Racuchy jabłkowo-cynamonowe z kremem - przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże jabłka LIGOL
- 2 jajka
- 120 g mąki tortowej
- 140 g mleka
- 50 g cukru
- 10 g proszek do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1 l oleju
- 2 łyżki cynamonu w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- Składniki na krem:
- 130 g cukru
- 7 żółtek
- 40 g skrobii ryżowej
- laska wanilii
- skórka z cytryny ½
- dekoracja
- wiśnie w syropie
Sposób przygotowania jabłkowo-cynamonowych racuchów z kremem
- Przekrój strąk wanilii na pół, wyjmij nasiona, wlej mleko do rondelka i dodaj zarówno nasiona, jak i strąk.
- Z cytryny wycinamy skórkę, biorąc tylko żółtą część, i dodajemy ją do garnku z mlekiem. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Do innego rondelka wlewamy żółtka, cukier i skrobię ryżową i mieszamy do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.
- Jak tylko mleko dojdzie do wrzenia, przełożyć je na rondel z żółtkami 3 razy, przecedzając przez sito i ciągle mieszając trzepaczką.
- Przełożyć z powrotem na ogień i stale mieszać, aż zgęstnieje.
- Mieszaj trzepaczką bardzo szybko, aż doprowadzisz krem do 50°, czyli poniżej temperatury wrzenia. Powinnaś uzyskać gładki i bardzo błyszczący krem. W misce połączyć przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać trzepaczką i dodać jajka, wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy; dodawać po trochu mleko, nadal mieszając.
- Zagnieść masę do uzyskania gładkiego ciasta, przykryć pojemnik folią i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na plastry nieco grubsze niż 1 cm, z każdego plastra usuwamy rdzeń i układamy w misce, dodając do świeżo pokrojonych plastrów odrobinę soku z cytryny, aby się nie utleniały.
- Teraz odsącz jabłka z nadmiaru płynu, zanurz je w cieście za pomocą szczypiec kuchennych i przenieś na patelnię z olejem o temperaturze od 170°C do 175°C.
- Pozwól im zrumienić się z obu stron przez kilka minut, a następnie odsącz nadmiar oleju na papierowych ręcznikach. Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu, kilkoma łyżkami krem i kilkoma wiśniami.
Zobacz także:
- Racuchy z jabłkami - przepis Katarzyny Bukowskiej
- Racuchy z bananami – najlepsze przepisy
- Korzenne pyszności - przepisy na domowe racuchy, krem marchwiowo-pomarańczowy, indyka w sosie korzennym i tiramisu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski
podziel się: