Nowa "superżywność", która wykarmi ludzkość
Kryzys klimatyczny, ciągły wzrost populacji oraz deradacja środowiska naturalnego prowadzi do problemów z wyżywieniem coraz większej liczby ludzi. Jak uważają eksperci z University of California, San Diego (UCSD) rozwiązaniem może być masowa uprawa alg - podaje portal TVN24. Według analizy opublikowanej w magazynie "Frontiers in Nutritio" duży potencjał w tej kwestii miałyby mikroalgi, czyli mikroskopijne glony.
Porady dietetyków
- Wielu z nas zna potencjał alg od lat i pracowało nad nimi jako nad źródłem pożywienia. Teraz jednak, w obliczu zmian klimatycznych, wylesiania i populacji sięgającej 8 mld ludzi, większość z nas zdaje sobie sprawę, że świat po prostu musi stać się bardziej wydajny w produkcji białka - mówił prof. Stephen Mayfield, jeden z autorów publikacji.
W przeglądzie zwrócono uwagę na znane już technologie uprawiania mikroalg, a także towarzyszące im wyzwania. Jak wskazuje analiza zalety mikroglonów ciężko przecenić - według jednego z uwzględnionych w opracowaniu badań "algi mogą rocznie wytworzyć prawie 170 razy więcej biomasy z tej samej powierzchni uprawy, co kukurydza".
Największym wyzwaniem, przed jakim stoją obecnie naukowcy, jest produkcja wielkoskalowa. Jak zauważają, nie są w stanie przewidzieć, jakie przeszkody mogą się pojawić przy takich uprawach, dopóki nie zaczną one być prowadzone. Jak zauważył prof. Mayfield "Jedyną drogą, aby uniknąć naprawdę nieciekawej przyszłości, jest rozpoczęcie już teraz zmian prowadzących do bardziej zrównoważonego świata, a algi jako źródło żywności to jedna z nich i musimy jej dokonać".
Mikroalgi jako źródło białka, witamin i minerałów
Według niektórych modeli mikroalgi mogłyby zaspokoić 25 proc. konsumpcji białka w Europie i 50 proc. olejów roślinnych. O ile uprawy znajdowałyby się na terenach wolnych od aktywności rolniczej.
- Największa zaleta to ilość produkowanego białka w przeliczeniu na akr. Algi deklasują obecne standardy dla soi co najmniej dziesięciokrotnie, a może nawet dwudziestokrotnie, jeśli chodzi o produkcję z jednego akra - podkreśla prof. Mayfield w opracowaniu.
Mikroalgi nie tylko mogłyby być źródłem białka i olei, ale także witamin, minerałów i tak ważnych kwasów omega-3. Co więcej, część gatunków można uprawiać w słonej wodzie, a według jednego z badań można do tego wykorzystywać wodę zużytą już przez przemysł mlecznych. Przed naukowcami stoi teraz zadane wyselekcjonowania najlepszych szczepów o największej ilości pożądanych cech.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Więcej przeczytasz na TVN24
Zobacz także:
- Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
- Dlaczego warto stosować spirulinę? Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie
- Woda, algi, zielony jęczmień czy prąd? Gwiazdy o odchudzaniu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: TVN24
Źródło zdjęcia głównego: Santiago Urquijo/Getty Images