Dalsza część tekstu dostępna pod materiałem wideo.
Świąteczne zakupy - na co uważać?
Zakupy tuż przed Wigilią, na ostatnią chwilę, mogą być stresujące. Podczas wybierania produktów powinniśmy jednak zwrócić uwagę na jakość jedzenia, które trafi do naszych koszyków. Eksperci z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie sugerują, by uważnie czytać etykiety, gdyż bardzo często pozornie zdrowe produkty mogą zawierać w sobie szkodliwe konserwanty.
Popularne suszone owoce czy bakalie niestety często zawierają w swoim składzie substancje alergenne oraz powodujące nietolerancję pokarmowe. Dwutlenek siarki, którym bywają zabezpieczane oznaczany jest jako E220 i jest substancją, której lepiej unikać. Ponadto suszone owoce mogą zawierać zbędny cukier i tłuszcze nasycone.
- Dwutlenek siarki jest stosowany w celu zachowania jasnej barwy owoców suszonych takich jak morele, ananasy czy rodzynki. Warto mieć świadomość, że warianty niesiarkowane tych owoców będą znacznie ciemniejsze, co nie stanowi wady tych owoców suszonych, a wynika z braku zastosowania siarczynów powodujących utrwalenie barwy - tłumaczą naukowcy z Olsztyna.
Warto pamiętać, że produkty spożywcze oznaczone etykietą BIO lub EKO różnią się od tych konwencjonalnych tym, że w ich produkcji używa się owoców uprawianych bez pestycydów, środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów.
Jak poznać czy produkt jest świeży?
Kapusta, która najczęściej znajdzie się pierogach, również jest produktem, którego etykietę warto przeczytać przed zakupem. Jeśli przeczytamy na opakowaniu, że do kapusty dodano kwasów, to powinna tam się znajdować nazwa "kapusta marynowana".
- Do kapusty kiszonej lub kwaszonej, czyli produktu otrzymanego w wyniku procesu fermentacji mlekowej, zgodnie z zasadami sztuki obowiązującymi w przetwórstwie spożywczym nie powinno się dodawać kwasu octowego czy też mlekowego - przekazali eksperci.
Jak podkreślili - im krótszy wykaz składników w danym produkcie, szczególnie w tzw. gotowcach, tym lepiej. Warto sprawdzić, czy w na przykład w pierogach kupowanych na wagę wyszczególniono na opakowaniu rodzaj grzybów, jaki znajduje się w farszu - jeśli nie, najprawdopodobniej znajdują się tam po prostu pieczarki.
Po czym rozpoznać świeżą rybę? Warto zwrócić uwagę na jej wypukłe, błyszczące oczy, gładką, przylegającą łuskę oraz płaski brzuch. Smaczne mięso ryby ma właściwy sobie zapach, jest wilgotne, o intensywnym kolorze. Istotne jest również źródło ich połowu.
- Warto wybierać produkty z niebieskim znakiem MSC – to gwarancja, że na naszych stołach znajdą się dziko złowione ryby, które pochodzą ze zrównoważonego źródła lub zielonym znakiem ASC, który znajdziemy na rybach hodowlanych, ale tylko tych pochodzących z odpowiedzialnych hodowli - wskazują eksperci.
Więcej na ten temat na stronie tvn24.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- W tęsknocie za Polską od kilku lat organizuje dla rodaków święta w Australii. "Ludzie dzielą się na dwie grupy"
- Świąteczna kartka od Kate Middleton wzrusza. Pamiątka nawiązuje do zmagań księżnej z nowotworem
- Kogo obowiązuje post w Wigilię? Czy dzieci mają wtedy dyspensę?
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images