Śmierć Maćka Kuronia była ogromnym zaskoczeniem, dla widzów i fanów, ale także dla rodziny. 12 lat później jego dzieci zdecydowały się na wzruszające i łapiące za serce wpisy w mediach społecznościowych.
Janek Kuroń wspomina ojca
Kucharz przyznał, że pierwszy dzień świąt to w jego rodzinie data smutna. 25 grudnia 2008 roku odszedł Maciej Kuroń.
12 lat temu świat się zatrzymał i część mojego serca umarła wraz ze śmiercią Ojca. Nie ma dnia, żebym nie tęsknił. Nie ma dnia...
- napisał Maciej na Instagramie. W poście pod zdjęciem taty zwrócił się do swoich obserwujących.
- Jeżeli macie choć maleńką chwilę, pomyślcie serdecznie o tym Maćku, z którym gotowała kiedyś prawie cała Polska - poprosił.
Gaja Kuroń wspomina ojca
O rocznicy śmierci swojego taty pamięta również Grażyna Kuroń, pieszczotliwie nazywana Gają.
- Zabrakło najwspanialszego człowieka na świecie ? mimo wszystko przekazał nam co najważniejsze! Humor, poczucie wartości, miłość do drugiego i ciepło. Żegluj Tatulku - czytamy pod wspólną fotografią.
Do wspomnień dołączyli internauci, którzy chętnie dzielili się swoimi opowieściami związanymi z działalnością Maćka Kuronia. Wiele osób wyznało, że to właśnie z nim uczyło się gotować podpatrując, jak to robi.
- Kiedy zaczynałam moją przygodę z gotowaniem dla rodziny ponad 20 lat temu moją inspiracją bardzo często była kuchnia Pana Macieja Kuronia - przyznała jedna z obserwatorek Jaśka Kuronia.
Maciej Kuroń - kucharz i dziennikarz
Maciej Kuroń urodził się 8 marca 1960 roku. Był kucharzem, dziennikarzem oraz prezenterem programów telewizyjnych. Napisał wiele książek kucharskich, w tym najpopularniejszą “Kuchnia polska”, która do dzisiaj może stanowić kompendium wiedzy domowego gotowania. Na antenie TVN prowadził programy: “Gotuj z Kuroniem” oraz “Kuroń”.
Śladami utalentowanego ojca podążyła trójka z czwórki jego dzieci - Janek, Gaja oraz Jakub. Każde z nich zajmuje się obecnie gotowaniem. Gaja Kuroń spełnia się w roli dietetyka, brała także udział w programie "MasterChef". Janek Kuroń niedawno wydał książkę kulinarną we współpracy ze swoją żoną, Anetą Kuroń, jest także stałym gościem Kuchni Dzień Dobry TVN. Jakub Kuroń prowadzi szkolenia oraz warsztaty kulinarne, pojawia się także w programach telewizyjnych.
Zobacz też:
Pasztet mięsny i wegetariański, kapusta z grzybami i rosół. Jan Kuroń i jego sposoby na udane święta
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN