Przepisy kulinarne

Racuchy jabłkowo-cynamonowe z kremem - pyszny jednogarnkowy deser Cristiny Catese

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Cristina Catese
Smaczne włoskie dania jednogarnkowe i nie tylko

W kuchni Dzień Dobry królują dania jednogarnkowe w wykonaniu Cristiny Catese. Wypróbuj pyszny deser z jej przepisu - racuchy jabłkowo-cynamonowe z kremem.

Racuchy jabłkowo-cynamonowe z kremem - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże jabłka LIGOL
  • 2 jajka
  • 120 g mąki tortowej
  • 140 g mleka
  • 50 g cukru
  • 10 g proszek do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1 l oleju
  • 2 łyżki cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Składniki na krem:
  • 130 g cukru
  • 7 żółtek
  • 40 g skrobii ryżowej
  • laska wanilii
  • skórka z cytryny ½
  • dekoracja
  • wiśnie w syropie

Sposób przygotowania jabłkowo-cynamonowych racuchów z kremem

  1. 1Przekrój strąk wanilii na pół, wyjmij nasiona, wlej mleko do rondelka i dodaj zarówno nasiona, jak i strąk.
  2. 2Z cytryny wycinamy skórkę, biorąc tylko żółtą część, i dodajemy ją do garnku z mlekiem. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Do innego rondelka wlewamy żółtka, cukier i skrobię ryżową i mieszamy do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.
  3. 3Jak tylko mleko dojdzie do wrzenia, przełożyć je na rondel z żółtkami 3 razy, przecedzając przez sito i ciągle mieszając trzepaczką.
  4. 4Przełożyć z powrotem na ogień i stale mieszać, aż zgęstnieje.
  5. 5Mieszaj trzepaczką bardzo szybko, aż doprowadzisz krem do 50°, czyli poniżej temperatury wrzenia. Powinnaś uzyskać gładki i bardzo błyszczący krem. W misce połączyć przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać trzepaczką i dodać jajka, wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy; dodawać po trochu mleko, nadal mieszając.
  6. 6Zagnieść masę do uzyskania gładkiego ciasta, przykryć pojemnik folią i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na plastry nieco grubsze niż 1 cm, z każdego plastra usuwamy rdzeń i układamy w misce, dodając do świeżo pokrojonych plastrów odrobinę soku z cytryny, aby się nie utleniały.
  7. 7Teraz odsącz jabłka z nadmiaru płynu, zanurz je w cieście za pomocą szczypiec kuchennych i przenieś na patelnię z olejem o temperaturze od 170°C do 175°C.
  8. 8Pozwól im zrumienić się z obu stron przez kilka minut, a następnie odsącz nadmiar oleju na papierowych ręcznikach. Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu, kilkoma łyżkami krem i kilkoma wiśniami.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Cristina Catese

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski

Pozostałe wiadomości