauważył prof. Mayfield "Jedyną drogą, aby uniknąć naprawdę nieciekawej przyszłości, jest rozpoczęcie już teraz zmian prowadzących do bardziej zrównoważonego świata, a algi jako źródło żywności to jedna z nich i musimy jej dokonać". 

Mikroalgi jako źródło białka, witamin i minerałów

Według niektórych modeli mikroalgi mogłyby zaspokoić 25 proc. konsumpcji białka w Europie i 50 proc. olejów roślinnych. O ile uprawy znajdowałyby się na terenach wolnych od aktywności rolniczej.

- Największa zaleta to ilość produkowanego białka w przeliczeniu na akr. Algi deklasują obecne standardy dla soi co najmniej dziesięciokrotnie, a może nawet dwudziestokrotnie, jeśli chodzi o produkcję z jednego akra - podkreśla prof. Mayfield w opracowaniu.

Mikroalgi nie tylko mogłyby być źródłem białka i olei, ale także witamin, minerałów i tak ważnych kwasów omega-3. Co więcej, część gatunków można uprawiać w słonej wodzie, a według jednego z badań można do tego wykorzystywać wodę zużytą już przez przemysł mlecznych. Przed naukowcami stoi teraz zadane wyselekcjonowania najlepszych szczepów o największej ilości pożądanych cech.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Więcej przeczytasz na TVN24

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: TVN24

Źródło zdjęcia głównego: Santiago Urquijo/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości