Nie lubisz smaku kawy? To znak, że możesz być supersmakoszem. Przełomowe badania naukowców

Jak geny wpływają na nasze ulubione smaki?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Każdy człowiek ma własne, niepowtarzalne preferencje smakowe. Dowodzą tego niekończące się kłótnie o rodzynki w serniku czy sposób podawania placków ziemniaczanych. Dlaczego to, co dla jednych jest ambrozją, innych obrzydza? Kim są supersmakosze? Na te pytania w studiu Dzień Dobry TVN odpowiedział Marcin Sawicki.

Jakie smaki rozróżniamy?

W maju 2022 r. opublikowano przełomowe badania dotyczące natury smaków i naszych żywieniowych preferencji. Do tej pory zazwyczaj zakładano, że to, po co sięgamy przy wigilijnym stole, jest w dużej mierze determinowane przez nasze nawyki. Zacznijmy jednak od przypomnienia, jak działa zmysł będący winowajcą wspomnianych już sernikowych zatargów.

- To jest (...) nasze laboratorium chemiczne, szybka diagnoza w ustach. Mamy między 8 a 10 tys. kubków smakowych. I to są grupy nerwów - wyjaśniał Marcin Sawicki.

Porady Katarzyny Bosackiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Jest 5 podstawowych smaków - słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Jak podkreślił dziennikarz, nasze nerwy w postaci kubków smakowych są wyspecjalizowane w wyczuwaniu poszczególnych z nich.

Kim jest supersmakosz?

Jeden ze smaków okazał się mieć szczególne znaczenie w badaniach nad naszymi preferencjami żywieniowymi - to gorzki. Wysoki stopień wyczulenia na niego może świadczyć o byciu tzw. supersmakoszem.

- Udało się naukowo stwierdzić, że ludzie rzeczywiście różnią się wrażliwością na smaki. To się sprawdza używając gorzkiego. Okazuje się, że jest nawet precyzyjnie znaleziony gen, który dokładnie odpowiada za to, czy rozpoznajemy gorzki smak bardzo wyraźnie, czy średnio, czy jesteśmy niewrażliwi na gorzkie - tłumaczył dziennikarz.

Supersmakosz będzie zatem wyczuwał gorycz tam, gdzie innym ona zupełnie nie przeszkadza, np. w kawie.

Badania nad preferencjami smakowymi

Czego jeszcze dowiadujemy się z badań i jaka była ich metodologia?

- 150 tys. osób z Wielkiej Brytanii dostało ankietę: 137 potraw, zaznacz swoją ulubioną. Wzięto od nich później próbki genetyczne. Okazało się, że osoby, które mają wspólne smaki, mają też wspólne geny - powiedział Marcin Sawicki.

W ten sposób wyodrębniono 3 grupy: osób lubiących smaki łagodne, umami; smaki trudne, np. sery pleśniowe; smak owoców i warzyw. Następnie badacze sprawdzili relację między preferencjami smakowymi a trybem życia. Wnioski? Poznacie je oglądając materiał wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Michalina Kobla

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana